Prost: Bátor döntés Rosbergtől, hogy visszavonul

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Sindelfingen
Mercedes-AMG Motorsport, Motorsport meets Sindelfingen, Mercedes AMG Petronas, F1, Formel 1, Nico Rosberg ; Mercedes-AMG Motorsport, Motorsport meets Sindelfingen, Mercedes AMG Petronas, F1, Formula 1, Nico Rosberg;
Vágólapra másolva!
A korábbi négyszeres világbajnok átérzi Nico Rosberg helyzetét, Jean Alesi viszont megdöbbent a bejelentés hallatán.

Alain Prost 1993-as, Nigel Mansell 1992-es, Jackie Stewart 1973-as és Mike Hawthorn 1958-as világbajnoki címe után a 2016-os év is úgy ér véget, hogy Nico Rosberg, a regnáló világelső visszavonul, és jövőre nem védi meg a címét. Prost, aki legutóbb így tett, megérti Rosberg döntését.

„Amikor meghallottam a hírt, azt gondoltam, szép dolog világbajnokként visszavonulni – mondta a Professzor a Canal Plus-nek. – Ismerem ezt az érzést, de ezt a döntést nem könnyű meghozni. Sokan csodálkoznak is, hogy miért távozik, amikor ereje teljében van. Mások úgy vélik majd, hogy nincsenek már ambíciói. Most, hogy világbajnok lett, talán már nem olyan éhes a sikerre. Erről mindenkinek lesz majd véleménye.”

Rosberg a csúcson hagyja abba Forrás: Daimler AG/Daimler AG

Bár a közönség tagjai közül sokan úgy érezhetik, hogy Rosberg megfutamodott Hamilton revansa elől, Prost nem ért egyet ezzel, sőt szerinte kifejezetten felértékelődik a Mercedes pilótájának idei diadala.

Értékesebbé válik a bajnoki címe, amikor visszatekintünk rá a jövőből – vélte. – Évek múlva is úgy emlékeznek majd rá, mint a világbajnokra, aki kiszállt a sportból a bajnokság megnyerése után ahelyett, hogy folytassa, és esetleg veszítsen. Senki sem tudja majd, hogy mi lett volna, ha Nico marad.”

A Mercedes rocksztárként ünnepelte Rosberget Forrás: Daimler AG/Daimler AG

Honfitársa, Jean Alesi nem tagadta, őt meglepte, hogy Rosberg szögre akasztotta a sisakját, ráadásul a manapság megszokottnál jóval korábban, mindössze 31 évesen fordít hátat az F1-nek.

Lehet, hogy Nico már 206 nagydíjon részt vett, de akkor is nagyon fiatal még. Keményen dolgozó srác, olaszul, franciául, angolul vagy németül is tud válaszolni a kérdésekre. Tényleg tökéletes volt, de el kell fogadnunk a döntését.”

Vesztesként nem vonult volna vissza

Rosberg pályafutása legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy Lewis Hamiltontól elhódította a világbajnoki címet, miután 2014-ben és 2015-ben is alulmaradt a most már háromszoros bajnok csapattársától. Nem tagadta, hogy számára most jött el a távozás időpontja.

– ismerte el. – Mindig is ezt hajszoltam, de a küldetést most teljesítettem. Megcsináltam. Valóra váltottam az álmomat. Most más dolgok foglalkoztatnak, a családom kerül az első helyre. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Csak a szívemet követem.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!