Vágólapra másolva!
A Lotus szerint csak apró hiba történt az időzítés terén, a francia viszont úgy véli, ezért maradt le a 3. rajtkockáról. Dobogóban reménykednek, de szombaton már az 5-6. hellyel is felülmúlták az előzetes várakozásaikat.

Utoljára 2013-ban volt olyan jó formában a Lotus, mint a Kanadai Nagydíj időmérőjén, ahol Romain Grosjean és Pastor Maldonado az 5-6. rajtkockát szerezte meg, és holnap akár a dobogós helyet is elérhetőnek tartja. Alan Permane, az enstone-iak vezető versenymérnöke szerint a montreali pálya kedvez az E23 erősségeinek, mert nagy jelentősége van a fékezéseknek, a kigyorsításoknak, és a Mercedes motor ereje is segíti őket. Mégis, egy apró hiba megnehezítette a dolgukat a Q3-ban.

„Kissé összekevertük az időmérési adatainkat, így a pilótáinkat egyszerre küldtük ki az utolsó köreikre. Romaint kicsit korán indítottuk útnak, ezért Pastorral ugyanakkor hajtottak ki, amit nem így terveztünk, de kívülről veszélyesebbnek tűnt, mint amilyen valójában volt” – magyarázta Permane, aki elismerte, hogy az időmérőn megszerzett rajthelyeikkel még az előzetes reményeiket is túlszárnyalták. Vasárnap pedig a dobogót veszik célba, bár tudják, hogy nehéz lesz bejutniuk a legjobb három közé.

Maldonado közvetlenül Grosjean mellől indulhat Kanadában Forrás: Lotus F1 Team

Grosjean az edzés után kijelentette, elégedetlen volt az utolsó mért kör előkészületeivel, szerinte „tökéletes szélárnyékkal a hátsó egyenesben könnyedén találtunk volna még egy tizedet, és ezzel talán a 3. hely is elérhető lett volna.” Végül túlságosan lemaradt Maldonado mögött, ezért ezzel a lehetőséggel nem tudott élni. „Nem volt ideális, ahogy megkezdtük az utolsó kört a Q3-ban, de szerintem a pálya is lassult kissé, úgyhogy nem sokat tehettünk” – vélte a francia, aki ugyanakkor jó eredményként értékelte az 5. helyet.

A Lotus kiváló formáját Maldonado 6. pozíciója is nyomatékosította. Bár a venezuelai egyszer megpördült az edzés során, általában közel volt a Q2-ben a leggyorsabb időt elérő csapattársához. „A csapat számára pozitív, hogy mindkét autónk a 3. sorba került. Hosszú verseny vár ránk, s bár jó a tempónk, a többiek is ütőépesek. A futamokon többnyire jobban teljesítünk, mint az időmérőkön, ez örömteli. A saját versenyünket futjuk majd, keményen nyomjuk a gázt, ahogy mindig.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!