Hiába Alonso érkezése, a Renault kulcsfigurái Ricciardo távozását siratják

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Daniel Ricciardo, Renault
IMOLA, ITALY - NOVEMBER 01: Third placed Daniel Ricciardo of Australia and Renault Sport F1 celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on November 01, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha jövőre a kétszeres világbajnok Fernando Alonso érkezik a csapathoz, a Renault két vezető beosztású szakemberének egyaránt nagyon fog hiányozni a távozó Daniel Ricciardo, aki a pályán és azon kívül is sokat tett az istállóért.

Daniel Ricciardo is azok közé a pilóták közé tartozik, akik az idei szezon végén csapatot váltanak. A Renault ausztrál versenyzője már az idény kezdete előtt aláírt a McLarenhez, amivel sikerült is magára haragítania Cyril Abiteboult, az enstone-i istálló csapatfőnökét. A kettejük közti viszony azóta rendeződött, a 31 esztendős pilóta pedig két dobogós helyezést is szerzett, amivel jelenleg hatodik a pontversenyben, a csapat pedig harcban van a konstruktőri harmadik helyért. Nem csoda, hogy a gárda két vezető beosztású szakembere is nagyon sajnálja a távozását.

Az Eifel Nagydíjon megtörtént, amire évek óta vártak, a Renault először lett dobogós, mióta 2016-ban visszatért gyári istállóként az F1-be Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Ricciardo nem kis meglepetésre a Red Bullt elhagyva a 2019-es szezonra igazolt a Renault-hoz, amellyel első idénye igen felemásra sikeredett. A második év kezdetét aztán már meg sem várta, ehelyett már a júliusra tolt szezonkezdet előtt elkötelezte magát a McLaren mellett. Alan Permane, a Renault sportigazgatója szerint az ausztrál ott van a jelenlegi mezőny négy legjobbja között, ezért természetes, hogy nem örül annak, hogy elmegy.

„Igen, hogy őszinte legyek, nagyon szomorú vagyok a távozása miatt – nyilatkozta az 53 esztendős szakember a Beyond the Grid podcastban. – Nincs sok hozzá hasonló versenyző a jelenlegi rajtrácson. Én is csak az alapján mondom ezt, amit látok, és amit mindenki lát – rendben, Danielből egy kicsit többet látok – de

Eközben Esteban Ocon, Ricciardo idei csapattársa az ausztrálnál kevesebb mint fele annyi pontot szerezve csak a pontverseny 12. helyén tanyázik. „Nem tiszteletlenségből mondom ezt Esteban iránt, de ott van az fél-egy tized [közte és Ricciardo között], a jelenlegi helyzetünkben ez pedig örökkévalóságnak tűnhet" – mondta Permane, majd hozzátette, hogy látja az igyekezetet és a hajlandóságot Oconnál arra, hogy tanuljon a csapattárstól.

Alan Permane marasztalná Ricciardót, ha lehetne Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

A sportigazgató Ricciardo gyorsasága mellett azt is kiemelte, hogy az ausztrál távozása a személyisége miatt is nagy veszteség a csapatnak. „Nagyon szomorú leszek, amikor elmegy, mert nagyon klassz srác az autóban és azon kívül is. Nem sok olyan pilótával találkozik az ember, aki mindkét szempontból ennyire rendben van. Remek munkát végzett abban, hogy nagyon erős csapatot épített maga köré a mérnökeivel és szerelőivel.

De ki tudja? Ha ez egy normális szezon lett volna és az emberek nem hoztak volna döntéseket azelőtt, hogy egy métert is versenyeztek volna, ki tudja, hogy hol lennénk most?" – utalt arra Permane, hogy Ricciardo már a téli tesztek gyengébb szereplése után döntött a távozásról, és nem várta meg, hogy az idén milyen teljesítményre képes a csapat.

De nem csak a sportigazgatónak, hanem Marcin Budkowskinak, a Renault ügyvezető igazgatójának is hiányozni fog az ausztrál pilóta. A lengyel szakember szintén kiemelte azt is, hogy mekkora Ricciardo hozzájárulása a pályán kívül.

– nyilatkozta Budkowski az f1.com-nak. – Mosolygós, megnyerő ember, akivel öröm együtt dolgozni. Amikor besétál a szobába, a hangulat hirtelen jobb lesz. A mosolya és a szenvedélye mindenkire átragad."

Ricciardo pozitív személyisége a Renault-ra is átragadt Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A Renault sokat fejlődött nem csak a tavalyiról az idei évre, hanem az idei szezon közben is, ami az Eifel Nagydíjon 2016-os visszatérésük óta első dobogós eredményüket is meghozta. Ricciardónak a jó eredmények ugyanakkor bevallottan keserédesek, hiszen bármi is lesz, jövőre már a McLarennél fog vezetni.

„Az autó egyértelműen jobb a tavalyinál, mivel orvosoltuk a tavalyi kocsi néhány komoly hiányosságát – ecsetelte Budkowski. – Sokat fejlődtünk a szezon során, a fejlesztéseink beváltak, ami előbbre vitt minket az erősorrendben. Ugyanakkor jobban meg is értettük az autót. Nem nevezném áttörésnek, inkább egyre gyorsuló tanulásnak.

A franciáknak Ricciardo elvesztése miatt sem kell azonban kétségbe esniük, hiszen jövőre visszatér hozzájuk Fernando Alonso, akinek papíron nem lehet probléma hozni az ausztrállal egy lapon említett versenyzők teljesítményét. Egy halvány kérdőjel ugyanakkor ott lebeg a 39 esztendős spanyol felett, hiszen kihagyott két évet, ami az ő korában már nem biztos, hogy nem fogja éreztetni a hatását.