Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség Szamos Miklósnak ítélte „Az év sportszakmai személye" életműdíjat.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Forma-1-es Magyar Nagydíj sportszakmai stábját irányító Szamos Miklóst választotta „Az év sportszakmai személyének."

Szamos Miklós (jobbra) a Magyar Nagydíj sporszakmai szervezője Forrás: Hungaroring

A 66 éves szakember több mint négy évtizede van jelen a hazai autósportban. Egy ideig ralizott is, de már az 1970-es évek elején elvégezte a sportbírói tanfolyamot, és a Hungaroringen rendezett első F1-es futamtól kezdve ő volt a Magyar Nagydíj versenyigazgató-helyettese. Erre a posztra a haza sportélet jelentős személyisége, Zsembery Jenő kérte fel, és meg is tartotta egészen 2013-ig. Szamos annak idején részt vett a mogyoródi F1-es futam sportszakmai feltételeinek megteremtésében,

később pedig volt a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség (MNASZ) elnöke illetve sportszakmai alelnöke is.

Az FIA díjára az MNASZ jelenlegi elnöke, Oláh Gyárfás terjesztette fel, aki szerint „az autósportnak nincs jövője, ha nem ismeri el a múltját és azok munkáját, akik idejüket és energiájukat áldozták erre a nemes célra" – áll a Hungaroring honlapján. Az FIA összes tagországának jelöltjei közül Szamost találták a legérdemesebbnek a kitüntetésre.

„Nagyon jólesik ez az egész. Már maga a díj is, meg hogy nemzetközi szinten is elismerték a munkámat, de amikor kikerült a közösségi oldalakra a díjazásom ténye, annyi kedves hozzászólást és gratulációt kaptam, hogy ha át sem adnák az elismerést, akkor is boldog lennék" – mondta a szakember, viccesen hozzátéve: „Persze azért szerzek egy új szmokingot az év végi gálára..."

Az FIA tavaly is díjazta a Magyar Nagydíj háttérstábját, akkor a hazai versenyen dolgozó pályamunkásoknak ítélték „Az év sportbírói csapata" címet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!