Jobban van a McLaren koronavírusos tagja

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, McLaren Racing szerelők
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: The McLaren team work in the Pitlane during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jobban van az F1-es McLaren-istálló koronavírussal fertőződött tagja, aki miatt a wokingi csapat visszalépett az Ausztrál Nagydíjtól, és akinek megfertőződése lényegében a futam elhalasztásához vezetett. Az ügyvezető és a csapatfőnök előre fel volt készülve rá, hogy ha valamelyik alkalmazottjukkal ez történik, azonnal cselekednek.

Nehéz napokon van túl a McLaren Forma-1-es csapata, miután az Ausztrál Nagydíj csütörtökjén egyik alkalmazottjuknak pozitív lett a koronavírus-tesztje, az istálló emiatt pedig azonnal visszalépett a részvételtől a szezonnyitón, amelyet később elhalasztottak. Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezetője most elárulta, hogy fertőzött alkalmazottjuk jobban van, valamint arról is beszélt, hogy előre tudták, ha valamelyik dolgozójuk elkapja a koronavírust, nem indulnak el a versenyen.

A McLaren szerelői itt még a versenyre készültek Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

„Az otthoni csapattal közösen folyamatosan a különböző forgatókönyveket egyeztettük, úgyhogy tudtuk, hogy mik lesznek az opcióink a különböző esetekre” – nyilatkozta Brown arról, hogy fel voltak készülve a visszalépésre.

Ahogyan azt korábban is mondtam, versenyzőként ez volt a legnehezebb döntésem, ügyvezető igazgatóként viszont a legkönnyebb. Az embereink egészsége az első, Andreas is erősen így érez ezzel kapcsolatban."

Brown kiemelte, büszke arra, ahogyan az egész csapat, beelértve az angliai bázison dolgozókat, kezelte a helyzetet. Felidézte, hogy Seidl-lel és a csapat egyik részvényesével éppen vacsoráztak, amikor megkapták a hírt a pozitív teszteredményről. „Azonnal visszatértünk a hotelba, hogy csatlakozzunk a csapatvezetés többi tagjához. Miközben Andreas a csapat vezetésére fókuszált, én az igazgatótanácsunk tagjaival és a részvényesekkel kommunikáltam, akik teljes mértékben támogattak minket, miközben a többi csapatot, az F1-et és az FIA-t is értesítenem kellett."

Zak Brown (balra) és Andreas Seidl a melbourne-i paddockkban Forrás: AFP/William West

Noha a fertőzött alkalmazott nevét most sem közölték, annyit elárultak, hogy jobban van, tünetmentessé vált, a vírus azonban még jelen van a szervezetében.

– mondta Brown, utalva arra, hogy a fertőzöttön kívül még 14 alkalmazott maradt Ausztráliában karanténban. – Fantasztikus a támogatás, amit a kollégáiktól, a partnereinktől, az F1-es közösség tagjaitól és a szurkolóktól világszerte kaptak, mindannyiuknak köszönettel tartozunk."

A csapatfőnök egy ideig még Melbourne-ben maradt, hogy segítse karanténba került embereit, később azonban ő is visszatért Európába. Így sem maradtak azonban vezető nélkül az Ausztráliában rekedtek,

Andrea Stella versenyigazgató és néhány embere önként jelentkezett, hogy segíti kollégáit.

Seidl nekik is külön köszönetet mondott, majd arról is szót ejtett, hogy Lando Norris és Carlos Sainz nem érintkezhet a hazatért csapattagokkal, de mindkettejükkel tartják a kapcsolatot. A német szakember emellett megemlítette a többi istálló bajtársisas viselkedését is. „Értékeljük, hogy pénteken azonnak felajánlották a segítségüket a garázs szétszereléséhez és a szállítmány összekészítéséhez, ami nyilvánvalóan kihívást jelentett, hiszen a csapat magjából 14 ember hiányzott. Ez az F1-nek és a versenyzésnek az a szellemisége, amit mindannyian magunkévá teszünk."