Vágólapra másolva!
Toto Wolff az Autosport magazin díjátadóján is nyilvánosan üzent a saját versenyzőinek. Badarságnak nevezte, hogy Niki Lauda távozhat a Mercedes csapat menedzsmentjéből.

A világbajnokság vége óta Toto Wolff már másodszor üzent versenyzőinek, hogy fogják vissza elmérgesedő küzdelmüket. A közvetlenül a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíj után rendezett malajziai ünneplésen Wolff akár az egyik pilóta lecserélését is kilátásba helyezte, és a vasárnap este megtartott Autosport Awardson is a csapatmunka jelentőségéről beszélt.

„Fontos, hogy tartsuk a lelket a csapatban, hiszen egy maroknyi nagyon képzett emberünk van” – mondta a színpadon. „Nico (Rosberg) és Lewis (Hamilton) között gyakran nagyon kiélezett lett a küzdelem, és ez érthető is, mert olyan autókat vezetnek, amelyekkel egymás ellen világbajnokságot nyerhetnek. A másik autóban ülő srác így nyilván nem lehet az ember barátja” – magyarázta.

Hamilton (jobbra) és Rosberg gyakran összekapnak, de sikerei ellenére mégis a brit okoz több fejfájást a csapatnak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hoch Zwei

Bár Hamilton korábban tagadta, hogy a csapaton belüli ellentétek gondot okoznak, Wolff szerint „óvatosnak kell lennünk, mert nem szabad, hogy ez nem fajul el a garázs két oldalán. A múltban is láthattuk, hogy csapatokon belüli versengés nem tesz jót a belső dinamikának” – mondta az osztrák menedzser, és hozzátette: „Ha ez károssá válik a csapat számára, az azt jelentené, hogy hosszú távon képtelenek lennénk fenntartani a csapat felállását a (jelenlegi) versenyzőkkel.”

Wolff viszont úgy véli, „szerencsés helyzetben vagyunk, mert (a pilóták) régóta ismerik egymást. Néha túlreagáljuk az ellentéteiket, de ők 8 éves koruk óta egymás közelében vannak” – magyarázta. „Kettejük elegye tökéletes számunkra, mert péntektől fogva (a versenyhétvégéken” hajszolják egymást.” A Mercedes-Benz Motorsport igazgatója azt is elmondta, amíg Hamilton jól teljesít az autóban, nem érdekli őket, hogy bulizik, és folyamatosan az egyik kontinensről a másikra repül.

A magabiztosság és a bizonytalanság keveréke

A Mercedes menedzsmentjétől érkező üzenetek valószínűleg inkább Hamiltonnak szólnak, főleg azután, hogy a brit világbajnok a hétvégén ittasan mutatkozott a Snapchat nevű üzenetküldőn, és a tudósítások szerint videós szelfiben elismerte, hogy „elég sok vodkát ittunk.” Egy névtelen csapatfőnök a londoni Timesnak azt mondta, „Lewis a magabiztosság és a bizonytalanság bonyolult keveréke. „Hihetetlenül fókuszál, bármit is tesz az autón kívül, megjelenik, beül, és elvégzi a dolgát.”

„A csapata viszont már megosztott a pályán mutatott, és az azon túli ügyei között. A Mercedes legmagasabb szintjeire a németes korrektség jellemző, de nekik sem tetszik, amit mostanában látnak” – mondta a csapatfőnök, aki állítólag gyermekkora óta ismeri Hamiltont. „Egy másik csapat magas beosztású döntéshozója mondta nekem, hogy senki sem pótolhatatlan, még Lewis sem” – tette hozzá. Nemrég korábbi főnöke és mecénása, Ron Dennis is bírálta Hamiltont.

Lauda távozása badarság

A szezonzáró után Kuala Lumpurban rendezett ünnepségen Wolff megerősítette Dieter Zetsche korábbi álláspontját, amely szerint Niki Lauda nem hagyja el a Mercedes menedzsmentjét, miután állítólag megromlott a viszonya Wolff-fal a Red Bull többszöri kikosarazása miatt. „A Nikivel kapcsolatos értesülések nonszenszek, badarságok, amikről valaki úgy érezte, hogy írnia kell” – közölte az Autosporttal.

„Minden sikeres szervezetben lesznek különböző nézőpontok, és nem csak Niki és köztem alakul ki néha felfokozott véleménycsere” – ismerte el. „Néhány dolog viszont, ami megjelent, olyan nevetséges volt, hogy egy ugyanolyan hülye kis képpel akartunk rájuk reagálni, ezért kézen fogtuk egymást” – magyarázta a fotó történetét. Wolff hozzátette, megérti, ha az F1 számára a negatív hírverés is előnyös, de úgy érzi, a sajtóban olykor megjelenő valótlanságok ártanak a sportágnak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!