Vágólapra másolva!
Továbbra is nyitott kérdés Lewis Hamilton és Toto Wolff jövője a Forma-1-ben. A Mercedes csapatfőnöke Szocsiban arra célzott, hogy változás jöhet, de még mindig titokzatosan fogalmazott.

A múlt hétvégén rendezett Orosz Nagydíj alkalmából hivatalosan is megerősítették, hogy Stefano Domenicali lesz a Forma-1 új elnök-vezérigazgatója 2021-től, ezzel eldőlt, hogy nem Toto Wolff lesz Chase Carey utódja. A Mercedes csapatfőnöke korábban tagadta, hogy a jelöltek között volt, a bejelentés után viszont elismerte, hogy elgondolkodott a lehetőségen.

Hamilton és Wolff a győztes csapat két pillére, de a csapatfőnök szerint nélkülük is győzne a Mercedes Forrás: Daimler AG

Wolff szerződése az elvesztett lehetőségtől függetlenül az év végén lejár, de továbbra sem dőlt el, hogy folytatja-e a munkát a Mercedesnél, és ha igen, milyen minőségben, illetve az sem, hogy milyen lesz a csapatot működtető vállalat tulajdonosi szerkezete. „Szerintem egy kissé felkavarom” – mondta Wolff a Sky Sportsnak a saját szerepével kapcsolatban.

[munkát végez], mert akkor már nem tud hozzátenni a szervezet teljesítményéhez. Nem érzem, hogy ez a pillanat már bekövetkezett, de a csapatunknál előre tekintünk. Figyeljük a magas beosztású vezetőket és a feltörekvő fiatalokban rejlő lehetőségeket is.”

„Nem akarunk szűk keresztmetszetet kialakítani a kibontakozó tehetségek kapcsán, ezért van az, hogy mindegyik munkakörrel kapcsolatban messze előre tervezünk.”

Wolff leszögezte: „Ez nem azt jelenti, hogy nem leszek csapatfőnök, de távolabbra tekintek. A csapat társtulajdonosa vagyok, nem mondanám, hogy ennyi, kiszálltam, pont ellenkezőleg. Fontolgatom a lehetőségeket.” A beszélgetés későbbi szakaszában hozzátette: „Nagyon egyszerű; amíg tart a móka, maradni fogunk.”

Wolff tagadta, hogy átrendeződik a csapat tulajdonosi szerkezete Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Az osztrák üzletember határozottan tagadta Eddie Jordan korábbi felvetését, hogy a csapat kiemelt szponzora, az Ineos többségi tulajdonos lehet, ő maga pedig távozik a Mercedes anyavállalatával, a Daimlerrel együtt.

Azt viszont nem zárta ki, hogy Niki Lauda korábbi, 10 százalékos részesedése egy stratégiai befektetőhöz kerül, ezt is a saját szerepét illető tárgyalások részének tekinti.

Noha a csapat sztárpilótája, a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton nyáron azt mondta, még legalább három évig a Forma-1-ben maradna, a jövőjét várhatóan befolyásolja majd az, hogy mi lesz Wolff és a Mercedes-csapat sorsa, de az osztrák csapatfőnök úgy véli, a 2009 óta csak a Red Bull által legyőzött csapat azt is kibírja, ha ők visszavonulnak.

„Ha bármilyen okból kifolyólag az egyikünk abbahagyná, a csapat továbbra is jól szerepelne. Nyilvánvalóan hiányozna nekünk a legjobb pilóta. A dolog másik oldala viszont az, hogy ha az egyikünk úgy dönt, hogy kilép, magamat is beleértve, akkor a csapat ugyanolyan teljesítményre lesz képes. Szerintem ezt mi is tudjuk, noha együtt akarunk maradni.”