Vágólapra másolva!
A csődből kimentett brit kis csapat a 2016-ban érkező Haas előtt szeretne maradni, de elismerik, hogy csak akkor derülnek ki az esélyeik, amikor az amerikaiak végre pályára is lépnek.

A Ferrari támogatásával jövőre új istálló áll rajthoz a Forma-1-ben, amely akár már az első futamtól kezdve fenyegetést jelent a sereghajtók számára. A 2010 óta létrehozott F1-es csapatok közül csak a manapság Manorként versenyző együttes tudott pontot szerezni, és Graeme Lowdon csapatfőnök szerint jövőre az lehet a céljuk, hogy az átlagosnál valószínűleg felkészültebben érkező Haas előtt maradjanak.

„Igen, ez így van” – ismerte el az Autosportnak. „Az alapján, amit eddig láttam, a jövőre érkező csapat a mindenki mástól nagyon eltérő úton épít Forma-1-es autót. Amikor majd rájuk is vonatkoznak a hagyományos szabályok, érdekes lesz látni, hogy milyen fejlődésen mennek keresztül. Nekünk viszont arra kell fókuszálnunk, hogy mire vagyunk képesek a szabályok adta kereteken belül, és olyan versenyképesnek kell lennünk, amennyire csak lehetséges.”

A 2014-es Marussia átépített változatát használja a Manor 2015-ben Forrás: Pirelli

A Haas stratégiájának lényege, hogy a korábban létrehozott technikai megállapodás révén a Ferraritól bizonyos alkatrészeket készen átvesznek, az autó többi részét pedig az olaszok szélcsatornájában, a Dallara bevonásával készítik el. Az amerikai istálló Charlotte-ban, a NASCAR csapatok szomszédságában épített központot, de a logisztikai és karbantartási feladatokat pont a Manor egykori központjában, Banbury-ben látják el. Közben viszont az újjáélesztett dinningtoni csapat sem tétlenkedik.

„Fejlesztjük a következő autónkat” – mondta Lowdon. „Nagyon örülök annak, hogy a fejlődés igen jónak tűnik, mert ez erőt ad mindenkinek, hogy hajtson tovább. A versenyek sorban jönnek egymás után, úgyhogy nem ülhetünk tétlenül, és nem várhatjuk, hogy egyszer majd meglesz a teljesítményünk. Olyan keményen kell igyekeznünk, amennyire csak tudunk, folyamatosan próbálunk gyorsulni, aztán majd meglátjuk, mit hoz a szezon második fele.”

Jól jön a szünet

Az augusztusi nyári szünetet már mindenki várta a paddockban, a Manor számára viszont az átlagosnál is fontosabb a pihenés hiszen a csapat márciusi eleji megmentése óta a versenyzés mellett folyamatosan az újjászervezésen dolgoztak, ami rengeteget kivett az istálló tagjaiból. Lowdon meg is jegyezte, hogy „remélhetőleg nem fogunk ennyire nyúzottan kinézni.”

„Megállás nélkül dolgozunk. Tudom, hogy ez minden csapatnál így van, de nekünk elég szokatlanul indult az év, és eddig esélyünk sem volt lélegzetvételnyi pihenőt tartani, most viszont lesz. Az embereknek fizikai, szellemi és nem kérdés, hogy érzelmi próbatételeket is ki kellett állniuk. Az általunk támogatott szabályok értelmében most két hétre leáll a gyárunk, úgyhogy a srácok hazamehetnek, és eltölthetnek egy kis időt a családjukkal. Feltöltődhetnek, és felkészülhetnek a szezon második felére.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!