Vágólapra másolva!
A 2009-es világbajnok Jenson Button amondó, akár Sebastian Vettel Forma-1-es karrierjére is komoly negatív hatással lehet az, ha az idén kikap Charles Leclerc-től.

Sebastian Vettel nagyon komoly erőpróba előtt áll az idei szezonban, amellett ugyanis, hogy a Ferrarinál egyre türelmetlenebbül várják, hogy megnyerje a világbajnoki címet, még egy versenyképes, fiatal és sikerre éhes csapattársat is kapott maga mellé Charles Leclerc személyében. A négyszeres világbajnok eddig egyszer, 2014-ben a Red Bullnál került olyan helyzetbe, hogy egy nála fiatalabb trónkövetelővel kellett megküzdenie csapaton belül. Akkor alulmaradt, Jenson Button, 2009 világbajnoka szerint pedig amennyiben ez újra bekövetkezik, az megingathatja Vettel helyzetét Maranellóban.

Vettel bajban lehet, ha kikap Leclerc-től Forrás: Rudy Carezzevoli

A 31 éves Vettelnek 2007 óta tartó F1-es pályafutása során Leclerc lesz a hetedik csapattársa a száguldó cirkuszban, és a második olyan, aki fiatalabb nála. Míg a Red Bullnál töltött első 5 szezonjában Mark Webber ellen rendre felülkerekedett, a 2014-es szezonra a rutinos ausztrál helyére érkező honfitárs,

Daniel Ricciardo már borsot tört az orra alá, Vettel nullájával szemben három győzelmet is szerzett, és előrébb végzett a pontversenyben, ami azelőtt senkinek sem sikerült a német csapattársaként.

Ricciardo nemrég a Racer.comnak beszélt a Vettel csapattársaként eltöltött időszakról, és amellett, hogy kiemelte Vettel sportszerű viselkedését, azért megjegyezte, hogy a négyszeres világbajnokot frusztrálta a vereség. Vélhetően nem lenne ez másképp akkor sem, ha az idén kikapna Leclerc-től, ám míg 2014-ben már egy ferraris szerződéssel a zsebében gyorsan maga mögött hagyta a frusztrációját, Jenson Button szerint egy mostani vereség jóval rosszabbul érintené, és akár a jövőjét is megkérdőjelezné a Forma-1-ben.

Leclerc akár Vettel ferraris karrierjére is veszélyt jelenthet Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„Nagyon más a légkör Sebastiannak a Ferrarinál, mint volt a Red Bullnál, talán nagyobb a nyomás, meglátjuk, hogy miként birkózik meg vele az idén – mondta Button a Sky Sports szezon előtti forgatásán. – Daniel nagy nyomás alá helyezte és valójában jobb teljesítményt nyújtott nála.

Button, aki az idei szezontól a Sky Sports állandó szakértője lesz a versenyhétvégéken, egy másik aspektusra is rávilágított. Nevezetesen arra, hogy

ha Leclerc rögtön meg tudja szorongatni, és még le is tudja győzni Vettelt, azzal a csapatot is a saját oldalára állíthatja, ami újabb tőrdöfést jelentene a németnek.

„[Vettel] hihetetlenül képzett és szupergyors, de ha az ember nincs a megfelelő mentális állapotban, akkor el lehet felejteni az egészet. Charles annyira gondtalan srácnak tűnik, nagyon nyugodt, a csapat nagyon meg fogja kedvelni. Ez néha rosszul érintheti a másik pilótát."

Button megkongatta a vészharangot Vettelnek Forrás: AFP/Yuriko Nakao

Nico Rosberg, 2016 világbajnoka Buttonnal ellentétben nem teljesen biztos abban, hogy Leclerc jó teljesítményével csak nyerne a Ferrari, mivel az akár meg is bonthatja az egyensúlyt Maranellóban. „Történt néhány komoly változás, megszabadultak Arrivabenétől és a helyére kinevezték Binottót. A legmagasabb pozícióban változtattak. Leclerc érkezésének lehet nagyon-nagyon pozitív a hatása, ugyanakkor visszafelé is elsülhet. Elképesztő lesz figyelemmel követni."