Vágólapra másolva!
Két héttel az után, hogy beállította Senna pole-rekordját, Bakuban már meg is lépett tőle egy olyan kör révén, amelyet egész évben az egyik legizgalmasabbnak érzett. Bottas csalódott a vereség miatt.

Két hete, a Kanadai Nagydíj időmérője után Lewis Hamilton azt ünnepelhette, hogy szenzációs körének köszönhetően utolérte Ayrton Sennát a pole pozíciók számát tekintve. Most, Bakuban már meg is előzte a példaképét, így csupán kettőre van az örökranglistát 68-cal vezető Michael Schumachertől.

Hamilton 66. pole-ját szerezte szombaton - katt a galériához! Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A bravúrhoz újabb kiemelkedő körre volt szüksége a Q3 végén, mert előzőleg a 2. helyen állt Valtteri Bottas mögött, és éppen javítani készült, amikor megszakították az edzést Daniel Ricciardo kicsúszása miatt. Hamiltonnak az újraindítás után egyetlen próbálkozása volt, és még a csapattársára is 4 tizedet vert, a gyorsabbik Ferrarira – Kimi Räikkönenére – pedig 1,1 másodpercet. Úgy érezte, egész évben ez volt „az egyik legizgalmasabb" köre.

– mondta. – Ha volt pillanat, amikor tökéletesnek kellett lennem, hát ez volt az. Az időmérőn az ember sokszor nem tudja kihozni magából a maximumot, ez a kör azonban tökéletesen sikerült."

„Az előző köröm is nagyon jó volt egészen az utolsó kanyarig. Mielőtt odaértem, arra gondoltam, csak ne legyél túl mohó! Persze, hogy az voltam, ezért elfékeztem magam."

Hamilton az utolsó körének csak az első szektorában nem javított – ott szintén ő érte el a legjobb részidőt, de még korábban –, ami nem volt meglepő, mert a megszakítás után mindössze egy felvezető körre maradt ideje, és a Mercedesnek eddig több kellett ahhoz, hogy bemelegítse a gumikat.

„Egy kör alatt egész hétvégén nem tudtuk összehozni, mások viszont igen, úgyhogy mindent bele kellett adnom" – erősítette meg Hamilton, akinek jó hír, hogy világbajnoki ellenfele, a 12 pontos előnyben lévő Sebastian Vettel csak a 4. rajtkockát tudta megszerezni.

Bottas csalódott volt

A Q3 megszakításának pillanatában még Bottas állt az élen, s bár utána ő is javított 0,25 másodpercet, a pályacsúcsot 2 másodperccel megdöntő Hamiltontól elmaradt.

„Ez csalódás, mert a pole-ért szálltam harcba, de a köröm nem sikerült tökéletesen, nagyon szenvedtem a bal első gumi hőmérsékletével – mondta. – Nem volt elég nagy a tapadás. A piros zászlók előtt jól álltam, ezért sajnáltam, hogy elbuktam a pole-t."

Bottas külön méltatta a Mercedest azért, hogy visszataláltak a helyes útra a pénteki szabadedzések után, amikor még küszködtek a gumikkal.

„Büszke vagyok, mert az edzések során rengeteget változtattunk az autón – árulta el. – Eleinte szerintem el voltunk veszve, aztán mégis sikerült átfordítanunk a helyzetet, és most kedvező alapunk van ahhoz, hogy újabb kettős győzelmet arassunk a csapat számára."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!