Vágólapra másolva!
Nem tartja jónak, hogy a szabálykönyvet régóta csak toldozgatják. Továbbra is biztos benne, hogy a Red Bull ott lesz a rajtrácson 2016-ban, szerinte Mateschitz sem akar kiszállni.

Bernie Ecclestone az Orosz Nagydíj előtt interjút adott a Sky Sportsnak, amelyben kifejtette a véleményét a Forma-1 jelenlegi helyzetéről és problémáiról. Továbbra is kitart amellett, hogy a sport nincs válságban, de elismeri, hogy néhány területen komoly változásra van szükség. Úgy véli például, hogy a Forma-1 szabálykönyvét már nem elég javítgatni, hanem alapvető változásokra van szükség.

„Azt hiszem, a jelenlegi szabálykönyvet teljesen szét kellene szednünk – a sportszabályzatot és a technikait is -, és alaposan át kellene vizsgálnunk" – jelentette ki. „Eddig azt csináltuk, hogy néhány mondatot kihúztunk a szabálykönyvből, és beraktunk helyette valami mást – mintha toldozgatni-foltozgatni akarnánk egy nagyon régi házat, amelyet már le kellene bontani. Itt lenne az ideje, hogy végre lebontsuk azt a házat, és alaposan megnézzük."

Ecclestone szerint a 2017-es autókra vonatkozó új szabályok lehetőséget adnak arra, hogy más területeken is változtassanak. „Úgyis új autókat építenek, ezért el kell döntenünk, mihez kezdünk a motorokkal" – mondta 84 éves üzletember, aki köztudottan nem pártolja a V6-os hibrid turbókat. „Milyen motorokra van szükségünk? Kell nekünk a jelenlegi verzió? Szerintem a közönséget nem érdekli, hogy az erőforrás szuperhatékony-e, ez egyszerűen hidegen hagyja őket."

Ecclestone továbbra sem aggódik a Red Bullért Forrás: AFP

Az F1 nagyura egyetért azzal, hogy az autókat látványosabbá és nehezebben vezethetővé kell tenniük. „A minap régi fényképeket nézegettem. Az autók folyamatosan oldalirányban csúszkáltak, ilyesmi manapság már nem történik" – nyilatkozta.

A Red Bull nem akar kiszállni

Ecclestone beszélt a továbbra is kérdéses helyzetben lévő Red Bull jövőjéről is. Az osztrákok még egy motorszállítóval sem tudtak megegyezni a 2016-os idényre, ezért még mindig fennáll a lehetősége, hogy kiszállnak az F1-ből. „Úgy tűnik, jelenleg még nincs motorjuk, de szerintem nem kell aggódnunk" – erősítette meg újra Ecclestone, aki a Renault-t győzködi arról, hogy az eredeti szerződésüknek megfelelően jövőre is adjanak motort az osztrákoknak.

„Amikor az emberek nemet mondanak valamire, gyakran előfordul, hogy ezt nem gondolják komolyan, az igazi válaszuk a 'talán'" – magyarázta. „Meglátjuk, mi történik majd, de nem hiszem, hogy elveszítjük a Red Bullt, ezért nem is gondolkozom ezen. Több lehetőségük van, mint sokan gondolnák."

Ecclestone szerint a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz sem akar kiszállni, noha többször is fenyegetőzött ezzel. „Ha akarná, megtehetné. De a szíve mélyén versenyző alkat" – mondta róla. Azt viszont elismeri, hogy a Red Bull nehéz helyzetbe került, hiszen a gyári csapatok mellett nagyon nehéz ügyfélcsapatként érvényesülni.

„Ha a csapatodnak a Mercedes gyártja a motorokat, és valamiről szavazni kell, akkor neked is arra az opcióra kell szavaznod, mint a gyártónak. Különben előfordulhat, hogy nem kapod meg a kért motorokat" – magyarázta Ecclestone, aki legszívesebben 13 kétautós csapatot látna az F1-ben, de tisztában van vele, hogy jelenleg „nagyon nehéz" lenne új gyártóként beszállni az F1-be.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!