Vágólapra másolva!
Tavaly még túl fiatalnak tartották az F1-es részvételhez, első szezonja után viszont három kategóriában is jutalmazták a 18 éves tehetséget. Ezen még ő is meglepődött.

Nem kérdés, hogy a 2015-ös szezon egyik legnagyobb meglepetése Max Verstappen magabiztos bemutatkozása volt az F1-ben. A mindössze 18 esztendős pilóta két 4. helyet is szerzett, és agresszív, de általában precíz vezetésével, valamint látványos előzéseivel gyorsan felhívta a figyelmet, és kivívta a közönség szimpátiáját. A Toro Rosso versenyzőjét az FIA év végi gáláján is elismerték, ahol megkapta az „Év újonca”, az „Év akciója” és az „Év személyisége” díjakat.

„Le vagyok nyűgözve, és nagyon örülök, hogy három díjat is nyertem egy ilyen fontos eseményen, már az első Forma-1-ben töltött évem végén” – nyilatkozta Verstappen. A holland tehetség elismerése azért is jelzés értékű, mert tavaly sokan túl fiatalnak, tapasztalatlannak, és ezért veszélyesnek ítélték az F1-es bemutatkozása miatt, sőt az FIA kimondatlanul miatta módosította az FIA szuperlicencek kiadásának szabályait, így ma már Verstappent nem engednék ismét rajthoz állni.

Verstappen a Hungaroringen, és az USA-ban (képünkön) is a 4. lett, utóbbit tömegek láthatták Hollandiában Forrás: AFP/2015 Getty Images/Peter Fox

Ez a veszély viszont a holland tinédzsert nem fenyegeti, amivel a közönség egyelőre mindenképpen jól jár, hiszen a Toro Rosso versenyzője szinte minden futamon gondoskodik arról, hogy még a legunalmasabb körözgetés idején is történjen valami a pályán. Ráadásul, nem is akárhogy: több emlékezetes előzést is bemutatott pályafutása első 19 F1-es futama alatt, de ezek közül is kiemelkedett Felipe Nasr megelőzése a spái Blanchimont kanyar külső ívén.

„Jó érzés már a második alkalommal megnyerni az Év akciója díjat, mert nagyon élvezem az előzéseket” – mondta a holland, aki a közönségszavazatok alapján kapta az elismerést. „Nagy megtiszteltetés az Év újoncának is lenni, mert azt a versenyzők bizottsága szavazta meg, és az első F1-es szezonom során elért két 4. hely több, mint amire számítottam. Az Év személyisége díjat nem tudom pontosan, miért én kaptam, de jó tudni, hogy a média kedvel engem!”

A Toro Rosso versenyzője nem csak a pályán mutatott teljesítményével érdemel tiszteletet. A Repucom nevű elemzőcég felmérése szerint Verstappen 12 hónap alatt az egyik legeladhatóbb sportoló lett: 2015 februárjában a holland társadalom 68%-a tudta, ki ő, novemberben viszont már 83%-uk hallott róla. A vállalat nyolc mérőszámmal értékeli egy adott személy marketing-értékét, úgy vélik, Verstappen ugyanolyan értékes Hollandiában, mint a labdarúgó Robin Van Persie.

A Repucom mérése szerint Verstappennek is köszönhetően az F1 átlagos TV-s nézettsége 124 ezer főről 309 ezerre nőtt, az idei USA Nagydíjat pedig 673 ezren nézték, míg a tavalyit csak 318 ezren. Twitter-követőinek száma 2014 decembere óta 34 ezerről 173 ezerre nőtt, a Facebookon 20 ezerről 113 ezerre növelte a lájkolók számát, az Instagramon pedig 14 ezerről 169 ezerre. A cég Verstappent ma a 6. legértékesebb közszereplőnek tartja Hollandiában.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!