Kellene egy amerikai az F1-be, de egyik sem elég jó

GoPro Grand Prix of Sonoma GettyImageRank2 SPORT HORIZONTAL Motorsport DRIVER Following USA California Winning Sonoma County COMMEMORATION Photography Sonoma Infineon Raceway Indy Racing League Hum Josef Newgarden CHAMPIONSHIP Verizon IndyCar Indy Persona
SONOMA, CA - SEPTEMBER 17: Josef Newgarden, driver of the #2 hum by Verizon Chevrolet, celebrates after winning the Verizon IndyCar championship following the Verizon IndyCar Series GoPro Grand Prix of Sonoma at Sonoma Raceway on September 17, 2017 in Sonoma, California. Robert Reiners/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Szeretne amerikai pilótát szerződtetni a Haas F1, de a csapatfőnök szerint jelenleg egyik hazai tehetség sem áll készen. Steiner szerint még az Indycar-bajnok Josef Newgarden sem elég jó.

Már a Haas F1 Team 2016-os bemutatkozása előtt rebesgették, hogy az amerikai csapat egyik pilótája saját nevelésű lehet. Noha akkoriban Alexander Rossi és Josef Newgarden is figyelemreméltó eredményeket ért el (előbbi a Manor F1-nél, utóbbi az Indycar-sorozatban), azóta sincs amerikai pilóta a Formula–1-ben.

A Haas F1 csapatfőnöke, Günther Steiner szerint ők folyamatosan figyelik a pilótapiacot, de jelenleg nincs olyan amerikai tehetség, aki készen állna az F1-es „mélyvízre".

Hiába nyerte meg első penskés szezonjában az Indycar-bajnokságot Josef Newgarden, úgy látszik, az F1-hez ez nem elég Forrás: AFP/Getty Images/Robert Reiners

„Jelenleg ez nem szerepel a legfontosabb dolgaink közt. Persze, foglalkoznánk vele, ha találnánk valakit, aki jó, nyilván mi is szeretnénk. De az érem másik oldala úgy néz ki, hogy ha van is [jó amerikai pilóta], vajon ő akarna-e velünk versenyezni?

– fejtette ki Steiner a Motorsport.com-nak.

A csapatfőnök hozzátette: „Ez minket is motiválna, de pillanatnyilag

nincs olyan versenyző az Egyesült Államokban, aki készen áll az F1-re."

Legutóbb Alexander Rossi kapott lehetőséget az F1-ben (öt futamra a 2015-ös idény végén, a Manornál), akit ezután kitettek a csapattól, majd nagy meglepetésre 2016-ban megnyerte az Indianapolis-500-at. Az utolsó jenki, aki dobogóra tudott kerülni, Michael Andretti volt az 1993-as Olasz Nagydíjon, de a legendás versenyzőcsalád palántája (aki addig Ayrton Senna csapattársa volt a McLarennél)

annyira kényelmetlenül érezte magát az F1-ben, hogy monzai sikere után összecsomagolt és végleg hazarepült az USA-ba.

A Haas F1 Team vezetői, Günther Steiner (bal szélen) és Gene Haas (jobbra) elégedettek francia pilótájukkal, Grosjeannal. Egyelőre... Forrás: Haas F1/Getty Images/Jared C. Tilton

Az Indycar-sorozat bajnoki címvédője, Josef Newgarden sokat várt arra, hogy egy F1-es csapat felfedezze, pályafutását Európában, a brit F3-ban és a Palmer Audi-sorozatban kezdte. 2010-ben a szintén európai bázisú GP3-ban (a Formula–1 kísérő sorozatában) versenyzett, de egy pole pozíción és néhány pontszerzésen kívül nem sok sikerélményben volt része.

Az USA-ban roppant népszerű Newgardent sokan el tudnák képzelni a Haas F1-nél, de Günther Steiner szavai alapján továbbra is várniuk kell arra, hogy egy minden szempontból megfelelő amerikait láthassunk a száguldó cirkuszban.