Vágólapra másolva!
Az Aston Martin bejelentette, hogy Andy Palmer azonnali hatállyal távozik a vezérigazgatói pozícióból, helyét pedig augusztustól az a Tobias Moers veszi át, aki a Mercedes-AMG-nél tölt be vezető szerepet. Lawrence Stroll érkezése óta ez az első, a cég menedzsmentjét érintő nagyobb horderejű változás.

A mai naptól fogva már nem Andy Palmer az anyagi gondokkal küzdő Aston Martin autógyár vezérigazgatója. Helyére augusztus 1-től Tobias Moers érkezik, addig pedig az elnökhelyettesként tevékenykedő Keith Stanton lesz a vállalat ügyvezető igazgatója.

Palmer 2014 óta volt a pozíciójában, és többek között neki köszönhető, hogy a cég tőzsdére lépett. Az utóbbi időben azonban jelentősen estek a részvényárfolyamok, amire a koronavírus-járvány is rátett egy lapáttal. Lawrence Stroll, az Aston Martin ügyvezető elnöke vélhetően ezért döntött a váltás mellett.

Augusztus 1-től Tobias Moers lesz az Aston Martin vezérigazgatója Forrás: Daimler AG

A nyáron érkező Moers 2013 óta irányítja a Mercedes-AMG-t, miután a Daimler jelenlegi első embere, Ola Källenius távozott a cég éléről. Fontos megjegyezni, hogy itt nem a stuttgartiak F1-es csapatáról, hanem a Daimler affalterbachi leányvállalatáról van szó.

Amióta a Stroll által vezetett konzorcium részesedést vásárolt a brit márkában, ez az első jelentős átalakítás, ami a vezetőséget érinti. A kanadai üzletember úgy véli, az AMG-nél végzett munkája alapján Moers jelentős erősítést jelenthet számukra.

„Ő kivételesen tehetséges szakember, egyben remek üzleti vezető – áll a közleményben. – Rengeteg sikert aratott a Daimlerrel, akikkel hosszú távú technikai és kereskedelmi kapcsolatban állunk, és izgatottak vagyunk a folytatást illetően.”

Stroll hozzátette, Moers az évek során bővítette a kínálatot, megerősítette az általa vezetett cég piaci pozícióját, valamint sikerült profitábilissá tennie a vállalatot, így ő a megfelelő választás a pozíció betöltésére.

A 60 esztendős üzletember egyúttal köszönetet mondott Palmernek is az elvégzett munkájáért. Korábban az is felvetődött, hogy egy másik, a Mercedesnél fontos pozíciót betöltő személy vállalhat szerepet a márka vezetésében. Végül azonban Toto Wolff, az F1-es istálló csapatfőnöke maradt a brackley-ieknél, az Aston Martin életében pedig csak befektetőként van jelen.

Az Aston Martinnak jövőre gyári F1-es csapata lesz Forrás: Getty Images/2017 John Keeble/John Keeble

A brit vállalatnak jövőre gyári csapata lesz a Forma-1-ben, hiszen a szintén Stroll tulajdonába tartozó Racing Point 2021-től az ő nevükön fog versenyezni. A márka jelenleg a Red Bull Racing névadó szponzora, de az idén lejáró szerződést természetesen nem fogják megújítani.