Vágólapra másolva!
Élvezte a trükkös harmadik szabadedzést a nehéz körülmények között. Rosberg szerint muszáj volt elhalasztani az austini időmérőt, mert lehetetlen lett volna a pályára hajtani.

Akárcsak pénteken, szombaton is csak egy edzést tartottak meg Austinban, miután az időmérő tervezett ideje alatt annyira zuhogott az eső, hogy veszélyes lett volna a pályára hajtani. Az aszfalt a délelőtti szabadedzés alatt is nagyon vizes volt, ezért minden versenyző sokat csúszkált, de a gyakorlást több mint 8 tizedes előnnyel az élen záró Lewis Hamilton kifejezetten élvezte a vezetést.

„A tévében nem látszik, milyen őrültek voltak a körülmények" – mondta. „Nehéz elmagyarázni, milyen trükkös ilyenkor vezetni az autót, az emberek nem igazán érthetik meg."

Hamilton végül egy furcsa hasonlat segítségével próbálta elmagyarázni, hogy érezte magát vezetés közben. „Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha meg akarnánk érinteni egy csörgőkígyót, vagy kipróbálnánk, milyen közel tudjuk vinni hozzá a kezünket. A pillanatnyi túlkormányzottság olyan, mint amikor felénk kap a kígyó" – nyilatkozta.

Rosberg szerint jó döntés volt elhalasztani az időmérőt Forrás: AFP/Clive Mason

„Egy pillanatnyi idő áll a rendelkezésünkre – ha korrigálni tudunk, megúsztuk, nem harapott meg minket. Amikor viszont a falban kötünk ki, az olyan, mintha a csörgőkígyó elkapta volna a kezünket."

Hamilton már rögtön az első körében pórul járhatott volna, de sikerült megfognia a megcsúszó autóját a 17-es kanyarban. „Majdnem túlkorrigáltam, és kis híján a falban kötöttem ki. Ezen a pályán nagyszerű érzés esőben vezetni, mert az ideális íven és azon kívül is van tapadás, de nagy kihívás ezt megtalálni" – magyarázta. „A leggyorsabb körömben nagyon élveztem, ahogy drifteltem az S-kanyarokban: az aquaplaning miatt oldalvást csúszott az autóm, de meg tudtam fogni, majd újra megismétlődött ugyanez. Úgy éreztem, mintha egy hullámvasúton utaznék."

Lehetetlen lett volna vezetni

Nico Rosberg sokat veszíthet azzal, ha vasárnap délelőtt sem tudják megtartani az USA Nagydíj időmérő edzését, a rajtsorrendről ebben az esetben döntő harmadik szabadedzésen ugyanis csak a 9. helyen végzett. Ennek ellenére nem bánta, hogy szombat délután nem engedték a pályára hajtani a versenyzőket, szerinte a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) nem is volt más választása.

„Ez volt az egyetlen döntés, amit hozhattak, hiszen lehetetlen lett volna így vezetni" – nyilatkozta. „Reménykedjünk benne, hogy holnap délelőtt a pályára hajthatunk, ez fontos lenne. Egyébként ma délelőtt is nagyon esett az eső, mégis tudtunk vezetni, szóval nem is kellene sokat csillapodnia. Ha egy kicsit lenyugszik az időjárás, probléma nélkül kihajthatunk a pályára."