Vágólapra másolva!
Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója megerősítette, Max Verstappen szerződésében van egy teljesítményalapú kilépési záradék, aminek megvalósulása esetén már 2021 végén távozhat a csapattól. Ha ez megtörténik, minden bizonnyal a Mercedesnél fog kikötni.

Max Verstappent generációja egyik, ha nem a legtehetségesebb pilótájának tartják, és 2015-ös F1-es bemutatkozása óta a többség meg van győződve arról, hogy egy napon világbajnok lesz. A holland versenyző azonban hat év alatt egyszer sem volt harcban a világbajnoki címért, aminek legfőbb oka, hogy a Red Bull mindig hatalmas lemaradásban kezdte az évet a Mercedesszel és esetenként a Ferrarival szemben, és ha utol is érték riválisaikat, már túlságosan késő volt.

Ha nem elég jó a Red Bull, akkor búcsút mondhatnak Verstappennek Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Ha ez a forgatókönyv idén is lejátszódik, akkor az energiaitalosok nem csupán egy újabb idényt vesztegetnek el, hanem könnyen lehet, hogy sztárpilótájuk is elhagyja az istállót, hiába írt alá 2019 végén egy 2023-ig szóló szerződést. A megállapodás ugyanis tartalmaz egy záradékot, ami lehetővé teszi számára, hogy már az idei szezon után csapatot váltson.

Erről már egy ideje lehetett tudni, de Helmut Marko most valamelyest konkretizálta a tartalmát.

„Igen, van egy teljesítményzáradék – nyilatkozta a Red Bull tanácsadója az F1-Insider-com-nak. – Nem akarok belemenni a részletekbe, de többé-kevésbé arról van szó, hogy Max képes lesz-e önerőből futamgyőzelmekért és a világbajnoki címért harcolni. Ha igen, a szerződés tovább él, ha nem, akkor nem.”

A portál úgy tudja, mindez konkrétan körönként legfeljebb 3 tizedmásodperces lemaradást jelent a Mercedeshez képest. Ha az értesülések helytállóak, akkor a Red Bullnak javulnia kell a címvédőhöz viszonyítva, ugyanis tavaly átlagosan fél másodperccel volt a brackley-iek, azon belül is leginkább Lewis Hamilton mögött. Ha idén is hasonló lesz a helyzet, akkor Verstappen év végén szabadon távozhat. Marko ugyanakkor kijelentette, nyerni akarnak, és nem csupán a záradék miatt, hanem mert „a győzelem benne van a DNS-ünkben”.

Nem ez az első alkalom, hogy Verstappen szerződésében kilépési záradékot határoztak meg.

Az előző hosszabbítás alkalmával ugyanis abban egyeztek meg, hogy ha Verstappen nem áll az összetett dobogóján a 2019-es idény nyári szünetében, akkor év végén elhagyhatja az alakulatot. A Magyar Nagydíj után azonban a 3. pozíciót foglalta el a tabellán, így ez a pont nem lépett életbe.

Verstappen távozása érdekes helyzetet teremthet, ugyanis reálisan csak a Mercedesnél köthet ki. A brackley-ieknél Hamiltonnak és Bottasnak is lejár a szerződése, és bár a hétszeres világbajnok szándékait nem ismerjük a folytatást illetően, a finn pilóta minden bizonnyal arra hajt, hogy jövőre is maradhasson. Rajtuk kívül George Russell is fontos tényező lehet, aki a Mercedes juniorjaként szintén pályázik az egyik ülésre. Toto Wolff, a címvédő csapatfőnöke azonban többször is utalt arra, hogy nagyra tartja Verstappent, így könnyen lehet, hogy mindent megtesz a holland versenyző megszerzéséért, amennyiben erre lehetősége nyílik.

Wolff soha nem csinált titkot abból, hogy nagyra értékeli Verstappen képességeit Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Mark Thompson

„Minden az idei szezontól függ, amivel a Mercedes és a Red Bull is tisztában van – mondta az Autosportnak Robert Doornbos, a bikások első holland pilótája, akinek jó kapcsolatai vannak honfitársa menedzsmentjével. – Max nem megy a Ferrarihoz, de a Mercedes nyilván vonzó lehetőség lenne. A Red Bullnak a Hondával együtt nagyon össze kell szednie magát, hogy Verstappen elköteleződjön a szerződés kitöltése mellett.