Vágólapra másolva!
Úgy véli, ott ugyanolyan védelmet élvezhet, mintha egy F1-es futamon indulna. Amerikában versenyző riválisai izgatottan várják, hogy ellene harcoljanak, Juan-Pablo Montoya már segítséget is ajánlott neki.

Szerdán nagy bejelentést tett Fernando Alonso és a McLaren: a kétszeres világbajnok rajthoz állhat a május végi Indy500-on, ám mivel a Monacói Nagydíj ugyanarra a hétvégére esik, azt értelemszerűen kihagyja. Ezzel 1994 és Nigel Mansell óta ő lesz az első, aki egy esztendőben F1-es futamon és a legendás amerikai versenyen is elindul.

Alonso reméli, hogy hamarosan kipróbálhatja a számára még ismeretlen autót a szimulátorban, és jövő hétvégén ellátogat az IndyCar versenyére, hogy elkezdjen ismerkedni csapatával, az Andretti Autosporttal. A május 14-i Spanyol GP után pedig azonnal újra a tengerentúlra utazik, hogy teljes erőbedobással készüljön a nagy megmérettetésre.

Alonso a Honda vezérkarával a bejelentést ünnepli Forrás: Steven Tee/McLaren

"Tudjuk, hogy még nem állnék készen a versenyre, ha holnap rendeznék meg. Rengeteg dolgot kell megtanulnom rövid idő alatt. Ez komoly próbatétel, de egyben roppant izgalmas is - mondta. -

"Iszonyatosan nagy az átlagsebesség, a fal közel van a pályához, és sokat kell szélárnyékban vezetni az autók sűrűjében. Ezekhez mind alkalmazkodnom kell, de nem félek a kihívástól."

"Sok versenyt megnéztem, és igyekszem követni a többi újonccal készült interjúkat, hátha azok is hasznosak lesznek számomra."

A riválisai szerint erős lesz

Korábbi F1-es vetélytársa, Juan Pablo Montoya már üzent is neki, hogy számíthat rá tanácsadóként az átálláshoz. "Ugyanakkor nem hiszem, hogy sok segítségre lesz szüksége - nyilatkozta az Autosportnak. - Ami az autó beállítását illeti, szerintem boldogulni fog vele, jól ráérez majd." Úgy vélte, Alonsónak elsősorban arra kell figyelnie, hogy az oválpályákon célszerű némi alulkormányzottságra játszani a beállításokkal, ellentétben az F1-es autókkal.

Új ellenfelei erős teljesítményre számítanak a spanyoltól.

Az Indy500 korábbi győztese, Scott Dixon szerint "abszolút van esélye" nyerni,

míg a viadalon három diadalt arató Helio Castroneves azt mondta, "a tapasztalata miatt nem hiszi, hogy bármi problémája lenne." Simon Pagenaud pedig úgy érzi, "mindnyájan izgatottak vagyunk, hogy ellene versenyezhetünk. Hatalmas kihívás lesz."

Alonsót az motiválja, hogy Graham Hill nyomdokaiba lépve megcsinálja a "mesterhármast", azaz az autóversenyzés mindhárom szentélyében, a Forma-1-es világbajnokságban, Le Mans-ban és az Indy500-on is nyerjen. Utóbbin tavaly rögtön az első próbálkozásakor győzött Alexander Rossi, aki szerint a kétszeres világbajnokot nem kell félteni a felkészülés hiányától.

"Elég sokat körözhet Indianapolisban az alapozáshoz. Már bizonyított, győztes csapat tagja lesz, és a csapattársai szintén győztesek. Jó helyre kerül, a Honda csomagja most nagyon erős. Szóval Fernandónak kedvez a csillagok állása" - vélte az amerikai, aki az F1-ben két éve öt futamon is rajthoz állt.

Bár az IndyCarban az lemúlt években két halálos baleset is történt, Alonso nem tart attól, hogy baja eshet.

"Most már kiváló a biztonsági szint Indyben, miután sokat tanulmányozták az autókat, a palánkokat, a biztonsági berendezéseket. Minden kiváló, valószínűleg ugyanolyan fejlett, mint a Forma-1. Nem félek, nem aggódom. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz baj" - közölte.

A McLaren még nem tudja, kivel pótolják

A McLarennek hamarosan döntést kell hoznia, hogy kit ültessenek a spanyol helyére Monacóban másfél hónap múlva. Az egyik jelölt a hivatalosan szabadságon lévő Jenson Button lehetne, de ő még nem tesztelt az idei autóval, és az istálló főnöke azt sem tudta megmondani, hogy a szimulátorban vezette-e.

Zak Brown leszögezte: nem titkolnak semmit, mert egyelőre fogalmuk sincs róla, ki helyettesíti majd Alonsót.

"Folyamatosan beszélünk erről. Van pár lehetőségünk, akkor fogjuk elárulni a megoldást, ha meglesz - jelentette ki. - Eric (Boullier, a McLaren versenyigazgatója) irányítja az F1-es csapatot, ő felel érte, hogy javaslatot tegyen. A hétvégén is jelen lesz (Bahreinben), a kérdéseket meghagyom neki."

"Azt nem akarom megosztani, hogy kikkel beszélt."

A csapatnak egyébként pont kapóra jönne, hogy a Bahreini Nagydíj után rendezik a szezon közbeni két teszt egyikét, de Brown azt mondta, hogy a jelenlegi terv szerint mindkét napon a fiatal, viszonylag tapasztalatlan Stoffel Vandoorne fogja vezetni az autójukat.

Alonso úgy érzi, mivel Monacóban kevésbé domborodnak ki a motoruk gyengeségei, a helyettesének mindenképp lesz esélye a pontszerzésre.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!