Vágólapra másolva!
A jelenlegi többségi tulajdonos szerint a csapat akkor is életben marad, ha a Renault nem vásárolja vissza , de Gerard Lopez szerint már másfél hónapja nem kell B-terven gondolkodniuk.

Még mindig nem dőlt el, hogy a Renault visszaveszi-e a Lotus csapatot, vagy kiszáll az F1-ből. Noha a döntést már szinte minden érdekelt sürgeti, az Abu-dzabi Nagydíj során még folytak tárgyalások az F1 jogtulajdonosa és a Renault között, így továbbra sem tudni, hogy a súlyos anyagi gondokkal küszködő Lotus milyen formában folytatja működését az F1-ben. A csapat többségi tulajdonosát képviselő Gerard Lopez viszont kijelentette, nincs szükség B-tervre a tárgyalások mellett.

„Jelenleg nem tárgyalunk ilyenről” – mondta a Reutersnak arra vonatkozóan, hogy a Renault esetleg eláll a felvásárlástól. „Még régebben kidolgoztunk egy B-tervet, amikor a helyzet kissé bizonytalan volt. Most is elővehetnénk a fiókból, de ebben a pillanatban nincs rá szükség. Szerintem már úgy másfél hónapja szóba sem került” – utalt arra, hogy a háttérben a Renault halad a felvásárlás felé.

Mi lesz veled, Lotus? Forrás: Lotus F1 Team

Lopez megerősítette, hogy ha a Renault mégsem alakítaná gyári csapattá a Lotust, továbbra is használhatják a Mercedes erőforrásait, mert a szerződésük még mindig él, és kijelentette, a jelenlegi megszorításaik a munkahelyek védelmében történik. „Ha valamilyen okból kifolyólag – bár nem hiszem, hogy ez lesz - nem kerül sor a tulajdonosváltásra, akkor is helyes lépéseket tettünk. Egy kisebb csapatot külső nyomás nélkül tudunk működtetni.”

A luxemburgi üzletember tagadta azt is, hogy elkezdték felélni a jövő évre szánt jogdíjbevételeket és a költségvetésük egyéb tételeit. Kijelentette, adottak a források ahhoz, hogy részt vegyenek a 2016-os szezonban, de már az idén is szigorúbban gazdálkodtak volna, ha a Renault nem lép be a képbe. „Azért működtetjük így a csapatot, mert a konstruktőrt ez érdekli. Ha egy független csapat lennénk, nem ilyen lenne az ügymenetünk. Biztosan visszavettünk volna, elég sokat.”

Ez viszont nem hatja meg Bernie Ecclestone-t, aki többször is kénytelen volt kifizetni a Lotus számláit, és úgy véli, a Renault nélkül az enstone-i csapatnak befellegzett. „Sikertelenül működtetik a céget, nincs elég pénzük arra, hogy folytassák” – mondta a 85 esztendős üzletember Abu-Dzabiban. „Épp ezért ki fognak szállni. Egyébként is bajban vannak a pénzügyekkel, úgyhogy nem hiszem, hogy a Mercedesszel kötött szerződésük majd segít rajtuk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!