Dobogós lett, majd pusztító buli kerekedett Räikkönen lakosztályában

Forma-1, Kimi Räikkönen, McLaren-Mercedes, Ausztrál Nagydíj 2006
Finnish Formula One driver Kimi Raikkonen of McLaren Mercedes team seen at the garage at the Albert Park Street Circuit in Melbourne, Australia, Saturday 01 April 2006. The Australian Formula One Grand Prix takes place here on Sunday 02 April. Photo: Rainer Jensen
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es pilóták kicsapongásairól gyakran pletykálnak, de Kimi Räikkönen egykori szerelője fel is idézett egy bulit, amely során teljesen romba döntöttek egy luxuslakosztályt. Olyannyira, hogy Ron Dennis haragja is majdnem utolérte a tetteseket.

Mulatságos háttérsztorikat idézett fel a koronavírus miatti leállás során Marc Priestley, a McLaren egykori szerelője a YouTube-csatornáján a korábban megjelent, „The Mechanic” című könyve alapján. A vezetékneve nyomán Elvisnek is becézett szakember tavaly Kimi Räikkönen megvicceléséről, a 2005-ös Európa Nagydíj nagy balesetéről, az USA Nagydíj feszült pillanatairól és a 2008-as Brazil Nagydíj drámai eseményeiről is beszélt, majd nem sokkal a tavalyi szezon rajtja előtt a 2006-os Ausztrál Nagydíjra is visszaemlékezett.

Priestley szerint Räikkönen a versenyhétvégék alatt nagyon fegyelmezett volt, el sem hagyta a hotelszobáját, vasárnap este viszont kirúgtak a hámból Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Rainer Jensen

A történet főszereplője szintén Räikkönen, aki a 2. helyet érte el a McLaren-Mercedesszel teljesített utolsó szezonja kezdetén, majd honfitársaiból álló társaságával a Red Bull melbourne-i bulijára keveredett, utána pedig Priestley elmondása szerint hajnalban,

teljesen véletlenül összetalálkoztak az utcán, és immáron közösen folytatták a bulizást Räikkönen lakosztályában.

„Kimi haverjait nagyon-nagyon jól ismertük, velük nyaraltunk és együtt mentünk Finnországba is minden évben, miután véget ért a szezon. A mi kis csapatunk meg az övé összejött ezekre az egyhetes mega giga bulikra, úgyhogy elég jóban voltunk. Amikor összefújt minket a szél, teljesen szétcsúsztunk” – szólt Priestley elbeszélése, majd a könyvből idézve folytatta.

„Az éjszaka során különböző bútorok törtek össze, italokat locsoltunk szét, az egyik srácnak meg felszakadt a feje az egyik asztal szélétől. Úgy reggel 6 körül Kimi felhívta a recepciót és tíz gazdag angol reggelit rendelt, meg némi sört.”

„Reggel 6-kor! – nézett fel a könyvből. – Volt olyan pillanat, amikor az egyik finn srác felkapott egy tévét és viccesen úgy csinált, mintha ki akarná dobni azt az ablakon, bár nem voltam biztos abban, hogy csak tréfál. Rock and roll buli volt, 50 valahány emelet magasan.”

A teljes sztori a szerző elbeszélésében

Az angol szerelő úgy fogalmazott, „ki voltunk ütve, be voltunk rúgva, kiittuk a minibárt, és nem maradt már semmi a szobában”, Räikkönen ekkor rendelte a szobaszervizt, a felszolgáló pedig „megjelent a kocsival, tele makulátlanul előkészített reggelivel, és szembenézett 10 emberrel, akik nyilvánvalóan nagyon részegek voltak, véres volt a hely a szobában káosz volt. Nem is tudta, mit tegyen vagy mondjon, átadta [az ételt] és elsétált. És a dolgok ekkor még nyugisan zajlottak.”

Ami ezután következett, valószínűleg remek alapja lenne egy eszeveszett vígjátéknak, pont azzal folytatódtak az események, ami egy ilyen történetben várható.

„Tíz tányérnyi gőzölgően forró tojást, bacont, kolbászt és babot osztottunk el a jelenlévők között, és 30 másodpercen belül a rösztivel már el is kezdtek dobálózni. A következő nagyjából fél órában a szoba háborús övezetté változott – idézett a könyvből. – Nem viccelek. Kitört a legpusztítóbb kajacsata, amit csak el lehet képzelni a tíz gazdag angol reggeli tartalmával, és minden egyébbel, ami a kezünk ügyébe akadt.

– folytatta szóban. – Bab volt a hajamban, a fehér ingemet ketchup borította, úgy néztem ki, mint egy súlyos baleset áldozata. A falakat és a drága szőnyegeket beborította az étel, a függönyök leszakadtak, miután valaki megpróbálta védőöltözetnek használni.”

„Miközben elindultunk a repülőtérre, az a kép maradt meg bennem, hogy Kimi a szoba egyik sarkában lapult és az Apple laptopját használta gyatra pajzsnak, miközben tojások és pirítósszeletek záporoztak a feje felé” – idézte a könyvből. – „Ezt sohasem fogom elfelejteni.”

Leszállás után jött a feketeleves

Priestley visszaemlékezése szerint körülbelül délelőtt 11 órára csillapodtak le a kedélyek a lakosztályban, ekkor a munkatársaival a repülőtérre ment, hogy hazarepüljön, majd nem egész egy órával a leszállás után már hívta is a McLaren csapatkoordinátora, aki arról érdeklődött, hogy ott volt-e a Red Bull buliján Räikkönennel.

Az Ausztrál Nagydíj a szezon harmadik futama volt 2006-ban Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Mark Thompson

Ő ezt tagadta, mert bár mindketten ott voltak, nem ott találkoztak, előtte nem is tudtak egymásról. A koordinátor elmondta, hogy hatalmas károk keletkeztek Räikkönen lakosztályában és „abszolút biztosra akart menni azzal kapcsolatban, hogy egyik szerelő sem vett részt ebben.”

„Nos, összeszorult a szívem, mert ha a McLaren csapatkoordinátora felhívja ilyesmivel az embert, akkor lehet sejteni, hogy elég magas szintre jutott az ügy. Miután többször is biztosítottam őt arról, hogy nem voltam ott a bulin Kimivel és nem tudom, miről beszél, azonnal letettem a telefont és

A könyvből idézve folytatta a sztorit: „Mark megerősítette, hogy a hotel [vezetősége] másnap őrjöngött, érthetően, de Kimi menedzsere, Steve [Robertson] lenyugtatta őket egy jelentős összeggel, hogy felújíthassák a lakosztályt, és gondolom, néhány dedikált relikviát is kaptak. Mark megerősítette, hogy mindent elrendeztek és nem üthet vissza az ügy. Így ment ez multimilliomos sportcsillagokkal, és ebben az esetben nagyon örültem, hogy a nagyágyú celebek kimentettek ebből.”

Alapos felújítást igényelt a szálloda lakosztálya Forrás: Getty Images/Pockett Photography/Daniel Pockett

Lezárásként Priestley elmondta, hogy úgy tudja, Räikkönen 20 ezer dollárt fizetett, hogy rendbe tegyék a melbourne-i Crown Towersben lévő lakosztályt, ami hatalmas, különböző helyiségekből, folyosókból, társalgókból és hálószobákból állt. „Nem volt olcsó a tatarozás, de nagyon örültem, hogy besurranhattam a nagyágyú celebek világába, ahol az éjszakai hatalmas hiba után némi készpénz és egy kis hírnév kimentett minket a bajból. Akkor ez nagyon jól jött!”