Vágólapra másolva!
Silverstone-ban felmerült, hogy az F1-es pilóták a jövőben szombatonként is versenyezhetnek: Vettel ellenzi a sprintfutamok bevezetését, a Red Bull viszont újjáélesztené a híres Procar Seriest, és márkakupát szervezne a mezőny számára.

Megváltozhat a jövőben az F1-es nagydíjak lebonyolítási rendszere, és előfordulhat, hogy a vasárnapi futam előtt már szombaton is autóba ülnek a pilóták. A Stratégiai Munkacsoport Silverstone-ban „innovatív koncepciókról” tárgyalt a rendezvények menete kapcsán, de egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy fordított rajtrácsot és egyéb, mesterkéltnek tartott szabályokat nem terveznek. Lewis Hamiltonnak tetszik az ötlet, Sebastian Vettelnek viszont nem.

„Imádok versenyezni, de bizonyos dolgokban nagyon hagyománytisztelő vagyok, úgyhogy nem támogatom” – mondta a szombati sprintversenyek ötletéről a német. „Egy nagydíj legyen az, aminek hívják. Tudom, hogy csak kvalifikációs futamról lenne szó, de akkor is elvonna némi látványosságot vasárnapról” – jelentette ki. „Szerintem van elég megoldandó feladat, inkább azokkal kellene foglalkozni. Talán igazi problémákon kellene gondolkodnunk, például a sisakfestéseken” – viccelődött.

Nelson Piquet egy BMW M1 Procar volánja mögött Forrás: BMW

A Red Bull felvetette, hogy ismét egy márkakupát kellene szervezni az F1-es pilóták számára az 1979-ben és ’80-ban megrendezett, közkedvelt Procar Series mintájára. A bajnokságban aktív F1-es pilóták vettek részt egyforma, BMW M1 típusú sportautókkal, majd 1984-ben a Mercedes-Benz is szervezett egy hasonló futamot a Nürburgringen a 190-es típus bemutatkozásakor. Az akkor még fiatal Ayrton Senna alapos meglepetést okozva legyőzte rutinos ellenfeleit.

Manapság a versenyzők többsége szigorúan kötődik az F1-ben résztvevő autómárkákhoz, ezért a Red Bull javaslatát első körben elutasították, de Christian Horner szerint érdemes lenne foglalkozni az ötlettel. „Szerintem élvezetes lenne a rajongóknak és a rendezőknek is” – mondta Horner a Procarhoz hasonló tervről. „Néhány régebbi pilótát is meghívhatnánk, így a fiatalok a nagy öregek ellen is mehetnének. A versenyzőknek manapság több idejük van, úgyhogy beszélhetünk erről.” Vettel egyébként nemrég ennek pont a szöges ellentétét állította.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!