Vágólapra másolva!
Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a nyílt vízi úszók 10 kilométeres vasárnapi versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon, ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot.

A győzelmet az olimpiai bajnoki német Florian Wellbrock szerezte meg, a szám másik magyar versenyzője, Betlehem Dávid a 16. helyen végzett.

Rasovszky Kristóf, a veszprémiek kiválósága - aki 2019-ben Kvangdzsuban 5 kilométeren diadalmaskodott, amivel a szakág első magyar világbajnoka lett - az olimpiai táv történetének első magyar dobogós vb-helyezését szerezte meg.

A két magyar versenyzőnek alapvetően nem volt "létszükség" az olimpiai kvalifikáció megszerzése, ugyanis a szabályok értelmében az országos bajnokságon 1500 méter gyorson elért olimpiai idejükkel már nevezhetőek a párizsi játékok nyílt vízi viadalaira.

Rasovszky Kristóf ezüstérmes a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán 6 kört kellett teljesítenie a 69 úszót felvonultató mezőnynek. A rajt után az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock állt az élre, őt szorosan követte a tokiói játékokon második Rasovszky.

A nők szombati versenyével ellentétben a férfiak erős tempót diktáltak az elején, az első kört kevesebb mint 18 perc alatt teljesítették, ekkor Rasovszky a második, Betlehem a kilencedik helyen állt. A táv feléhez érkezve továbbra is Wellbrock, Rasovszky volt a sorrend, de Betlehem sem maradt el sokkal tőlük. A negyedik kör után, miután a német kijött frissíteni, Rasovszky került az élre, de az utolsó kört csak másodikként - frissítés nélkül - kezdte meg, mert riválisa visszaelőzte, Betlehemnek ekkor már több mint egy perc volt a hátránya.

A hosszú hajrában a német csaknem 5 másodperces előnyre tett, és még fokozni is tudta a tempót, győzelme végül nem forgott veszélyben. Rasovszkynak így az ezüstéremért kellett harcolnia a másik némettel, Oliver Klemettel, aki ugyan gyorsabb tempóban érkezett, de magyar a testével taktikusan kiszorította riválisát, így hamarabb érte el a célt.

Eredmények:
nyílt vízi úszás, férfi 10 km, világbajnok:
Florian Wellbrock (Németország) 1:50:40.3 óra
2. RASOVSZKY KRISTÓF 1:50:59.0
3. Oliver Klemet (Németország) 1:51:00.8
...16. BETLEHEM DÁVID 1:53:30.9