Vágólapra másolva!
Rubens Barrichello nyerte a Japán Nagydíj második időmérő edzését, így az idényzáró szuzukai futamot a Ferrari brazil pilótája kezdheti a pole pozícióból. Ami a világbajnoki címért zajló küzdelmet illeti, semmi nem dőlt el, Michael Schumacher ugyanis a tréning utolsó negyedében lezúduló eső miatt csak a 14. rajtkockát szerezte meg, míg riválisa, Kimi Räikkönen nyolcadik lett. A második rajtkocka Juan Pablo Montoyáé lett, míg a Toyota általános meglepetésre elfoglalta a második rajtsort.

Ahogy azt idén már megszokhattuk, a pénteki utolsó, azaz Nicolas Kiesa kezdte a kvalifikációt a kissé nedves pályán: a dán 1:37.226-tal állította fel az alapidőt, ezzel sok jóra nem számíthatott. A sorban utána csapattársa, Jos Verstappen következett, aki már az első időmérő pontnál rávert egy másodpercet. A másodiknál két szekundum volt az előnye, a célban pedig még ezt is sikerült növelnie.

Harmadikként Giancarlo Fisichella ment gyors kört, a jordanes a második időmérő pontnál csupán két ezreddel állt Verstappen előtt. A célban ugyan 62 ezredre növelte a különbséget, az olasz mégsem tűnt igazán elégedettnek. Csapattársa, Ralph Firman folytatta a tendenciát, vagyis sokadszor is cserélődött az éllovas személye: az ír 1:34.771-es idővel állt az első helyre.

Jenson Button sem okozott meglepetést, az első időmérőnél hat tizeddel volt gyorsabb, mint Firman. A másodiknál egy másodperccel, pedig az angol néhány hibát is elkövetett. Ennek ellenére a célig még tovább növelte előnyét, s 1:33.474-es eredménnyel foglalta el - átmenetileg - a vezető pozíciót.

Az első rövid szünet után a jaguaros Justin Wilson következett, s ő volt az első, aki nem tudott tovább faragni a legjobb időn. Nem sokkal, 84 ezreddel kapott ki a BAR versenyzőjétől, noha az első időmérő pontnál még fél másodperc volt a hátránya. Cristiano da Matta ellenben alaposan odacsapott Buttonnak, helyre kis kört ment a Toyotával, s 1:32.419-es idővel vette át a vezetést.

Olivier Panis végig lassabb volt márkatársánál, a célban 443 ezreddel maradt el a braziltól. Igaz, ez is a második helyet jelentette számára. Az idény végén búcsúzó Heinz-Harald Frentzen következett Sauberral, a német az első időmérő pont után nem sokkal elhagyta a pályát. Megfogta az autót, így megúszta időveszteséggel, az ötödik helyen ért be másfél másodperces elmaradással.

A hazaiak kedvence, a Jacques Villeneuve helyére beugró Szato Takuma döngetett ki eztán a pályára, s bizony alaposan elmaradt da Matta idejétől. Néha keresztbe állt a pályán, így csak a hatodik helyet érdemelte ki, azaz kikapott újdonsült csapattársától, Buttontól is.

A másik sauberes, Nick Heidfeld is végigment a második pauza után a szuzukai ringen, igaz, nem váltotta meg a világot. Csupán az ötödik helyen ért be, pedig szemmel látható hibát nem követett el. A jaguaros, idén már több meglepetést okozó Mark Webber sem, mégsem sikerült nagy időt repesztenie: 1:33.106-tal azért felfért a dobogó harmadik fokára.

Juan Pablo Montoya az első időmérő pontnál még hátrányban volt da Mattához képest, a másodikra azonban fordult a kocka, s négy ezredes előnyt mutatott az időmérő. A célban sem volt nagy, mindössze hét ezrednyi különbség a kolumbiai javára, így átvette a vezetést.

Utána Rubens Barrichello következett, s a brazil autózta az első igazán jó időt. Végig verte Montoyát, a célban például hét tizeddel: 1:31.713-mal állt az élre. A fiatal spanyol titánnak, azaz Fernando Alonsónak ezúttal be kellett érnie egy szerényebb produkcióval, majd' másfél másodperces hátránnyal az ötödik pozíciót érdemelte ki.

Az utolsó szünet utáni hajrát a vb-címre hajtó Kimi Räikkönen vezette fel, nem jól. A finnek már az első időmérő pontnál egy másodperc volt a hátránya Barrichellóhoz képest, a célig pedig ez még féllel nőtt. A mclarenesnek így csak a hetedik hely jutott, s ez még nem a végeredmény volt... Mentségére szóljon, hogy az eső szemerkélésbe kezdett gyors köre előtt.

A másik ezüst nyílban Coulthard is hasonló teljesítményt nyújtott, néhány századdal volt jobb, mint csapattársa, így elvette tőle a hetedik helyet. Michael Schumacher pályára gördülésének pillanatában majdhogynem zuhogni kezdett az eső, a német így nem szólhatott bele az első hely sorsába. Csak 14. lett, azaz nagyon meleg pillanatai lehetnek vasárnap!

Öccse, Ralf Schumacher már be sem tudta fejezni mért körét, kicsúszott, ezért a boxba hajtott. Vasárnap tehát a mezőny végéről lódulhat csak a többiek után, csakúgy, mint a pénteki első Jarno Trulli: az olasz bele sem kezdett mért körébe, ment egy fordulót, majd úgy ítélte meg, felesleges lenne erőlködnie. Ralf Schumacherhez hasonlóan a boxutcát választotta.

A meglepő eredményeket hozó tréning után érdemes vetnünk egy pillantást szavazásunkra, amelyen a kérdés az volt: vajon ki lesz a világbajnok? Jelen állás szerint olvasóink Schumi és a Ferrari diadalmenetét jósolják, 59,1 százalékuk voksolt erre a lehetőségre. 14,2 százalék szerint Schumi begyűjti hatodik világbajnoki címét, ám a konstrutőrök között a Williams örülhet. 21 százalék Räikkönenben és a Williamsben bízik, míg mindösszesen 5,7 százalék vélekedik úgy, hogy a világbajnoki címek Räikkönen-Ferrari változatban kerülnek kiosztásra.

k.d.