Vágólapra másolva!
Már a héten bejelenthetik, hogy a finn versenyző foglalja el a visszavonuló világbajnok helyét. A Williams nem áll az útjába. Paddy Lowe megszerzését külön ügyként kezelik.

December eleje óta nyílt titok, hogy Valtteri Bottas lehet Nico Rosberg utódja a Mercedesnél, miután a tavalyi világbajnok a szezon végén bejelentette a visszavonulását. A hivatalos megerősítés egyelőre a Mercedes, Bottas és a Williams részéről sem érkezett meg, de Claire Williams az Autosport International Show-n elárulta, hogy már csak formaságok vannak hátra.

„Amint Nico megtette a bejelentést, tudtam, hogy Toto (Wolff) fel fog hívni – utalt a Mercedes-Benz Motorsport igazgatójára. – Tisztában vagyok azzal, hogy tiszteli Valtterit, ahogy sokan mások is felfigyeltek a tehetségére. Mi nem akarunk egy olyan pilóta útjába állni, aki végre egy győztes autóval versenyezhetne, akár a világbajnoki címekért is” – jelentette ki.

Bottas hamarosan a Mercedesé lehet Forrás: Williams F1

Williams kitért arra is, hogy a Ferrari 2015-ben meg akarta szerezni Bottast, de akkor a csapat 650 alkalmazottjának érdekében nem engedték el őt, és ezúttal is csak akkor lehet szó erről, ha megfelelően tudják pótolni, és a változás a csapat érdekét szolgálja. Elárulta, szeretné már megnevezni, hogy ki lesz Lance Stroll csapattársa, de még azt sem véglegesítették.

A Williams csapatfőnök-helyettese visszautasította, hogy Bottas elengedése automatikus lenne csak azért, mert a Mercedes motorjait használják.

„Aki ismer engem, tudja, hogy nem bólintok rá semmire csak úgy, ha felhívnak. Fizetünk a motorokért, mindig időben, ezért semmilyen joguk nincs azt mondani, hogy most azonnal engedjük el a versenyzőnket. Ha úgy döntenék, hogy nem tesszük elérhetővé Valtterit, a Mercedes akkor is megköszönné, hogy elgondolkodtunk az ajánlaton.”

Massa és Lowe is szóba került

A társalapító, Frank Williams lánya nem mondta ki, de az is nagyon valószínű, hogy Felipe Massa visszatér a csapathoz, ő lesz a rutinos pilótájuk. Williams emlékeztetett, hogy a brazilt már akkor is sokan leírták a sportban, amikor 2013 végén átigazolt hozzájuk a Ferraritól, és szerinte 2016 végén sem azért vonult vissza, mert mindenképpen távozni akart.

Mi sem hoznánk vissza egy pilótát, ha aggodalmaink lennének azzal kapcsolatban, hogy el tudja-e végezni a feladatot.”

Bottas csapatváltása mellett fontos mellékszál az is, hogy Paddy Lowe, a Mercedes korábbi technikai főnöke elhagyta az istállót, és egyelőre kényszerszabadságát tölti. A pletykák szerint Bottas átigazolásának egyik feltétele, hogy a Williams rögtön kinevezhesse a szakembert csapatfőnöknek, de Claire Williams szerint az ő szempontjukból Bottas és Lowe ügye független egymástól.

hogy céljainknak megfelelően a Williams ismét futamok és világbajnoki címek megnyerésére legyen képes – idézte Claire Williamst a Sky Sports. – Az, hogy Paddy elérhető, egyértelműen kedvező számunkra. A korábbi csapatát három év alatt háromszor vezette el a világbajnoki címig, nagyszerű erősítés lenne. A Williamsszel kezdte a pályafutását, ki ne akarná őt a soraiban tudni?”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!