Vágólapra másolva!
A McLarennél vegetáló kétszeres világbajnok nem bánta meg, hogy elhagyta a Ferrarit mostani csapatáért, és úgy véli, fontosabb a boldogsága, mint az, hogy újabb trófeákat nyerjen.

Az F1 elmúlt évtizedének egyik legérdekesebb pályafutása Fernando Alonsóé: a 2000-es évek nagy ígéreteként robbant be a világbajnokságba, 2005-ben, majd 2006-ban Michael Schumachert is legyőzte, és kétszeres világbajnokként a McLarenhez igazolt. Gyorsan megromlott a viszonya a csapattal, s bár náluk is harcban volt a bajnoki címért, végül távoznia kellett, később, a Ferrarinál pedig csak futamgyőzelmeket tudott szerezni.

A Ferrari gyengélkedése miatt rosszul sikerült 2014-es szezon során Alonso megunta, hogy olykor közel jár ugyan a harmadik világbajnoki címéhez, de nem sikerül elérnie azt. A csapat átalakuló menedzsmentje sem marasztalta a nyilvános beszólásoktól sem tartózkodó spanyolt, aki egy új projektbe vágta a fejszéjét a McLaren-Honda színeiben, ám ez másfél év után is csak alkalomszerű pontszerzést tesz lehetővé a számára. Azt mondja, így sem bánta meg a váltást.

Kevesen fogadtak volna arra, hogy 15 év alatt csak kétszer lesz világbajnok Forrás: AFP

„Nem igazán. Amikor az ember valamilyen döntést hoz, azt gondolja, hogy a legjobbat választja. Nem érdemes visszanézni, és felülbírálni az elhatározásokat. Amikor (2007-re) a Renault-tól a McLarenhez szerződtem, azért tettem, mert változásra volt szükségem. Kétszeres világbajnok voltam, de a motivációm elfogyott” – nyilatkozta a spanyol, aki már 2005 végén, első bajnoki címe után megállapodott a wokingi istállóval.

A spanyol pilóta váratlanul gyorsan összerúgta a port a McLarent vezető Ron Dennisszel,

és akkori protezsáltjával, az újoncként is meglepően jól teljesítő Lewis Hamiltonnal. Emiatt mindössze egy szezon után távozott tőlük, és visszatért az akkoriban már nem túl versenyképes Renault-hoz. Pedig elmondása szerint egy másik ajánlata is volt, amit ha elfogad, egészen másként alakulhatott volna a pályafutása és az F1 története is.

"Amikor visszamentem a Renault-hoz, az is az én döntésem volt” – mondta.

Senkinek sincs kristálygömbje!" – utalt arra, hogy a Red Bull 2009-től elkezdett futamokat nyerni. Sebastian Vettel 2010 és 2013 között zsinórban négy világbajnoki címet szerzett velük, egyebek mellett épp a Ferrarinál versenyző Alonsót is győzve le közben.

Alonso jó viszonyt ápolt Luca di Montezemolóval, a Ferrari volt elnökével, de nála is kihúzta a gyufát, amikor azt mondta, születésnapjára valaki más autóját szeretné kérni - a Red Bullra utalt Forrás: AFP

„Egyetlen döntésemet sem bántam meg, mert amikor meghoztam őket, a szívem diktált, és ez boldoggá tett. A boldogságot fontosabbnak tartom, mint azt, hogy otthon két trófeával több legyen” – jelentette ki. Alonso ismét elmondta, megvárja, hogy élvezetesebb lesz-e vezetni a jövőre bemutatkozó új F1-es autókat, de ha nem, akkor más bajnokságok felé veheti az irányt, például

szívesen megnyerné a Le Mans-i 24 órás versenyt.

A pályafutása utáni terveiről elmondta, hogy gokartozó gyerekek fejlődését szeretné segíteni, és közlekedésbiztonsági programokban venne részt. A legnagyobb céljának azt nevezte meg, hogy családot alapítson, és a gyermekeit taníthassa, de nem feltétlenül az autóversenyzésre. „Ha Forma-1-es pilóták szeretnének lenni, rendben van, de ha nem, akkor sem leszek csalódott, mert ez az élet sokat ad, de sokat el is vár az embertől.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!