Vágólapra másolva!
Megszűnik a "védettség intézménye" a magyar úszóválogatottnál, ráadásul azok a versenyzők, akik decemberig nem teljesítik az olimpiai szintidőt, elveszítik a támogatásukat.

Ezt Sós Csaba szövetségi kapitány jelentette be a Magyar Úszó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján. A szakember hangsúlyozta, "ráfordultunk az olimpiai felkészülésre", amely során a legfontosabb változásként a sok edzőtábor helyett a minél több versenyen való szereplésen lesz a hangsúly.

Sós Csaba kemény szavakat használt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kapitány azzal magyarázta a döntést, hogy a fukuokai világbajnokságon egyetlen női versenyző tudott csak egyéni csúcsot úszni, a férfiak közül pedig az a Kós Hubert állhatott a dobogó tetejére, aki főként annak köszönhette sikerét, hogy az Egyesült Államokban rengeteget versenyeznek. Sós Csaba elárulta, a jövő évi sűrű program miatt júniusban rendezik majd az országos bajnokságot, előtte várhatóan az Európa-bajnokságon (ennek pontos helye és időpontja egyelőre nincs), illetve az amerikai nyílt bajnokságon is rajtkőre állnak majd a legjobbak.

Sós Csaba kijelentette, június 27-ig van lehetőség olimpiai szintidőt úszni, így ehhez alkalmazkodva eddig tart a verseny a hazai úszók között.

A szakember megjegyezte, a februári dohai világbajnokság "a lehető legrosszabb helyen van", és nem feltétlenül szeretné, hogy a legjobb versenyzők részt vegyenek rajta, hiszen ha valaki ott teljesít kiemelkedően, "akkor nagy a baj".