Vágólapra másolva!
A motorsport-világának szinte minden prominens személyisége és vállalata részvétet nyilvánított, miután Jules Bianchi péntek éjszaka elhunyt. A legtöbben a fiatal francia tehetsége mellett a barátságos személyiségét méltatták.

Kategóriáktól és szakágaktól függetlenül gyászol a motorsport világa, miután Jules Bianchi kilenchónapos kórházi kezelés után péntek éjszaka elhunyt Nizzában. A francia pilóta a tavalyi Japán Nagydíjon ütközött egy másik autót mentő munkagépnek, és a hirtelen lassulás miatt agysérülést szenvedett. Bianchi felépülésére nem volt sok esély, de családja csak néhány nappal ezelőtt szembesült azzal, hogy fiuk állapotának javulása hosszabb távon sem várható.

A Manor csapat egykori pilótájának halálhírét a családja közölte, de nem sokkal később az istálló elnöke, John Booth is kifejezte részvétét, és visszaemlékezett Bianchira, aki a csapat máig egyetlen pontszerzője, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a brit kis csapat ma is létezik. „Szavakkal kifejezhetetlen a hatalmas szomorúság a csapatunknál ma délelőtt, miután próbálunk megbékélni Jules elvesztésével” – írta Booth.

Jules Bianchi Forrás: Scuderia Ferrari

„Feledhetetlen nyomokat hagyott az életünkben, és örökké részese lesz mindannak, amit elértünk, és ami hajt minket. Hihetetlenül hálásak vagyunk, hogy lehetőséget adhattunk Julesnek, hogy megmutathassa a világnak, mire képes egy Forma-1-es autóval. Amikor a 2013-as szezon előtti teszten először vezette az autónkat, rögtön tudtuk, hogy nagyon különleges versenyzővel van dolgunk.”

„Megtiszteltetés, hogy a versenyzőnknek, a csapattársunknak, és természetesen a barátunknak mondhatjuk. Jules ragyogó tehetség volt. Nagy jövő állt előtte a sportban, sikerek, amelyekért keményen megdolgozott. Emellett varázslatos személyiség is volt, számtalan embert érintett meg világszerte. Ahogy mi, úgy ők is felismerték, hogy miközben motivált versenyző volt, igazán melegszívű, szerény, és nagyon szerethető ember is maradt, aki fényt hozott a garázsunkba és az életünkbe.”

Bianchi a 2014-es Német Nagydíjon Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A francia gyorsasági autósport elmúlt évtizedeinek kiemelkedő alakja, a négyszeres világbajnok Alain Prost, és a Ferrari korábbi versenyzője, Jean Alesi is méltatta Bianchi érdemeit. Elmondta, Bianchi „elragadó ember volt, a pályán és azon kívül is tiszteletteljes. Nagyon sokan szerették, megtestesítette az életörömöt”, és hozzátette, bízott abban, hogy csoda történhet, és a fiatal tehetség felépülhet. Prost számított Bianchi elvesztésére, de így is elkeseredetten nyilatkozott.

„Noha a hír nem meglepő, és tudtuk, hogy a végkifejlet sajnos valószínűleg negatív lesz, mégis nagyon fáj. 25 éves volt… Nekem is van egy 25 esztendős fiam, mindannyian el tudjuk képzelni, milyen érzés ez” – nyilatkozta a francia televíziónak. „Mindenképpen az egyik legnagyobb esélye neki volt arra, hogy egy élcsapathoz, talán a Ferrarihoz igazoljon. Harcos volt. Nem sokkal a balesete előtt bicikliztem vele, akkor megtapasztaltam a versenyszellemét” – emlékezett vissza.

Bianchi a Ferrari tehetségkutató programjának tagja volt Forrás: Scuderia Ferrari

A Nemzetközi Automobil Szövetség közleményében kiemelte, hogy „Jules Bianchi népszerű személyiség volt az F1-ben, magán- és sportemberként egyaránt nemes értékeket képviselte”, valamint „az FIA elismeri a bátorságot, amellyel utolsó harcát vívta szerető családja körében.” A Twitteren különböző kategóriák autó- és motorversenyzői szomorúságuknak adtak hangot a hír hallatán, többen elköszöntek a francia pilótától, és az ellenfelek is kitértek Bianchi tehetségére és szerethetőségére.

Röviddel a hír megjelenése után egyebek mellett Max Chilton, Bianchi F1-es csapattársa, Alexander Rossi, az istálló akkori tesztpilótája, az ART Grand Prix, Bianchi F3-as és GP2-es csapata, Valtteri Bottas, Jenson Button, Romain Grosjean, Max Verstappen, a GPDA, Carlos Sainz és fia, Daniel Ricciardo, Martin Brundle, Mario Andretti, Alan Jones, több IndyCar és DTM-pilóta, a World Series by Renault és a GP2 Series szervezői, és több F1-es istálló is részvétét fejezte ki.

A versenyzők élőláncot alkotva szorítottak Bianchiért a tavalyi Orosz Nagydíjon Forrás: Andrew Hone Photographer

Bianchi menedzsere, Nicolas Todt azt írta: „Te voltál a kistestvér, akiről mindig is álmodtam. Óriási kiváltság, hogy megoszthattam veled az elmúlt tíz évemet. Hiányozni fogsz”, honfitársa és egykori ellenfele, Jean-Eric Vergne pedig úgy vélte: „a végzet talán az egyetlen, amivel az ember nem tud megbirkózni, minden egyéb téren Jules a legnagyobb küzdő, és a legtehetségesebb pilóta volt, akivel találkoztam.”

A Twitteren közben független kezdeményezés indult, hogy az FIA vonultassa vissza Bianchi 17-es rajtszámát az F1-ben, és rajongók azt is felvetették, hogy a jövő hétvégi Magyar Nagydíjon az első rajtkocka maradjon üresen Jules Bianchi tiszteletére.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!