Vágólapra másolva!
Lelkesen készül a jövőre Aston Martinná váló Racing Point technikai igazgatója a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel érkezésére. A távozó Sergio Pérez közben egyre nehezebben viseli az utolsó heteit a csapatnál.

A Ferraritól az Aston Martinhoz szegődik a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel a Forma-1 következő szezonja során, de az átigazolás jóval érdekesebb annál, hogy a német pilóta az egyik ismert sportautógyártól a másik istállójához kerül. A brit márka jövőre tér vissza a sportágba, de nem előzmények nélkül; a Racing Point veszi fel a nevét.

Vettel jövőre az Aston Martin színeiben versenyez Forrás: Racing Point F1 Team

A Silverstone-ban működő csapat korábban Jordanként bemutatkozási lehetőséget adott Michael Schumachernek és alkalmazta az 1996-os világbajnok Damon Hillt is, de Vettelhez hasonló kaliberű pilótát még nem tudhattak a soraikban, ezért

Andrew Green technikai igazgató szerint nagyon várják, hogy a Ferraritól kiebrudalt sportoló átvegye Sergio Pérez helyét.

„Mindannyian nagyon várjuk őt, mindenki tudja, milyen jó versenyző. Senki sem felejti el, hogyan kell gyorsan vezetni egy autót, de szükség van a megfelelő autóra és a megfelelő emberekre ahhoz, hogy egy pilóta végezhesse a dolgát – nyilatkozta Green az Auto Motor und Sportnak. –

Az egész csapat akarja őt, és ezt érezni is fogja. Tudjuk, hogy ő ugyanannyit adhat nekünk, amennyit mi is neki. A csapatban mindenki várja már a januárt, amikor végre dolgozhatunk vele.”

A lap kérdésére Green azt mondta, Vettelt pszichés problémák és a stílusához nem passzoló autóból adódó nehézségek kombinációja hátráltatja a Ferrarinál, úgy vélte, százalékosan nehéz megítélni, hogy mekkora a tényezők aránya. Kijelentette, a Racing Pointnál a német pilóta megkapja a szükséges emberi és dologi támogatást, hogy „visszatérjen a tőle látott és elvárt szintre.”

Vajon a Racing Point autója jobban illik majd Vettelhez a Ferrarinál? Forrás: AFP/Joe Klamar

„Már azzal motiválni fog minden egyes munkatársat, hogy kinyitja a gyár ajtaját. Amikor egy többszörös világbajnok beül az egyik autónkba, az elismerés az itt dolgozó embereknek. Megérdemeljük. 18 hónappal ezelőtt csődhelyzettel néztünk szembe, a csapat már szinte nem is létezett, most pedig egy világbajnok akar nálunk vezetni. Nálunk másodvirágzását élheti.”

Vettelnek nem lesz könnyű dolga, mert várhatóan mindössze három tesztnapot tartanak majd a 2021-es szezon előtt

és a pilóták ilyenkor osztoznak a rendelkezésre álló időn, így a német pilótának elsősorban a szimulátor segítségével kell majd megismernie az új autóját, de Green szerint Vettel számára elég lesz néhány nap, hogy benyomást szerezzen.

„Aztán lesz még idő, hogy elmondja, mit vár az autótól, hol lehet és hol kell időt nyernünk. Tudunk alkalmazkodni az igényeihez. Ettől izgalmas ez az egész. Hosszú idő óta nem cseréltünk már versenyzőt és bizonyosan nem ilyen léptékben. Pérez már az ősidők óta velünk volt, az egész munkatapasztalatunk erre épül. Vettellel teljesen más tapasztalatok és ötletek jönnek majd azzal kapcsolatban, hogyan fejlesszük és készítsük fel az autót.”

Pérez körül már fogy a levegő

Greennek abban igaza van, hogy Pérez a hetedik szezonját tölti a csapatnál, és arra számított, hogy kitöltheti a még két évig érvényes szerződését, ezért őt és a munkatársait is meglepte, hogy Lawrence Stroll végül Vettel mellett tette le a voksát. Ebből konfliktus is lett, és Pérez a Nürburgringen nem tagadta, hogy már nem érzi jól magát a Racing Pointnál.

Pérez távozik a csapattól, ez felrázhatja a Racing Pointot Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyon furcsa, olyan érzés, mint egy feleséggel lenni úgy, hogy két hónap múlva el fogunk válni – nyilatkozta a Channel 4-nak. – Nagyon sok éve itt vagyok már, akadtak hasonló és más helyzetek is, ez a játék része. Jövök, elvégzem a feladatomat a pályán és azon kívül, mindent beleadok. A csapat nagyon jó volt hozzám. Hét évet töltöttünk együtt, sok barátom van itt, úgyhogy szépen szeretném befejezni az itteni pályafutásomat és mindig büszkeséggel visszatekinteni a közösen eltöltött időre.”