Vágólapra másolva!
Rémi Taffin szerint a motorgyártó teljesítményén még 2015-ben is meglátszódhat, hogy túl későn álltak neki a turbó fejlesztésének. Úgy véli, nagyon nehéz a dolguk, ezért nem ígérheti, hogy jövőre minden problémájuk megoldódik.

A Mercedeshez és a Ferrarihoz képest továbbra is hátrányban lévő Renault attól tart, hogy a következő idényre sem lesz képes utolérni a Forma-1 másik két motorszállítóját. A franciák bevallották, hogy túl későn álltak neki a 2014-ben bevezetett turbómotorok fejlesztésének, ennek árát pedig nem csak idén, hanem akár jövőre is fizethetik.

Bár a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko nemrég úgy nyilatkozott, hogy a Renault-val közösen tett erőfeszítéseiknek köszönhetően az istálló a 2015-ös idényben utoléri a Mercedest, a franciák F1-es programját a pálya mellől irányító Rémi Taffin szerint a partnercsapataik a látható fejlődés ellenére sem bízhatják el magukat.

„Tudjuk, hogy a 2015-ös motorunkkal előrelépünk majd, de a fejlődés mindig relatív” – magyarázta az Autosportnak. „Persze mondhatjuk azt is: ’Elégedettek vagyunk, mert 10 százalékos javulást terveztünk, és ezt sikerült is elérnünk.’ Ha viszont az ellenfeleink 15 százalékos fejlődést mutatnak, akkor megint hátrányba kerülünk.”

Taffin elmondta, a Renault egy meghatározott programot követve készül a 2015-ös idényre, azt azonban nem tudják megmondani, hogy a fejlesztéseik révén elérhetik-e a riválisok szintjét. A dolgukat nehezíti, hogy a következő idényre történő felkészülés közben az idei problémáikat is mielőbb meg kellene oldaniuk. „Már július van, ezért tudjuk, hogy el kell kezdenünk építeni a következő szezonra szánt alkatrészeket, de egyáltalán nincs könnyű dolgunk” – mondta a francia.

A Red Bull bizakodik, a Renault óvatosabb Forrás: AFP


Korábban kellett volna kezdeni

Taffin szerint a Renault már világosan látja, hogy túl későn álltak neki a 2014-es motorprogramnak, és az elvesztegetett időt nem is tudják teljesen pótolni. „Ha a projekt kezdeténél csúszunk egy évet, az rengeteget számít – sokkal többet, mintha a fejlesztés későbbi szakaszaiban veszítenénk időt” – nyilatkozta. „Most már a pályán is be kell vetnünk a motorjainkat, ami pluszmunkát jelent.”

„Ha kapnánk még egy esélyt, akkor egy évvel korábban elkezdenénk dolgozni a motoron. Erre már nincs lehetőségünk, de van egy tervünk, amelyet megpróbálunk követni” – tette hozzá. „Azt is el kell viszont mondanunk, hogy jövőre sem lesz könnyű dolgunk. Nagyon szorít minket az idő, ezért rendkívül nehéz lesz minden problémát megoldanunk.”

Taffin elmondta, a Renault-nak rengeteg elképzelése van a motorfejlesztés terén, de előre lehetetlen megmondani, hogy ezek milyen irányba befolyásolják majd az erőforrás teljesítményét. „Néhány ötletet el kell majd vetnünk, más területen viszont kellemes meglepetések érhetnek minket. Várnunk kell, amíg ez kiderül.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!