Évente egy helyet javítana a Manor

Forma-1, Esteban Ocon, Manor Racing, Belga Nagydíj
OCON Esteban (fra) Manor Mercedes MRT 05 action during the 2016 Formula One World Championship, Belgium Grand Prix from August 26 to 28 in Spa -Francorchamps, Belgium - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Ötéves tervet vázoltak fel, a 2017-es autójukat már januárban elkezdték tervezni. A CFD és az adattechnológia terén a világ legjobbjai közé tartoznának, már az Amazontól is igazoltak egy szakembert.

A Forma-1-hez 2010-ben csatlakozott három új csapat közül már csak a Manor – a Virgin Racing leszármazottja – létezik, nekik azonban egyre ambiciózusabb terveik vannak. 2014-ben Jules Bianchi monacói pontszerzése ellenére is a túlélésért kellett küzdeniük, mielőtt Stephen Fitzpatrick megvásárolta az istállót. Mivel erre meglehetősen későn került sor, 2015-nek az egy évvel korábbi autójuk enyhén módosított változatával vágtak neki. Az idénre viszont teljesen újat építettek, és a 2017-es programjukkal ennél is előrébb tartanak: már januárban elindították.

– mondta az Autosportnak Fitzpatrick. „Ezt egyelőre tartjuk is, egy csapat már mögöttünk van. A terv első évében össze kellett állítanunk egy tapasztalt szakemberekből álló stábot, akik hatékonyan képesek fejleszteni az autónkat, és a pályán is ki tudják hozni belőle a maximumot."

A Manor jövőre még legalább egy csapatot megelőzne Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Fitzpatrick szerint a jövőre bevezetett új technikai szabályok a Manornak is lehetőséget adnak rá, hogy nagyobb ugrást tegyen előre a rajtrácson, akár nemcsak egy, hanem több csapatot is megelőzve. Pascal Wehrlein ausztriai pontjának köszönhetően egyelőre a Saubert utasították maguk mögé.

„Mi az idén egy szinte teljesen új autóval vágtunk neki az évnek, míg mindenki más már a harmadik éve fejleszti a sajátját" – mutatott rá Fitzpatrick. „Jövőre kicsit az összes csapat tiszta lappal indul, ami számunkra is nagy lehetőség, hogy nyerjünk pár helyet, ha jól használjuk fel az erőforrásainkat."

A tulajdonos a Force Indiát tekinti mintának: a silverstone-i csapat anyagi lehetőségei szűkösebbek a nagyokénál, mégis évről évre egyre jobban szerepel, és az idén már a Williamsszel harcol a konstruktőri 4. helyért.

Fitzpatrick szeretné, ha az adattechnológiában a Manor lenne a világ egyik legjobbja,

ezért technikai vezetőnek már le is igazolta az Amazon korábbi szoftverfejlesztési menedzserét, Dr. Alfonso Fernandezt.

„Ez egy olyan terület, amelyen jelentős előnyre tehetünk szert, vagy legalábbis másokkal egy szinten lehetünk" – vélte Fitzpatrick. „Ha arra gondolok, miben lehetünk a világ legjobbjai között, a CFD és az adattechnológia jut eszembe."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!