Vágólapra másolva!
A McLaren támogatja, a Manor ellenzi az ügyfélautók bevezetését az F1-ben. Eric Boullier szerint az F1-es autók adásvétele számos problémát megoldana, Graeme Lowdon viszont úgy véli, csak a jövés-menés lenne intenzívebb a világbajnokságban.

Támogatná az ügyfélautók bevezetését a McLaren, adta hírül az F1 Racing, amely az Autosporttal közösen egy, a GPDA-tól független közvélemény-kutatást is lebonyolított. A válaszadók 62%-a támogatta az ötletet, pedig a GPDA felmérésének eredménye szerint csak 44%-nak tetszett. A wokingi istálló viszont kiállt az ügyfélautók mellett, mert Eric Boullier sportigazgató úgy véli, ez hozzásegíthetné a felkészült istállókat ahhoz, hogy bekapcsolódjanak a világbajnokságba.

„Nekünk tetszik az ötlet, hogy egy GP2-es csapat, például az ART belépjen, és vásároljon vagy béreljen két McLarent”- mondta a francia. „Rögtön versenyképesek lennének, mindenféle befektetés nélkül. A show is jobb lenne, és lehetőséget biztosítana például a McLaren két fiatal pilótájának, Kevin Magnussennek és Stoffel (Vandoorne-nak), hogy mutassanak valamit. Manapság az egyik probléma a versenyképesség ára, de így erős autók lehetnének a pályán, túlzott költségek nélkül.”

Az idei McLaren-Honda megvásárlása nem lenne bombaüzlet Forrás: Honda

A felvetés a rajongók mellett természetesen megosztja az érintetteket is, hiszen az F1 egyik alapvető jellegzetessége, hogy manapság minden csapat egyben önálló konstruktőr is. Aggályok fogalmazódtak meg a kisebb, független istállók finanszírozhatóságával kapcsolatban is, amennyiben egy ügyfélcsapat olcsón versenyképes autót vásárolhat. A sereghajtó Manor nem tartozik a leghevesebb tiltakozók közé, de ők is ellenzik a javaslatot.

„Az emberek azt mondják, hogy az ügyfélautók csökkenteni fogják a költségeket. Nos, ha ez a helyzet, akkor mindegyiket a Manornak kellene készítenie, mert mi mindenkinél olcsóbban dolgozunk” – mondta Graeme Lowdon, a Manor csapatfőnöke. „Eléggé világos, hogy ezt soha sem fogják elfogadni. Az ügyfélautók nem oldják meg az alapvető problémákat, csak egyszerűbbé teszik, hogy a csapatok könnyen jöjjenek-menjenek” – jelentette ki a télen megmentett istálló menedzsere.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!