Vágólapra másolva!
A legtöbben a Mercedest, esetleg a Renault-t tartják elképzelhetőnek, mint Sebastian Vettel következő csapata, David Coulthard szerint azonban akad még egy istálló, amely illene a négyszeres világbajnokhoz.

Folyamatosan zajlanak a találgatások Sebastian Vettel jövőjével kapcsolatban. A négyszeres világbajnok a szezon végén távozik a Ferraritól, jelenleg pedig még azt sem lehet tudni, hogy folytatja-e egyáltalán a versenyzést a Forma-1-ben. Szakmai körökben nagy az egyetértés abban, hogy a Mercedes és a Renault jelenthet számára opciót 2021-re, sokan azonban – mint például a Red Bull-tanácsadó Helmut Marko – úgy vélik, hogy Vettel csak előbbihez szerződne, ha pedig ez nem jön össze, szögre akasztja a sisakját.

Felmerült azonban egy harmadik lehetőség is, amely a manapság televíziós szakértőként dolgozó David Coulthard szerint nem elképzelhetetlen. Ez pedig az, hogy Vettel a Racing Point révén az F1-be jövőre beszálló Aston Martinhoz igazol, és nekivág egy hosszú távú projektnek.

Valószínűleg Vettel jelenleg is azon töpreng, hogy mi lenne számára a megfelelő döntés Forrás: Imaginechina/Ke yigong - Imaginechina/Ke Yigong

Coulthard sok mindent látott már 15 éven át tartó versenyzői pályafutása során, valamint azóta is, hogy 2008 végén visszavonult a sportágtól. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, milyen egy nagycsapattól egy középcsapathoz szerződni, és egy új projekt részeseként segíteni az istállót a fejlődésben, hiszen 2004 végén pont ezt tette, amikor a McLarentől az F1-ben csapatot indító Red Bullhoz igazolt. Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Vettel is hasonló lépést húzzon meg.

„Azt szoktam mondani az ilyen dolgokra, hogy ha el tudjuk képzelni a Forma-1-ben, akkor lehetséges – mondta a skót expilóta az F1 Nation Podcastban. – Olyan sok izgalmas dolog fog szerepet játszani Vettel jövőjében. Az egyik ilyen az, hogy Lawrence Strollnak nagy tervei vannak az Aston Martin sikeressé tételére.

Olyan lenne számára ide igazolni, mint nekem volt a Red Bullhoz karrierem utolsó négy évére, mielőtt szögre akasztottam a sisakot."

Vettel szerződtetéséhez az Aston Martinnak komoly áldozatot kellene hoznia, hiszen a németet vélhetően csak a szponzorai révén a csapat költségvetéséhez jelentősen hozzájáruló, 2022 végéig szerződéssel rendelkező Sergio Pérez helyére igazolnák le,

mivel a csapatot tulajdonló Lawrence Stroll aligha fogja kitenni saját fiát a másik ülésből. Amennyiben azonban mindkét fél úgy döntene, hogy ezt szeretné, Coulthard szerint az sem elképzelhetetlen, hogy Vettel részvényessé váljon az Aston Martinnál. A skót úgy véli, hogy a négyszeres világbajnok sebességével nem lenne gond.

Az Aston Martinnak nagy tervei vannak az F1-ben Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Hradil

„Nem számít, hogy a múltban mit értél el, a tisztelet még megvan Sebastian iránt, értéket képvisel a mezőnyben,

Valamilyen oknál fogva most nem az ő javára változott az átigazolási piac. Ha ez csak a státuszról és a pénzről szól, akkor hibát követett el. A teljesítmény nézve most egyedül a Mercedes áll előtte, mint viszonylag kockázatmentes lehetőség. Hogy beül-e az ismeretlen Renault-ba, vagy részesedést vásárol az Aston Martinban és nekivág a karrierje egy következő szakaszának. Eltérne a megszokottól, de ez is egy opció lehet."