Vágólapra másolva!
Az olasz gumiszállítónál betelt a pohár: Ecclestone szeretné, ha 2016 után is maradnának a Forma-1-ben, de csak úgy hajlandóak rá, hogy jövőre kapnak tizennyolc tesztnapot, valamint rendszeresen egyeztethetnek a csapatokkal és a pilótákkal.

Miután Sebastian Vettel „elfogadhatatlannak" nevezte a két héttel ezelőtti Belga Nagydíjon kapott defektjét, a Pirellinél betelt a pohár. Bernie Ecclestone a monzai hétvégén nyíltan kiállt mellettük, és nem rejtette véka alá, hogy a Michelin jelentkezése ellenére 2017-től is őket szeretné a Forma-1 gumiszállítójának, a Pirelli azonban bekeményített, és

csak akkor hajlandó maradni, ha a sport teljesíti a feltételeit.

Pénteken, az Olasz Nagydíj két szabadedzése között csúcstalálkozót tartottak több élversenyző, csapatfőnök és Ecclestone részvételével, ahol megállapodtak abban is, hogy mostantól többet fognak egyeztetni a gumikkal kapcsolatos részletekről. „Egy kicsit jobb együttműködésre lenne szükségünk közvetlenül a versenyzőkkel" – mondta a Pirelli sportprogramját irányító Paul Hembery. „Erről pár csapattal már beszéltünk is, és megállapítottuk, hogy világosabb kommunikációt kell folytatnunk egymással."

A spái botrány hatására bekeményített a Pirelli Forrás: Pirelli

Hembery azt állította, ez nem egyszerűen a Spában kirobbant botrány következménye, mert már júniusban felmerült. A Pirelli nehezményezi, hogy noha a sport vezetése – beleértve a csapatokat is – kér tőlük gyorsan elhasználódó gumikat, utólag pont ezért éri őket rendszeresen kritika.

– jelentette ki Hembery. „Ezzel nem feltétlenül fog egyetérteni mindenkit, de tartanunk kell magunkat hozzá."

A Pirelli F1-es programjának főnöke elismerte, hogy sokan visszasírják azokat az időket, amikor még lehetett tankolni a versenyek közben, ezért elsősorban nem a gumikopás szabta meg a bokszkiállások időzítését, és az etapok során végig a maximumon lehetett hajtani. Rámutatott ugyanakkor, hogy éppen akkoriban volt a legkevesebb előzés a pályán.

„Nyílt párbeszédet kell folytatni a követendő irányról" – figyelmeztetett, de azt cáfolta, hogy a pilótáknak megtiltották a gumik kritizálását. „Csak arra kérték őket, hogy ezt a megfelelő környezetben tegyék, vagyis a csapaton belül, illetve közvetlenül nekünk. A megfelelő stílusban gyakoroljanak kritikát" – mondta.

Hembery szerint ez nem cenzúra, hiszen „sokminden más is történik a sportban, amiről nem nyilvánítanak véleményt. Csupán az arany középutat kellene megtalálni, ennyi az egész." Úgy véli, tekintettel kell lenni a sport érdekeire is. „Nem lehet szponzorokat csábítani a sportba, ha ötpercenként záporoznak a negatív megjegyzések" – vélte. „Elvégre nem áll sorba száz gumiszállító a Forma-1-es részvételért. Nekünk betelhet a pohár, és lehetnek más cégek is, amelyek arra jutnak, hogy uh, ez nem fest túl jól, inkább hagyjuk az egészet!"

Muszáj tesztelniük

A Pirelli nem hajlandó maradni a Forma-1-ben akkor sem, ha nem kap rendes lehetőséget a tesztelésre. 2017-től jelentős szabálymódosítások várhatóak, amelyek révén az autók körönként 5-6 másodperccel gyorsulni fognak, így a gumik jelentősen nagyobb terhelésnek lesznek kitéve, ráadásul megváltozik a méretük is. Hembery szerint erre tesztelés nélkül lehetetlen felkészülni.

„Ha 2017-től is mi maradunk a gumiszállító, a kerekek drámaian megváltozó méretéhez csak egy rendes tesztprogrammal tudunk igazodni" – jelentette ki. „Régebben a gumiszállítók évente akár 100 ezer km-t is tesztelhettek, mi azonban most egyetlen F1-es autót sem használhatunk erre a célra."

Hembery elárulta, hogy

a Pirelli 2016-ban hat darab, egyenként háromnapos tesztsorozatot szeretne,

amelyeken legalább két csapat vesz részt. „Aztán persze ott lenne még a szokásos előszezoni tesztelés is 2017 elején" – tette hozzá. „Számunkra ez feltétel. Nem tudjuk így folytatni, hogy nincs lehetőségünk rendesen elvégezni a munkánkat."

Ám még sok a gyakorlati nehézség, mert az autók 2017-től szélesebb nyomtávúak is lesznek, ilyen pedig 2016-ban még értelemszerűen nem áll majd a Pirelli rendelkezésére. „A leszorítóerő is nőni fog" – mutatott rá Hembery. „Nem lehet egyszerűen a jelenlegi autókra felszerelni a szélesebb kerekeket, és kész."

A Pirelli bevonná a fejlesztésbe az élvonalbeli pilótákat is, aztán a végső gumikat az ő segítségükkel választaná ki. „Szükségünk van az élversenyzők visszajelzéseire, mert ők feszegetik a határokat, ők adnak bele egy kis extrát a többiekhez képest" – mondta Hembery, abnormálisnak nevezve, hogy az olasz cégnek jelenleg tesztelés nélkül kell elkészítenie a gumikat.

Át kellett gondolniuk Monzát

Ez szerepet játszott a spái defektekben is, bár Hembery biztos benne, hogy ott alapvetően a pályával volt gond, mert összesen 63 vágást találtak a gumikon, zömében a jobb hátsókon. Ráadásul

szokatlan módon csak a legfelső rétegüket sértette fel valami, márpedig ilyesmit az elmúlt öt év során még nem tapasztaltak.

„Milánóban az összes belgiumi versenygumit feltettük a próbapadra, hogy elvégezzük rajtuk a strapabírósági tesztet, és még azok is, amelyek megtettek 22-24 kört a futamon, további negyvenvalahány körig bírták. Ez bizonyította, hogy nem volt szó szerkezeti problémáról" – mondta Hembery, aki a pálya egyik kerékvetőjére gyanakodott: „Ha engem kérdeznek, én mindenhol szabványos rázóköveket szeretnék, bár erre a nagy költségvonzat miatt nem fog sor kerülni" – jegyezte meg.

Hogy akkor Monzára a Pirelli miért emelte meg mégis a kötelező minimális, üzemmeleg állapotban mért keréknyomást a tavalyi 18-ról 21 illetve 19,5 psi-re (kb. 1,45/1,34 bar-ra) elöl/hátul?

– magyarázta Hembery. „Ezért elkértük tőlük a legújabb, igaz, már pár hónapos monzai szimulációikat, és egyes adatok arra késztettek minket, hogy a milánói kutatóközpontunkban újragondoljuk a korábbi értékeket." Erre főként az egy évvel ezelőttihez képest jelentősen gyorsuló autók miatt volt szükség, illetve azért, mert a Pirelli az idén egy fokkal lágyabb keverékkombinációt hozott Monzába.

Hemberynek (a képen jobbra) elege lett belőle, hogy gyorsan elhasználódó gumikat kérnek tőlük, aztán őket hibáztatják Forrás: Pirelli

„Kétszeresen be akartuk biztosítani magunkat, különösen a 3-as kanyarban, ahol az első kerekeken 16, a hátsókon 10 százalékkal nőtt a terhelés tavalyihoz mérten, miközben 6 százalékkal nagyobb lett a végsebesség is. Mindez befolyásolja a gumik viselkedését, főleg az elsőkét. Ezért adtunk új ajánlást a nyomásra, mivel azonban sokáig a Spában történtekre kellett koncentrálnunk, csak csütörtökön fejeztük be az elemzést, és pénteken reggel véglegesítettük az értékeket."

Az Origo GPhírek-nek Hembery megerősítette, hogy

a 2013-as silverstone-i defektsorozat óta a Pirelli végig megszabott ajánlásokat a minimális keréknyomásra és a maximális kerékdőlésre vonatkozóan,

de azt nem merte kijelenteni, hogy a csapatok ezeket mindig be is tartották.

„Azt mondanám, hogy az esetek túlnyomó többségében szerintünk tartották magukat hozzá" – kockáztatta meg. „Az a kulcs, hogy nem minden kasztni egyforma. Bizonyos fejlesztések és autók gumigyártói szemmel nagyon különböznek a többitől, de muszáj elhinnünk, hogy mi helyes adatokat kapunk, a csapatok pedig betartják az ajánlásainkat."

Ez azonban azért sem mindig vehető biztosra, mert sokszor nem szívesen adnak ki információkat még a Pirellinek sem.

– mondta Hembery. „Ha valaki rájön valamire, meg akarja tartani magának, pedig egyes esetekben ez befolyásolhatja a mi döntéseinket is. Tíz különböző autó van, és nekünk a legrosszabb forgatókönyvhöz kell igazodnunk. Ha azt nem jól ismerjük, nehezen tudjuk elvégezni a munkánkat."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!