Csak a Mercedes kapja meg ingyen a saját tehetségét

Forma-1, Magyar Nagydíj 2016, Esteban Ocon, Renault Sport Racing
45 OCON Esteban (fra) Renault F1 RS. 16 driver Renault Sport F1 team action during the 2016 Formula One World Championship, Grand Prix of Hungary from July 22 to 24, Hungaroring, Budapest - Photo Alexandre Guillaumot / DPPI
Vágólapra másolva!
Esteban Ocont ki kell vásárolni a Force Indiától, még akkor is, ha mecénása, a Mercedes irányítaná át őt egy másik csapathoz. A Renault lehet a kiszemelt.

Ahogy erről az F+1 blog is beszámolt a Német Nagydíj során, Esteban Ocon nem biztos, hogy jövőre is a Force India versenyzője lesz. Ausztriában olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy a francia pilóta bejelentkezett Valtteri Bottas helyére a Mercedeshez, és amikor kiderült, hogy mecénása egyelőre megtartja Bottast, a Renault felé kezdett tapogatózni.

Ellentmondásos értesülések láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy ezt Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke támogatja-e vagy inkább zokon veszi, de Németországban már inkább az a nézet terjedt el, hogy Ocon átkerülhet a Force Indiától a Renault-hoz, ha a silverstone-i csapat új tulajdonoshoz kerül.

Ocon volt a Renault tesztpilótája is, a Hungaroringen is vezette az autójukat 2016-ban Forrás: DPPI/Alexandre Guillaumot

Ez a Renault-nak is kapóra jönne, mert Carlos Sainz sorsáról elsősorban a Red Bull dönt és Cyril Abiteboul nem tagadta, hogy a spanyol pilóta mellett alternatívákat is kell találnia. Egy tehetséges, francia versenyző szerződtetésével jól járnának és a Mercedes is biztosítaná a fejlődési lehetőséget Oconnak, mielőtt esetleg szükség lenne rá az egyik Ezüstnyíl volánja mögött.

A helyzet azonban nem egyszerű, mert a pénzszűkében lévő Force India nem akarja csak úgy elengedni Ocont.

„Próbáljuk nem felfedni a versenyzői szerződéseink részleteit, de azt bizton állíthatom, hogy szabaddá kellene tennünk őt – nyilatkozta Oconról főnöke, Otmar Szafnauer, a Force India operatív igazgatója az Autosportnak. – Ha adott körülmények közepette ez lenne a legjobb döntés a számunkra, megfontolnánk.”

Tavaly jól szerepelt a Force Indiánál, idén pedig már az időmérőkön is felveszi a versenyt Sergio Pérezzel Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Kedveljük Estebant és remek munkát végez a számunkra. Végtére is, mi hozzuk meg a döntést. Ha a Renault egy rakás pénzt fizetne érte, akkor megfontoljuk!” – jelentette ki az amerikai szakember, aki úgy véli, nekik opciójuk van Ocon 2019-es szolgálataira. A szaklap úgy tudja, hogy a Mercedes úgy adta kölcsön Ocont a Force Indiának, hogy csak a gyári csapathoz lehet őt ingyen visszahívni.

Német lapok hétfőn arról számoltak be, hogy Lance Stroll édesapja, Lawrence megvásárolja a csapatot, Szafnauer viszont azt mondta, Stroll versenyeztetéséhez először szükségük van egy ülésre.

A csapatnál egyelőre Sergio Pérez helye sem biztos, őt leginkább a Haasszal hozták összefüggésbe. Szafnauer szerint még túl korai Pérez jövőjéről beszélni, először a szponzoraival akarnak egyeztetni, hogy a Mexikói Nagydíj idején már tisztázódjon a helyzet. Sainz-cal kapcsolatban Abiteboul azt mondta, a következő 2-3 évre keresik a legjobb pilótát a csapatnak.