Egy lépésre volt az olimpiai kvótától a magyar asztalitenisz páros

MADARÁSZ Dóra; ECSEKI Nándor; BALAZOVA, Barbora
Krakkó, 2023. június 24. Ecseki Nándor és Madarász Dóra a szlovák Lubomir Pistes és Barbora Balazova ellen játszik az asztaliteniszezők vegyes páros számának negyeddöntőjében az Európa Játékokon a krakkói Hutnik Arénában 2023. június 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ezüstérmet szerzett az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros hétfőn az Európa Játékok krakkói asztalitenisz-versenyén.

A magyar duó remek győzelmekkel menetelt a döntőig, a 16 között a Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn lengyel, majd a negyeddöntőben a Lubomir Pistej, Barbora Balazova szlovák kettőst verte, a vasárnapi elődöntőben pedig az első kiemelt George Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette román párost múlta felül, méghozzá váratlanul simán, 3-0-ra.

A döntőben a német Dang, Mittelham duó következett, mellyel korábban még sosem játszottak, ugyanakkor Ecseki a magyar szövetségnek esélyesebbnek nevezte a riválist, mivel mindkét tagja a legjobb húszban van a világranglistán. Madarász pedig még vasárnap, az MTI-nek annyit jegyzett meg, hogy "tanulmányoznunk kell őket és egy jó taktikát kell összeállítanunk".

A meccs első szervájáig a magyar EJ-csapat több tagja megérkezett a nem túl modern, de kifejezetten barátságosnak nevezhető Hutnik Arénába, mely előtt két asztalon játszhatnak a lelkes amatőrök, amíg a profik a csarnokban küzdenek egymással.

Ecseki Nándor és Madarász Dóra az asztaliteniszezők vegyes páros számának versenyében az Európa Játékokon a krakkói Hutnik Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A döntő két magyar ponttal indult, de a folytatásban hat német követte egymást, a magyarok hibái és Mittelhamék szépen kijátszott játékainak kombinációi révén. A rossz sorozatot egy német rontás törte meg, Ecsekiék pedig ezt követően játékba lendültek és 7-7-nél utolérték ellenfelüket, sőt, 9-7-re fordítottak.

A szett végjátékához 9-9-nél értek a duók, Madarász hálóba ütött fonákjával pedig játszmalabdához jutottak a németek, amit a magyar pár hölgy tagjának hosszúra szállt ütésével ki is használtak.

A mindig fontos nyitószett megnyerése a riválist feldobta és két nagyon szép poénnal kezdte a folytatást, amire Bátorfi Zoltán azonnal reagált és időt kért. Az edzői jó tanácsok hatottak, és Madarászék is elkezdték gyűjtögetni a pontokat, ugyanakkor a hibák is rendre becsúsztak a játékukba, ráadásul többször a háló teteje sem segített nekik. Madarászék 4-8 után két gyönyörű ponttal zárkóztak, de közelebb nem jutottak, mert Dangnak és Mittelhamnak volt válasza, a rivális így megnyerte a szettet.

A harmadik játszmát egy nagyon szép ponttal kezdte a magyar pár,

de ezen felvillanás után sorozatos hibák csúsztak be és 6-2-re elhúzott az ellenfél.

A helyzet roppant nehéznek tűnt ekkor, de Ecsekiék koncentráltak voltak a folytatásban és zsinórban három ponttal zárkóztak. A játék ezekben a percekben kifejezetten jó színvonalú volt, a magyar pár 8-8-nál egyenlített, majd 9-9 után egy látványos labdamenet végén Madarász fonákjával szettlabdához jutott. A szépítés azonban ekkor, illetve 11-10-nél sem jött össze, a rivális viszont rögtön első meccslabdáját kihasználta és diadalmas kiáltással ünnepelte frissen szerzett aranyérmét és ötkarikás kvótáját.

A magyar kettős a mérkőzés után a Hír TV-nek értékelt.

Eredmény:
vegyes páros, döntő:
Qiu Dang, Nina Mittelham (német)-Ecseki Nándor, Madarász Dóra 3-0 (9, 6, 11)