Vágólapra másolva!
James Allison szerint a csapat akkor térhet vissza az F1 élére, ha a motorért és a kasztniért felelő mérnökök szorosabban együttműködnek. Mattiacci érkezése felgyorsította a pozitív irányú változásokat.

James Allison szerint a Ferrari jövőjére nézve kulcsfontosságú lehet, hogy sikerül-e nagyobb összhangot kialakítaniuk a motorért és a kasztniért felelő részlegek között. A Maranellóba egy évvel ezelőtt technikai igazgatóként visszatérő brit úgy véli, a Ferrarinak vannak hiányosságai ezen a téren, ezért egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy jobb koordinációt alakítson ki a csapaton belül.

„Azt kell elérnem, hogy a kasztni- és a motorrészleg zökkenőmentesen együttműködjön – egyezzenek a programjaik, és közös célokért dolgozzanak" – magyarázta Allison, aki elsősorban a kasztniért felel. „Az is fontos, hogy mindkét részleg ugyanolyan hozzáállással közelítse meg a munkáját, például tiszteletben tartsák a határidőket és a célkitűzéseinket."

„Talán kicsit unalmasnak tűnik, amikor erről beszélünk, de tényleg nagyon fontos, hogy a két részleg munkáját összhangba hozzuk" – tette hozzá Allison. „Ez különösen sokat számíthat egy olyan cégnél, ahol minden részleg egy tető alatt dolgozik, és megvan a lehetőségünk a szoros együttműködésre."

A Ferrari idén még csak két dobogós helyezést tudott szerezni Forrás: AFP

Sok változás április óta

A Ferrari áprilisban új csapatfőnököt kapott, a leköszönő Stefano Domenicalit Marco Mattiacci váltotta. Noha az olasznak korábban nem volt tapasztalata az autóversenyzés világában, Allison szerint máris érezhető a változás a csapatnál. Hangsúlyozta azonban, hogy a Forma-1-ben rengeteg munkával is sok időbe telhet számottevő javulást elérni.

„A Forma-1-es csapatok – akár jók, akár rosszak – mind lenyűgöző szervezetek, és sokkal könnyebb őket rosszabbá, mint jobbá tenni" – vélekedett. „Egyszerre kell kisebb és nagyobb változásokat létrehoznunk. Lehet, hogy eddig csak kisebb tényezőkön változtattunk, de elég sok módosításra került sor, és ezek már hónapok óta zajlanak."

„Marco érkezése felgyorsította ezeket a változásokat, és azt hiszem, az egész csapatban olyan átszervezések történtek, amelyek a helyes irányba mozdíthatnak minket" – folytatta Allison, aki szerint „elég egyértelmű", mik a Ferrari hiányosságai a 2014-es szezonban.

„Nincs annyi leszorítóerőnk, mint a nálunk gyorsabb autóval rendelkező csapatoknak, és a motorunk sem olyan erős. Az autónk ráadásul trükkösen viselkedik" –sorolta. „A hátulja túl instabil, és ezért túl gyorsan elhasználódnak az abroncsaink – hiába van két olyan versenyzőnk, akik kivételes érzékkel tudják kímélni a gumikat."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!