Vágólapra másolva!

Schumi legenda lett, Barrichello nyert Szuzukában

Káprázatos izgalmakat hozott a Forma-1-es idény utolsó, japán futama, amelyet (az első körben történteket leszámítva) hibátlanul vezető Rubens Barrichello nyert meg. A versenynek volt olyan periódusa, amikor Kimi Räikkönen világbajnoknak érezhette magát, a finnek azonban végül a második hely jutott mind Szuzukában, mind a világbajnoki összesítésben. Michael Schumacher hatalmasat küzdve egyetlen pontot szerzett a felkelő nap országában, ám ez is elegendő volt számára ahhoz, hogy hatodszor is világbajnok legyen. Teljesítményével - az eredményeket tekintve - a sportág valaha volt legnagyobb versenyzője lett.

Schumiék örömünnepe képekben

Michael Schumacher tán még mindig nem fogta fel, milyen fantasztikus tettet vitt véghez: megszerezte a nyolcadik helyet a szuzukai Japán Nagydíjon, így pályafutása során hatodszor is világbajnok lett. Előtte senki nem volt erre képes, a legendás Juan Manuel Fangio is "csak" öt végső elsőséget szerzett. Immáron Michael Schumacher a listavezető, így talán nem túlzás kijelenteni: a sportág valaha volt legjobb pilótája, egyszersmind legenda lett.

Pedig volt olyan periódusa a futamnak, amikor úgy nézett ki, Kimi Räikkönen ír sporttörténelmet. A finn vezetett a Japán Nagydíjon, Schumacher pedig a mezőny hátsó felében szerénykedett: köszönhette mindezt egyrészt a szombati időmérőn lezúduló esőnek, másrészt Szato Takumának, aki hazai közönség előtt versenyezve nem volt tekintettel arra, hogy ki autózik mögötte, így lazán becsukta a kaput a ferraris előtt, aki ennek köszönhetően már az első körökben mehetett a boxba vezetőszárny-cserére.

Az utolsó helyre esett vissza, s innen tornázta fel magát a nyolcadikra. Hatalmasat küzdött, úgyhogy már csak ezért is megérdemli a világbajnoki címet, no és persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy idén hat futamot nyert meg, míg egyetlen riválisa, Kimi Räikkönen csak egyet.

Aki mellesleg akkor sem lehetett volna világbajnok, ha Schumacher esetleg nem szerez pontot, az első helyen ugyanis parádés teljesítményt nyújtva a maranellóiak másodhegedűse, Rubens Barrichello végzett. A brazil csak egyetlenegyszer, az első körben hibázott Szuzukában, azt leszámítva végig azt csinálta, amit megkövetelt tőle a haza, azaz a Ferrari. A sikernek (és Montoya gyors kiesésének) köszönhetően a gárda zsinórban ötödször zárt a konstruktőri pontvadászat élén, úgyhogy érthető volt az olaszok öröme: Schumacher, Barrichello és Jean Todt csapatfőnök a leintés után összeölelkezve ünnepelte a diadalt.

Jól tippeltek hát olvasóink arra a kérdésre, ki lesz a világbajnok, hiszen a szavazók 58,8 százaléka választotta azt a lehetőséget, hogy Schumacher és a Ferrari viszi haza a címeket. Hiába reménykedett 21,5 százalék Räikkönen és a Williams diadalában, a Ferrari ezen a vasárnapon verhetetlen volt.