Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton tökéletesen megérti, hogy mit él át Charles Leclerc a Ferrarinál, akit rutinosabb és már bizonyított csapattársa, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel segítésére kért az idén már többször is a Scuderia. Hamiltont az Alonso elleni újoncévére emlékezteti a mostani helyzet, a Mercedes pilótája amondó, hogy néha nem árt lázadni egy kicsit a csapat ellen.

Amennyiben az Azerbajdzsáni Nagydíjon is félreállítja vagy visszafogja a Ferrari Charles Leclerc-t azért, hogy Sebastian Vettelnek kedvezzen, úgy a bakui futam négyből a negyedik olyan verseny lesz az idei szezonban, amelyen a vörösök csapatutasítást alkalmaznak. A Scuderia kimondva is négyszeres világbajnokára épít, ennek Ausztráliában, Bahreinben és Kínában is bizonyítékát adta, az első és a második versenyen a csapatnál újonc Leclerc pedig be is állt a sorba, elmondása szerint pedig helyzettől függően ezután is be fog. Lewis Hamilton F1-es pályafutása első évében maga is átélte Fernando Alonso ellen, hogy milyen az, amikor az ember zöldfülűként egy többszörös világbajnokkal találja magát szemben csapaton belül, ezért tökéletesen átérzi a fiatal monacói helyzetét, akiben egy kicsit saját magát véli felfedezni.

Hamilton magát látja Leclerc-ben Forrás: Daimler AG/© Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Hamilton 2007-ben újoncként, a McLarenhez címvédőként és kétszeres világbajnokként érkező Fernando Alonso ellen kellett bizonyítson, és maga is átélt olyan helyzetet, amikor az istálló a rutinosabb spanyolra építve némileg háttérbe szorította.

Az ötszörös világbajnok ezért megérti Leclerc-t.

„Versenyzőként mindig is az volt a filozófiám, hogy egyenlő feltételeket akarok, bárkivel is versenyzem egy csapatban, azért, hogy megmutathassam a képességeimet – nyilatkozta Hamilton Bakuban. – Amikor megérkeztem a Forma-1-be, láttam, hogy a csapatok sokszor hogyan működnek.

mert a szívünkben mindannyian versenyzők vagyunk. Ezért értem meg, hogy miként érezhet Charles. A szívében azt gondolja, hogy ő a legjobb, vagy legalábbis megvan benne a potenciál, hogy az legyen. Ez majdnem olyan, mintha elvennék az embertől a reményt."

Hamilton az első perctől kezdve megnehezítette Alonso dolgát a McLarennél Forrás: AFP

A Mercedes sztárja a korábbiakhoz hasonlóan most is elismeréssel beszélt Leclerc-ről, akit egy kicsit arra ösztönzött, hogy

néha kifizetődő ellenszegülni a csapat akaratának és nem mindig engedelmeskedni, hanem ahogyan Bahreinben is tette, Leclerc olykor megmutathatja, hogy mire lenne képes, ha nem fognák vissza.

„Versenyzőként van olyan, hogy az ember lázad.

és szerencsésnek mondhatom magam, hogy a csapatom egyenlő mennyiségű üzemanyagot adott nekem és a csapattársamnak, mert abban az időben ez nem így ment, a következő futamon pedig megnyertem az első versenyemet. Számomra ez igazolta a lázadó énemet, onnantól pedig úgy tűnt, hogy több esélyem volt megmutatni, hogy mit tudok."

„Ő egy kicsit fiatalabb, mint én voltam akkor, csak egy évvel, vagy valahogy így. Emlékszem, hogy fiatalon olyan gyorsan be akartam kerülni a Forma-1-be, amilyen hamar csak tudtam, majd amikor ott voltam, olyan hamar nyerni akartam és le akartam győzni a világbajnokot, aki ellen versenyeztem, amilyen hamar csak tudtam. Úgyhogy

Már így is nagyon jó munkát végez, az elvárások ellenére nagyon jól vezet egy olyan hatalmas csapatnál, mint a Ferrari. Folytatnia kell, amit csinál, és jönni fognak az eredmények."

Leclerc megérti, hogy miért hajlik Vettel felé a Ferrari keze Forrás: AFP/Wang Zhao

Hamilton arra a kérdésre, hogy szerinte a Ferrari jó döntést hoz-e azzal, hogy Vettelt támogatja, csak annyit mondott, hogy ezt nem az ő tiszte eldönteni, és különben sincs tapasztalata az efféle döntések meghozatalában, ahogy egy csapat irányításában sem. Ami Leclerc-t illeti, ő sem kerülhette el a csapatutasításra vonatkozó kérdéseket Bakuban, ahol továbbra is próbált megértő lenni a csapatával, mondván, nekik több információjuk van kívülről, mint neki az autóban ülve.

A monacói pilóta előrebocsátotta, hogy lesz még olyan, amikor meg fogja érteni, ha Vettelt favorizálják,

aki azért mégiscsak tapasztaltabb, és régebb óta van a Ferrarinál.

Természetesen frusztráló, amikor az embernek az autóban ülve azt mondják a fülére, hogy engedjen el egy másik versenyzőt, nyilvánvalóan ez mindenkinek az, aki ilyen utasítást kap. Másfelől viszont bizonyos módon megértem a csapatot. Seb jelenleg az ötödik szezonját tölti a Ferrarinál, nyert négy világbajnoki címet, nekem pedig ez még csak a második idényem a Forma-1-ben. Sokat kell még bizonyítanom, most pedig csak rajtam múlik, hogy a lehető legjobb munkát végezzem, és megmutassam a csapatnak, hogy mire vagyok képes. Szerintem csak folytatnom kell, amit mostanáig csináltam, fejlődnöm kell, és remélhetőleg hamarosan változni fog a helyzet."