Következő mérkőzések
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Vágólapra másolva!
Flavio Briatore, a Forma-1-es Renault-istálló főnöke már csak a McLarentől tart a világbajnoki címért folytatott harcban. A Williams azonnali vizsgálatot indít, hogy kiderítse a magny-cours-i gyenge szereplés okát. Robert Doornbos ülhet Patrick Friesacher Minardijába, ha az osztrák szombatig nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

Képgaléria

Schumacher Budapesten focizik

22 évet kellett várnia a Renault-nak arra, hogy újra első helyet ünnepelhessen hazai pályán, Fernando Alonso Francia Nagydíjon aratott győzelme a legsimábbak közül való volt. Flavio Briatore, az istálló csapatfőnöke természetesen elégedetten nyilatkozott a leintés után, a szakember most már biztos benne, hogy csak a McLarentől kell tartania a világbajnoki címért folytatott harcban.

"Per pillanat ugyanolyan erősek vagyunk, mint a McLaren" - fogalmazott Briatore a RAI-nak. "Nem lesz minden verseny ugyanilyen sima, fognak még másképp is alakulni az események, fontos azonban tudnunk, hogy már csak egy ellenfelünk van. Mostantól csakis rájuk koncentrálhatunk, a Brit Nagydíjon is igyekszünk majd magunk mögött tartani őket. Ez nemcsak a Renault, hanem a Michelin számára is győzelem, nagyon boldogok vagyunk, fantasztikus napot zártunk."

Briatore nyilatkozott egyébként szombat délután is, akkor a Magny-Cours-ban harmadik Michael Schumachert vette célba. "Ez a hajó elúszott számára, idén biztosan nem lesz világbajnok." Lehet, hogy igaza van, hiszen a német hiába állhatott dobogóra, Alonso kis híján lekörözte... "Kiábrándító futam volt" - értékelt Jean Todt Ferrari-főnök. "Ezen a hétvégén a legjobbak közé tartoztunk az időmérőn, a versenyen azonban csak futottunk az élmezőny után. Michael ugyan harmadik lett, előrébb azonban semmiképpen sem végezhetett volna: Fernando és Kimi autója egyszerűen gyorsabb volt, mint az övé. Csalódottak vagyunk, jobb eredményre számítottunk, a vasárnapi silverstone-i futamig ki kell elemeznünk az adatokat."

Nyomozás vár a Williams-BMW-re is, igaz, a komolyabb fajtából. Mark Webber és Nick Heidfeld is végig szenvedett a Francia Nagydíjon, előbbi a túlmelegedett pilótafülkével küszködött, utóbbi meg hatszor állt ki a boxba. Az ausztrál 12., a német 14. lett, sok kör hátránnyal. "A verseny ugyanolyan gyenge volt, mint az időmérő" - összegzett Dr. Mario Theissen, a BMW motorsportfőnöke. "Egyik pilótánknak sem volt esélye arra, hogy a mezőny elején végezzen, mindkét autónk meghibásodott, amelynek okát még elemeznünk kell. Az biztos, hogy a motorok kifogástalanul működtek, másban lehet a hiba. Sokat segítene, ha most be tudnánk iktatni egy tesztet, mivel azonban a vasárnapi Brit GP már itt van a nyakunkon, ez lehetetlen."

Sokan azzal magyarázzák a Williams gyenge szereplését, hogy a BMW már saját gyári csapatára koncentrál, ezt Sam Michael, a kék-fehérek technikai igazgatója nem kívánta kommentálni. "Az viszont biztos, hogy ennél sokkal többet tudunk, nem a szokásos nívónkon teljesítettünk" - mondta Michael. Webber szerint egyébként a Williamsnek 2006-ra új motorszállító után kellene néznie, ő nem paktálna le újra a BMW-vel.

Végül egy hír a minardis Patrick Friesacher felől, akinek helye veszélybe került Paul Stoddart együttesénél. A f1racing.net szerint az osztrák egy ideje adós a szponzorpénz aktuális részletével, s amennyiben szombatig nem fizet, a Német Nagydíjon már Robert Doornbos indul helyette. Az eddig a Jordannél tesztpilótáskodó hollanddal a Minardi már előszerződést is kötött, így bármikor kész beugrani. Doornbos menedzsmentje három hónapja áll kapcsolatban a faenzai gárdával.

[origo]

Mindent egy helyen az Eb-ről