Vágólapra másolva!
A Bahreini Nagydíjon is ideiglenes megoldást alkalmazva működik majd a versenyirányítás Charlie Whiting halála után. A versenyigazgató személye változatlan marad, a többi feladatot szétosztják.

Az Ausztrál Nagydíj után Bahreinben is Michael Masi látja el a versenyigazgató feladatát, közölte az FIA. Masi azután került képbe, hogy az F1 korábbi, legendás versenyigazgatója és az FIA F1-es részlegének vezetője, Charlie Whiting a melbourne-i hétvége előtt, 66 éves korában meghalt. Az ausztrál szakember korábban hospitált Whiting mellett és sportfelügyelő is volt.

Bár a külvilág számára látható hibát nem követett el az idénynyitón, az FIA úgy döntött, Masi a továbbiakban nem egyszemélyben helyettesíti Whitingot, hanem a brit szakember feladatait szétosztják. Masi versenyigazgató marad és az FIA biztonsági delegáltja is ő, de nem ő vezényli majd le a rajtoltatás folyamatát.

Új felelőse lesz a rajtnak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Ezt a feladatot Christian Bryll veszi át, az FIA F1-es logisztikai menedzsere. Bryll általában azért felel, hogy az FIA hét teherautónyi felszerelése földön, vízen és levegőben is mindenhova odaérjen, korábban 12 évig az RTL F1-es műsorának technikusa volt. Masi oldalán Colin Haywood lesz a versenyigazgató-helyettes.

Haywood is igen rutinos, 2004 óta dolgozik az FIA-nál a versenyirányítást kezelő rendszereken.

„Sokrétű tapasztalattal rendelkezem a Forma-1-es és a betétfutamok menedzselése terén, amit az FIA-nál a sportbírói rendszer működtetése, valamint a korábbi állásomban, verseny-rendszermenedzserként szereztem a Formula One Managementnél – írta Haywood a LinkedIn profilján. – Értékes tapasztalatokat szereztem a pályákon kívül is, amikor Rally Systems Manager voltam az ISC Technologies-nél.”

Whiting korábban a technikai és a biztonsági oldalt is összefogta Forrás: AFP/Karim Sahib

Jean Todt, az FIA elnöke még Melbourne-ben azt mondta, a csapatokat is bevonják majd az új versenyigazgató kiválasztásába, az F+1 blog a helyszínen több lehetséges jelöltről is hallott, de egyelőre Masi kapott megbízást. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azt mondta, az FIA-nál is tudják, hogy Whiting egyszemélyben pótolhatatlan.

– nyilatkozta Wolff. – Triviális dolgokat is, például szólt, hogy veszélyes helyen vannak a kamerák. Ross ezt emelte ki nekem. Egy sor feladata volt. Az biztos, hogy a jövőben kemény döntéseket kell majd meghozni, és szerintem Charlie pótolhatatlan, de bárki is vállalja el ezt a munkát, nekünk támogatni kell őt.”