Vágólapra másolva!
A folyamatos zuhé miatt szombaton nem tudták megrendezni, így öt órával az USA Nagydíj előtt, magyar idő szerint délután 3-kor kezdődik majd. Ez nem példátlan: öt évvel ezelőtt, Japánban, illetve két éve Ausztráliában is egy napon tartották az időmérőt és a versenyt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Háromórányi üresjárat után az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting úgy döntött, a folyamatosan zuhogó eső miatt vasárnap délelőtt 9-re, azaz magyar idő szerint délután 3 órára halasztja az USA Nagydíj időmérő edzését.

Nem tudták elindítani az időmérőt Forrás: AFP/Mark Ralston

A szombat délelőtti szabadedzést még az eső ellenére is megtartották Austinban, de az időjárás később romlott, aztán órákon át nem javult eléggé ahhoz, hogy az autókat ki lehessen küldeni a pályára. A közönség jelentős része mégis kitartóan ázott a lelátókon, és várta az akció kezdetét, amelyre azonban nem került sor.

A csapatok mindent megtettek, hogy látványosan üssék el az időt – egy szerelő breakelt a garázs előtt, mások evezős versenyt rendeztek vagy fociztak, a Red Bull versenyzői, Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat pedig még táncra is perdültek egymással a bokszutcában –, de az egyébként jó vízelvezetésű pálya nem vált alkalmassá a versenyzésre. Az elemekkel dacoló nézőket a lefújt időmérő után kárpótlásul beengedték a bokszutcába.

Az elmúlt 24 órában mintegy 18 cm eső esett Austinban, és vasárnapra is hasonló időt, bár fokozatosan egyre kevesebb csapadékot jósolnak. Ezért továbbra sem vehető biztosra, hogy az időmérőt meg lehet majd rendezni – ha nem, akkor a rajtrácsot valószínűleg a szombat délelőtti szabadedzés eredménye fogja meghatározni, amelyen Lewis Hamilton volt a leggyorsabb Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg előtt. A Ferrari versenyzőire ugyanakkor az új motor bevetése miatt mindenképpen tíz rajthelyes hátrasorolás vár.

Ezt tuti gyakorolták: Ricciardo és Kvjat jobb híján tánciskolává alakították a bokszutcát Forrás: AFP/Darron Cummings

Nem lenne példátlan az sem, ha az időmérőre és a versenyre ugyanazon a napon kerülne sor, ez legutóbb a 2013-as Ausztrál Nagydíjon fordult elő. A csapatoknak ugyanakkor most szokatlanul kevés adat áll majd a rendelkezésükre a versenyhez, mivel már a péntek délutáni szabadedzést is törölni kellett az ítéletidőre való tekintettel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

21:50
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Jó estét!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, az USA Nagydíj időmérő edzése következik. Hogy pontosan mikor, az egyelőre bizonytalan: az eredeti tervek alapján magyar idő szerint 20 órakor engedték volna a pályára az autókat, de a kitartóan zuhogó eső miatt az FIA nemrég közölte, hogy 30 perccel elhalasztják a kezdést. A versenyigazgató Charlie Whiting úgy tudja, addigra javulhatnak a körülmények.

21:55
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Délelőtt Hamilton volt a legjobb

Nagy előnnyel nyerte meg a szintén esőben rendezett harmadik szabadedzést. Ennek akár még komoly jelentősége is lehet, hiszen ha egyáltalán nem tudják megrendezni az időmérőt, a harmadik edzés eredménye döntene a rajtsorrendről. Az a lehetőség is fennáll, hogy a kvalifikációt vasárnap délelőttre halasztják, erre is láttunk már példát.

22:00
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyon rosszak a körülmények

Szakad az eső, és erős szél fúj, a nézők az esernyőkkel sem tudnak mit kezdeni a lelátókon. Egész nap ilyen idő volt.

22:10
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Egy hajszárító is előkerült

Will Stevens a cipőjét szárítgatja, miközben vár az időmérő kezdetére. Az előbb Ricciardo még farmerben beszélgetett, egyelőre nem úgy tűnik, hogy 20 perc múlva kihajtanak a pályára a pilóták.

22:13
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Horner holnapra halasztaná az edzést

Szerinte nincs sok esély rá, hogy jelentősen javulnak a körülmények. A lelátókon ázó rajongók érdekében is reméli, hogy az FIA hamarosan végleges döntést hoz.

22:19
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Massa: A 3. edzés túl veszélyes volt

A brazil most nyilatkozott a Sky Sportsnak. Szerinte csak akkor szabad kiengedni a pályára az autókat, ha a körülmények biztonságosabbak, mint a délelőtti szabadedzésen. "Rengeteg volt az aquaplaning, nagyon trükkösek voltak a körülmények" - mondta a délelőtti gyakorlást a 10. helyen záró Massa.

22:22
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Pérez még várna

Szerinte a nézők megérdemlik, hogy az FIA a végsőkig kivárjon az edzés lefújásával, de elismeri, hogy most túl rosszak a körülmények.

22:26
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb halasztás

Az FIA most erősítette meg, hogy további 30 perccel elhalasztják az edzést, tehát 21.00 óráig biztosan nem látunk autókat a pályán. Rob Smedley most mondta, hogy a radarok szerint még legalább egy óráig nem javulnak a körülmények.

22:37
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Sainznak jól jött a halasztás

A harmadik edzésen problémái voltak az ERS-sel, a szerelők csak most tudták befejezni a javítást. Ha a tervek szerint elindult volna az időmérő, valószínűleg ki sem tudott volna hajtani a Q1-ben.

22:44
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Még órákig várhatunk

Eric Boullier szerint van rá esély, hogy csökken az eső intenzitása, és mivel Austinban még délután 2 óra sincs, van idő várakozni. A nézők kevesen vannak, de legalább kitartóak.

22:52
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A szerelők szórakoztatják a nézőket

A Force Indiánál breakelnek, a Williamsnél versenyt imitálnak. A rajongók lelkesen integetnek a lelátóról.

22:55
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

21.30 előtt nem lesz kezdés

Ahogy arra valószínűleg mindenki számított, újabb 30 perces csúszászt jelentettek be. A legújabb előrejelzések szerint egyébként holnap estig nem áll el az eső, de a nap folyamán egyre jobban csökken az intenzitása.

22:59
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo Kvjattal táncol

Óriási jelenet a bokszutcában: a Red Bull két versenyzője műsort adott a nézőknek, táncbemutatót tartottak az esőben. Rosberg is kimerészkedett a garázsból, de ő csak integetett a rajongóknak, nem kérte fel Hamiltont egy táncra.

23:06
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Az FIA ikerturbókat akar az F1-be

Kiírnak egy pályázatot független gyártók számára, az alternatív motorformula 2017-ben mutatkozhat be. A részletekről itt olvashat.

23:12
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton csörgőkígyókról beszél

Szerinte esőben vezetni olyan, mintha egy csörgőkígyó próbálná folyamatosan megharapni. Ő érthető módon nem bánná, ha a harmadik szabadedzés eredménye döntene a rajtsorrendről, de úgy érzi, az időmérőn is gyors lenne.

23:15
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Az apukák is autóba ültek

Folytatódik az őrület a bokszutcában: a Toro Rossónál a két pilóta édesapja, a kétszeres világbajnok Carlos Sainz és a korábbi F1-es pilóta, Jos Verstappen versenyzőoverállba öltözött, és éppen készülnek beszállni az autókba.

23:24
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb 30 perc

Meglepő fordulat: további 30 perccel tolták el az időmérő kezdetét, magyar idő szerint 22.00 az új időpont. Állítólag Charlie Whiting helyi idő szerint 16 óráig (itt 23.00) vár a körülmények javulására.

23:33
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A Sauber megtalálta a megoldást

Találtak egy járművet, amellyel ilyen időben is lehet biztonságosan közlekedni. A csapatok mindent megtesznek a nézők szórakoztatásáért, de egyre többen gondolják úgy, hogy az időmérőt minél előbb le kell fújni, és holnap délelőttre halasztani.

23:47
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Az FIA még kivár

A szóvivő Matteo Bonciani szerint még körülbelül egy óráig tudnak várni a jobb körülményekre. Ha nincs változás, kénytelenek vasárnapra halasztani az időmérőt.

23:53
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A helyzet változatlan

Az eső nem állt el, sőt nem is csillapodott. Újabb halasztásra lehet számítani.

00:00
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Itt az 5. halasztás

Rossz hír, újabb fél órával későbbre tolták az időmérő kezdetét. Több halasztásra valószínűleg már nem lesz idő, 22.30-kor vagy elindítják az edzést, vagy vasárnap délelőttre rakják át.

00:09
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Montoya is itt van

Korábbi csapatánál, a McLarennél keresett menedéket az eső elől. A kolumbiai most az IndyCarban versenyez, de hamarosan a Porsche LMP1-es prototípusát is teszteli, jó esély van rá, hogy egy-két éven belül a Le Mans-i 24 órás versenyen láthatjuk.

00:20
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

23 órakor lesz végleges döntés

Most jelentették be, hogy ha helyi idő szerint 16 óráig (magyar idő szerint 23 óráig) nem javulnak a körülmények, akkor holnap délelőtt 9-től tartják meg az időmérőt.

00:35
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen máskor élvezi az esőt

De ezt a zuhét ő is szívesen kihagyta volna. A Sky Sportsnak elmondta, a délelőtti edzésen gondok voltak a motorjával, ezért végzett 10 másodperces hátránnyal az utolsó helyen.

00:41
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Még 20 percig várunk

Egyelőre nincs látható javulás a körülményekben, az a legvalószínűbb, hogy holnap délelőtt lesz az időmérő. Helyi idő szerint 9-kor, ami magyar idő szerint 15 óra lesz, mert az USA-ban csak a jövő hétvégén állítják át az órát.

00:52
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Van esély?

A Sky helyszínen lévő tudósítói szerint csökkent az eső intenzitása, most körülbelül annyira esik, mint a harmadik szabadedzésen. Továbbra is valószínűbbnek tűnik azonban, hogy holnap délelőtt lesz az időmérő. 10 perc múlva kiderül.

00:59
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A Safety Car a pályán van

A végső döntés előtt ellenőrzi, hogy eleget javult-e a pálya állapota. Két kört teljesített, majd visszatért a bokszba.

01:04
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Eldőlt, holnapra halasztják az időmérőt

Az FIA a végsőkig kivárt, de nem történt lényegi változás, továbbra is szakad az eső. Az időmérőt holnap reggelre halasztották, magyar idő szerint 15 órakor kezdődik. A futam rajtja 20 órakor lesz.

01:08
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Holnapra is esőt várnak

De kevesebbet, mint ma. Arra számítanak, hogy folyamatosan javul majd az időjárás, ezért reménykedhetünk benne, hogy a futamot a tervek szerint meg tudják rendezni. Köszönjük a kitartó figyelmet!