Vágólapra másolva!
Míg a magyarok az árakra panaszkodnak, a külföldiek a hazai konyhát dicsérik. A hangulat remek, az emberek barátságosak, az élmény nem adható vissza a televízióban - avagy miért látogatnak ki a szurkolók a Hungaroringre?

"Mi a jó abban, hogy ennyi pénzt költesz erre az egészre, ha a tévét nézve, internet mellett sokkal jobban tudod követni az eseményeket?" Ezt a kérdést valószínűleg minden olyan szurkolónak feltették már, aki legalább egyszer úgy döntött, hogy a kényelmes fotel helyett ezúttal a helyszínen néz végig egy Forma-1-es futamot, esetleg egy egész versenyhétvégét. A sportág iránt kevésbé érdeklődők számára a kérdés jogosnak tűnhet: a lelátókról csak a pálya bizonyos részeit lehet belátni, a kommentátor hangja elveszik az éppen előttünk elsuhanó autók által keltett zajban, a kivetítők többségéről pedig csupán távcső segítségével lehet leolvasni az eredményeket. Az embernek ráadásul vagy a 35 fokos hőséget kell elviselnie, vagy - mint a 26. Magyar Nagydíj vasárnapján - egész nap ázhat a fedetlen lelátók, állóhelyek egyikén. Akkor mégis, mit keres itt minden évben ez a több tízezer ember?

Egy Erdélyből érkezett szurkoló szerint a válasz egyértelmű. "Élőben teljesen más" - jelentette ki lelkesen a pénteki edzések után. "Most vagyok itt először - Erdély keleti részén élek, nem könnyű eljutni ide -, de máris sokkal jobb, mint amire számítottam. A hangulat, a barátságos külföldiek, na és persze ez a hang...!" A hang, a V8-as szívómotorral felszerelt Forma-1-es autók hangja - ez az egyik tényező, amelyet szinte minden szurkoló megemlít, hiszen a televízió ezt az élményt közel sem adja vissza hitelesen.

"Nekem az tetszik, hogy annyi különböző ember megfordul itt, a világ minden tájáról, de van bennünk valami közös: mindannyian szeretjük a Forma-1-et" - mondta egy debreceni lány, aki harmadszor látogatott ki a magyar futamra. "Nem is elsősorban a verseny miatt jövök ki, hanem a hangulat miatt. Otthon megnézhetem az összes futamot, de ilyen élményben csak itt lehet részem." A kilátogató szurkolók között valóban sokféle egyéniség tűnt fel: ugyanúgy eljöttek nyugdíjas házaspárok, mint kisgyerekes családok, vagy a hétvégét végigordító, különféle jelmezekbe öltözött külföldiek.

Forrás: Farkas Péter [origo]
Tömeg a csütörtöki bokszlátogatáson. Még a szerelők is népszerűek

Egy, az elmúlt évekhez képest jelentős változás a pálya területére érve azonnal feltűnt: a 2006 óta a lelátók többségének alaphangulatát megadó lengyel szurkolók hiánya. A februári ralibalesete óta kényszerpihenőjét töltő Robert Kubica honfitársai azért kedvencük távollétében is szép számmal képviseltették magukat, többségük a sérült versenyzőt éltető zászlókkal felszerelkezve. "Robert nem lehet itt, de a tévében nézi a futamokat, biztosan jólesik majd neki, ha látja a lengyel szurkolókat" - mondta egyikük, aki négy társával vonult végig a tömegen egy óriási, "Kubica, várunk vissza!" feliratú zászlót lengetve.

Mint minden évben, a németek, osztrákok, és finnek is nagy létszámban jelentek meg a Hungaroringen, de akadt mexikói, ausztrál és kazah látogató is. A legtöbb rajongó ruházata elárulja szurkolói hovatartozását, így az "ellenfelek" folyamatosan ugratják egymást, a szóváltások azonban szigorúan barátságos hangnemben zajlanak - mindenki barátkozik mindenkivel, különösen néhány, ezer forintba kerülő dobozos sör elfogyasztása után. Kabaréba illő jelenetnek lehettünk szemtanúi az egyik sátornál, ahol egy orosz és egy holland szurkoló próbálta fennhangon megvitatni az időmérő eredményeit, mindegyikük a saját nyelvén. Mint később kiderült, mindketten tudtak angolul, "de úgy nem lett volna olyan vicces" a beszélgetés.

Nyelvi nehézségekből egyébként nincs hiány, számos külföldi néző panaszkodott például arra, hogy a nézőtéren hallható hangosbemondó a hétvége legnagyobb részében csak magyarul és németül szolgáltatta az információkat. Néhány árusnak sem volt megfelelő angoltudása, így sokszor csupán hosszas mutogatások után derült ki, hogy a vevő 2800 forintos sült kolbászt, esetleg 1500 forintos hasábburgonyát szeretne enni, vagy kiad négyezret egy gyros tálért.

Forrás: Red Bull
A Forma-1 igazi nemzetközi sport. A Magyar Nagydíjon is rengeteg a külföldi

Az ételek, italok árait nem az átlagos anyagi helyzetű magyarok pénztárcájához szabták: míg a külföldi vendégek egymás után fogyasztották a drágábbnál drágább fogásokat - elsősorban a magyar konyha remekeit -, néhány méterrel arrébb egy magyar kisfiú kiáltott fel izgatottan. "Nézd, anya, itt csak 500 forint fél liter ásványvíz!" Édesanyja próbálta megértetni a fiával, hogy a mosdókból lévő csapból is finom víz folyik, csak éppen ingyen, de a gyerek hisztijét megelőzve mégis elővette a pénzt. "Először vagyunk itt" - magyarázta sóhajtva. "Nem voltunk felkészülve ezekre az árakra." A magyar szurkolók a jegyárakat is rendkívül magasnak tartják, annak ellenére, hogy a magyarok olcsóbban juthattak ki a külföldieknél, de a többi F1-es nagydíjhoz viszonyítva ez a verseny amúgy is az olcsóbbak közé tartozik - sok külföldi ezért dönt a Hungaroring mellett.

Állóhelyre érvényes jeggyel természetesen sokat lehet spórolni, a kitartó és tapasztalt rajongók ráadásul kifejezetten jó helyről figyelhetik a pályán zajló eseményeket. A legnépszerűbbnek az utolsó kanyarra néző füves terület bizonyult, innen remekül belátható a pálya utolsó szakasza, valamint a célegyenes. A jó látási viszonyokért persze meg kell küzdeni. Az említett terület vasárnap reggelre megtelik, a legelszántabb szurkolók plédjeikkel, kisszékeikkel már hajnalban letáboroznak a pálya mellett, hogy a reggel hét órákor történő kapunyitás után az első sorból rohamozhassák meg a kinézett helyet. A nézőket a vasárnap reggel szemerkélő eső sem rettentette el, néhány angol szurkoló nevetve meg is jegyezte, hogy legalább otthon érezhették magukat.

Egy szintén angol, középkorú házaspár idén a silverstone-i futamról mondott le a Magyar Nagydíj kedvéért. "Szívesen utazunk európai országokba, Magyarországon eddig még sohasem jártunk, de Budapest gyönyörű város, már régóta szerepelt az úti céljaink között. Mivel a Forma-1-et is szeretjük, úgy gondoltuk, idén Silverstone helyett a Hungaroringet látogatjuk meg, így összekapcsoljuk az F1-et a nyaralással" - mondta a tetőtől talpig brit színekbe öltözött férfi.

Forrás: Red Bull
Vettel miatt sok német érkezik, de a lengyelek az idén nagyrészt otthon maradtak

A Magyar Nagydíj végül az idén sem okozott csalódást a kilátogató tömegnek. A szokatlanul hűvös, néha esős időben zajló, Jenson Button győzelmével záruló, fordulatos verseny jót tett a Hungaroring hírnevének, bár vannak, akik már eddig is a klasszikus versenyhelyszínek közé sorolták a mogyoródi pályát.

"Tudom, hogy sokak szerint unalmas a pálya, és kétségtelen, hogy nem láthatunk annyi előzést, mint például Spában vagy Kanadában, de szinte minden versenyről tudunk emlékezetes pillanatokat felsorolni. Ahogy Piquet előzte Sennát 1986-ban, Mansell győzelme a 12. helyről '89-ben, Damon (Hill) drámája 1997-ben, a 2006-os esőfutam, a 2007-es McLaren-botrány... Ennek a pályának van történelme, lelke, ez nem csak egy pár kilométeres aszfaltcsík, amelyet dollármilliárdokért építettek meg egy olyan országban, ahol az emberek azt sem tudják, mi az a Forma-1. Magyarországon érdemes megtartani a futamot" - jelentette ki egy német szurkoló, és a futam után a pályára lelkesen berohanó tömeget elnézve valószínűleg sokan egyetértenek vele.

Vörös Kata