Vágólapra másolva!
Megbánta, hogy megalapította részben saját csapatát, a BAR-t, amikor pedig a McLarenhez is mehetett volna. Szó szerint rosszkor volt rossz helyen.

Jacques Villeneuve sok szempontból a szokásos pálya ellentétét futotta be az F1-ben: miután az Indy 500 győzteseként és a ChampCars bajnokaként megérkezett a sorozatba, a Williamsszel már a második szezonjában, 1997-ben megszerezte a vb-címet, de onnantól lefelé vezetett az útja. Bár a karrierje 2006-ig folytatódott, az addig hátralévő kilenc szezonban még futamot sem sikerült nyernie, és végül a BMW Saubertől vonult vissza.

Öt szezont annál a csapatnál, a British American Racingnél húzott le, amelyet menedzserével és barátjával, Craig Pollockkal közösen alapított. A vállalkozás zsákutcának bizonyult, és végleg a középmezőnybe száműzte Villeneuve-öt, aki azonban most elárulta, hogy Adrian Newey kis híján megmentette a végzetes lépéstől – csak pont rosszkor telefonált.

– mesélte a 45 éves kanadai az Autosportnak. – Azt mondta, szükségünk van rád. Akkoriban még könnyebb volt így csevegni, de amikor telefonált, éppen Craig mellett ültem. Nem beszélhettem vele rendesen. Arra is emlékszem, hol voltunk. Az életben van pár ilyen emléke az embernek, például amikor megnyertem a vb-t, és ha olyasvalaki hív, mint Adrian, azt nem könnyű elfelejteni."

A BAR nem bizonyult jó választásnak Villeneuve számára Forrás: AFP/Normand Blouin

Newey akkoriban már a McLaren technikai igazgatója volt, miután 1996-ban elhagyta a Williamst, ahol előzőleg együtt dolgozott Villeneuve-vel is, ezért jól ismerte őt.

Ha nem így jön ki számára a lépés, a kanadai versenyző Wokingban folytathatta volna a pályafutását,

azzal a csapattal, amellyel Mika Häkkinen 1998-ban ás 99-ben világbajnok lett.

„Éppen egy étteremben ültünk. Ha Craig nincs ott a közelemben, hosszabban beszélhetek Adriannel, aki valószínűleg meg tudott volna győzni arról, hogy csatlakozzak hozzájuk – vélte Villeneuve. – Erre azonban akkor nem nyílt lehetőség. Az életben pár másodperc alatt eldőlhet valakinek a sorsa. Egyetlen hívásról volt szó, tovább nem jutottunk, aztán ők vb-ket nyertek. Ezt nem volt könnyű megemésztenem."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!