Vágólapra másolva!
Ezt már ők megerősítették, de a papírmunkát még el kell végezni. Készek változtatni az abroncsaikon, jövőre 18 tesztnapot kapnak a szélesebb gumik kipróbálására.

Az Orosz Nagydíj hétvégéjén kiderült, hogy a Pirelli a 2017-es idénytől kezdve újabb három évre megállapodott Bernie Ecclestone-nal, és 2019-ig biztosan ők szállítanak abroncsokat az összes Forma-1-es csapatnak. A Pirelli mellett a Michelin is pályázott a pozícióra, de végig az olaszok tűntek esélyesebbnek, mert a francia gyártó csak a saját feltételei mellett lett volna hajlandó beszállni a sportba.

A Pirelli elnöke, Marco Tronchetti Provera az Olasz Nagydíj előtt, a rajtrácson rázott kezet Bernie Ecclestone-nal, s bár a szerződés véglegesítésére még várni kell, megerősítette, hogy őket választották ki a két gumigyártó közül.

„Kereskedelmi megállapodást kötöttünk a FOM-mal" – nyilatkozta a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery a Sky Sportsnak. „Még át kell esnünk bizonyos formalitásokon, például a Motorsport Világtanácsnak is el kell fogadnia a megállapodást. Technikai szempontból azonban az FIA már jóváhagyta a jelentkezésünket."

A Pirelli még legalább négy évig az F1 gumiszállítója marad Forrás: AFP

„Még be kell fejeznünk a szerződés részleteit, ami a közeljövőben sok munkát ad majd a mérnökeinknek, utána pedig újabb négy év áll előttünk."

Jöhetnek a szélesebb abroncsok

Tronchetti Provera elárulta, a vállalat „nagyobb abroncsokat tervez bevetni" 2017-ben, de minden döntést az FIA-val és a FOM-mal közösen fognak meghozni. „Mi minden változásra nyitottak vagyunk – bármilyen döntést hoz az FIA, mi készek vagyunk megvalósítani" – mondta az elnök.

A Stratégiai Munkacsoport szeretné elérni, hogy a 2017-es idényben nagyobb mechanikai tapadást biztosító, szélesebb abroncsok kerüljenek fel az autókra. A Pirelli vállalta az új gumik gyártását, de csak azzal a feltétellel, ha az eddiginél sokkal több időt kapnak a tesztelésre.

A Sky Sports úgy tudja, a Pirellinek sikerült kiharcolnia 18 tesztnapot a 2016-os idényre, ezek a szezon közepétől zajlanak majd. A gyakorlások valóban az új gumik fejlesztéséről fognak szólni, a csapatoknak a Pirelli kéréseit kell teljesíteniük a tesztnapokon.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!