54 évesen szerzett olimpiai kvótát, majd elsírta magát a szöuli bajnok

Vertical HEADSHOT OLYMPIC GAMES PODIUM SUMMER OLYMPIC GAMES
Bronze medalist Nino Salukvadeze of Georgia celebrates on the podium of the women's 10m Air Pistol at the 2008 Beijing Olympic Games on August 10, 2008 in the Beijing Shooting Hall. Salukvadze third place finish came just hours after the entire Georgian squad had considered withdrawing from the Games in protest at Russia's role in the bloody conflict over South Ossetia. AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO (Photo by Issouf SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Major Veronika ötödik helyen végzett a női sportpisztolyosok fináléjában, melyben az 1988-as, szöuli olimpia bajnoka, a georgiai Nino Salukvadze szerezte meg a szám egyetlen párizsi ötkarikás kvótáját az Európa Játékok Wroclawban zajló sportlövő versenyén.

A keszthelyi pisztolyos az alapversenyt kiemelkedő teljesítménnyel abszolválta, 586 körös teljesítményével első helyen jutott a végjátékba. Ám az igazán nehéz feladat még hátra volt.

A fő cél egyértelműen a kvótaszerzés volt, és az alapverseny utolsó másodperceiben úgy tűnt, hogy a párizsi helyért majd két riválist kell maga mögé utasítania a nyolc között. Ugyanis ekkor a kvótás német Doreen Vennekamp, a görög Anna Korakaki, az ukrán Olena Kosztevics és a bolgár Antoaneta Kosztadinova is végzett és biztos döntős volt, míg a lengyel Klaudia Bres is továbbjutónak tűnt, a hazai kedvenc azonban utolsó ötös sorozatában egy érvénytelent lőtt, így pedig a középmezőnybe esett vissza, míg

az 54 éves Salukvadze felugrott a nyolcadik pozícióba, ezzel Majornak háromra nőtt a riválisok száma.

A döntő első szakaszában két négyes csoportban szerepeltek a versenyzők, akiknek négyszer öt rapid lövést kellett leadniuk, és a találatokat pontokra váltották úgy, hogy a 10,2 vagy annál jobb lövések értek egy pontot.

Major Veronika ötödikként zárt végül Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar sportoló az első kvartettben kapott helyet Korakakival, Kosztadinovával és a szintén kvótáért lövő olasz Maria Varrichióval. A kezdés nem sikerült jól Majornak, a neve mellett sorra piros lámpa gyulladt fel, a pontot jelző zöld fény csak az utolsó lövése után jelent meg az eredményjelzőn. Ekkor az olasz és Korakaki egyaránt két pontnál járt, míg a bolgár pisztolyos négynél.

A második körre aztán már lényegesen jobban célzott Győrik Csaba tanítványa, aki négy belső tízest talált és öt ponttal várta folytatást. Ezzel az olaszt beérte, de a görög egy, a bolgár pedig két ponttal járt előtte. A harmadik széria után aztán már egyértelműnek tűnt, hogy a négy közé jutásra nem lesz esélye Major Veronikának, mert hiába szerzett három pontot, Korakaki hibátlan sorozattal rukkolt elő, a bolgár pedig négyet talált, azaz mindketten három ponttal előzték meg.

Az éremremény ekkor elveszni látszott, a kvótás viszont még nem, mivel az olasz Major mögött volt egy ponttal, majd a záró öt lövés után ott is maradt.

A versenyt 11 ponttal a csoport harmadik helyén befejező Major Veronika számára maradt a várakozás és a remény, hogy a második csoportban a két párizsi kvótás, Vennekamp és Kosztevics egyaránt jobb lesz Salukvadzénál és az osztrák Sylvia Steinernél. Mert ebben az esetben ő mindenképpen előrébb végzett volna két riválisánál az alapversenyben elért első helyével.

Nino Salukvadze jövőre már a tizedik olimpiáján vehet részt Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A második csoport végig nagyon szoros csatát hozott, s ugyan féltáv után Vennekamp, a németek Eb-címvédője ellépett a többiektől és meg is nyerte az "elődöntőt", Kosztevics azonban nem lőtt igazán jól, így

a második helyet Nino Salukvadze szerezte meg, aki az utolsó lövés után elérzékenyülve, könnyekkel a szemében mutatta boldogan, hogy jöhet a tizedik olimpia a karrierjében. Minden idők legtöbb olimpiáján szerepelt női sportolója így Párizsban utolérheti az abszolút csúcstartó Ian Millar díjugratót.

"Mindent beleadtam ebbe a versenybe, mindent kihoztam magamból. Az alapversennyel különösen elégedett vagyok" - nyilatkozta az MTI-nek Major Veronika. "A döntőben sajnos nem voltam elég pontos, de azért reménykedtem benne, hogy a kvótát meg tudom szerezni. Sajnos nem sikerült, de Nino megérdemli, különösen így, hogy már a tizedik lesz neki. Persze van most bennem egy kis keserűség, de az én időm is el fog jönni."

Győrik Csaba szintén elégedetten értékelte a viadalt.
"Veronika az alapversenyben parádésan lőtt, különösen a pontlövészetben, annak nagyon örültem. Ott a 30-ból 16 lövés belső tízes volt, ami kiemelkedő. A gyors rész nem volt kiugró, neki ez a normális" - kezdte tanítványa teljesítményének értékelését a korábbi szövetségi kapitány. "A döntő sajnos nem sikerült jól, persze lehetne mondani, hogy peches volt, mert például háromszor is 10,1 kört produkált, de őszintén szólva nem szeretek kifogásokat keresni. Összességében viszont elégedett vagyok, mert