Vágólapra másolva!
Ritka összefogás valósult meg, az F1-es csapatok mindegyike beadta a derekát és hozzájárultak, hogy a Force India új üzemeltetője hozzáférjen az előző tulajdonosnak járó jogdíjakhoz.

Bonyolult jogi ügymenet eredményeként a Force India autói részt vehetnek a Belga Nagydíjon, de ehhez az kellett, hogy a csapat eszközei egy befektetői konzorciumhoz kerüljenek, ami egy új vállalat révén újraindította az istállót. Az FIA gyorsított eljárással kizárta az előző Force Indiát az F1-ből és benevezte az új, Racing Point Force India nevű csapatot.

Ennek részeként azonban az új csapat nem tarthatta meg az előző által megszerzett pontokat, de a szezon végéig akár a 6. helyig is visszakapaszkodhatnak, és alapesetben ilyenkor elesnek a korábbi eredményeik alapján nekik járó televíziós jogdíjaktól is. Korábban több csapat is ellenezte, hogy az „új” Force India részesüljön a jogdíjakból, de a Racefans szerint végül meggondolták magukat.

Továbbra is pályán a Force India Forrás: DPPI/Florent Gooden

A portál több forrásból is úgy értesült, hogy a silverstone-i istálló számíthat a korábbi eredményeik alapján járó jogdíjakra és arra a jutalomra is, ami a Belga Nagydíjjal kezdődően megszerzendő pontjaik után jár majd nekik, így a veszteségük lényegében attól függ, hogy a szezon további versenyen hány ellenfelüket tudják visszaelőzni a tabellán.

Otmar Szafnauer, a Force India új csapatfőnöke is megerősítette a megállapodás tényét, azt viszont nem értette, hogy ha a csapat pontjai elvesztek, akkor az erőforrások felhasználása terén miért nem kapnak tiszta lapot. Elárulta, a pénzdíj miatt akadékoskodó ellenfelek garanciákat kaptak,

de arra nem tért ki, hogy mik ezek. A Racefans szerint akadtak csapatok, amelyek aggódtak, hogy a Force India a Haas modelljét követve a Mercedes „B csapata” lesz, ezért ragaszkodtak ahhoz, hogy a csapat nevének része maradjon a Force India kifejezés, mert azt feltételezik, hogy a Mercedes nem szívesen vállalná nyíltan az együttműködést a megtépázott nevű istállóval.

Helyezés Csapat Pont
1. McLaren F1 Team 516
2. Oracle Red Bull Racing 473
3. Scuderia Ferrari 444
4. Mercedes-AMG 330
5. Aston Martin Aramco F1 Team 86
6. Scuderia AlphaTauri 34
7. MoneyGram Haas F1 Team 30
8. Williams Racing 16
9. BWT Alpine F1 Team 13
10. Alfa Romeo 0
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!