Az F1 bejelentette, 2022-től tíz évig megrendezik a Miami Nagydíjat

Forma-1, Patrick Friesacher, Red Bull Racing, Miami Fan Festival
MIAMI, FL - OCTOBER 20: Red Bull Racing driver Patrick Friesacher performs a show run during the F1 Festival at Bayfront Park on October 20, 2018 in Miami, Florida. (Photo by Michael Reaves/Getty Images for Red Bull) *** Local Caption *** Patrick Friesacher // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1X8ZD9G5H2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Évekig tartó huzavona után a Forma-1 jogtulajdonosa bejelentette, 2022-től legalább tíz évig megrendezik a Miami Nagydíjat a Miami Dolphins amerikaifutball-csapat pályája, a Hard Rock Stadium körül. Ez a Liberty Media első komolyabb sikere az USA-ban.

A 2022-es szezon során is lesz új helyszín a Forma-1 versenynaptárában, miután a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media hivatalosan is bejelentette, hogy 2022-től legalább tíz évig megrendezik a Miami Nagydíjat. A sportág amerikai tulajdonosa régóta kereste a lehetőséget, hogy az USA-ban újabb helyszínen rendezhessenek versenyt és erősíthessék a jelenlétet a térségben.

Évek óta lobbiztak már a Miami Nagydíj érdekében Forrás: 2018 Getty Images/Michael Reaves

Miami a 11. helyszín, ahol az F1 pályára lép az USA-ban, az 1950 óta létező világbajnokság történetében a mezőny versenyzett már a Riverside, Sebring, Watkins Glen, Long Beach, Las Vegas, Detroit, Dallas, Phoenix, Indianapolis és az austini Circuit of the Americas aszfaltján is, ezek között több is akadt, amit a kényszer és az üzleti érdekek diktáltak, silány versenyeket eredményezve.

A veszély most is fennáll, mert

a pályát lényegében a Hard Rock Stadium parkolójában alakítják ki,

5,41 kilométeres lesz 19 kanyarral, három egyenessel egy akár három DRS-zónával, a csúcssebességet 320 km/h-ra becsülték. A cél természetesen ezúttal is az, hogy a városi környezet közepette is tempós, előzési lehetőségeket tartogató, de biztonságos pálya jöjjön létre.

„Tervezőspecialistákkal együttműködve azon dolgoztunk, hogy létrejöjjön egy olyan pálya, amitől a Forma-1 és az FIA szakembereivel közösen azt várjuk, hogy remek versenyzést, valamint kimagaslóan egyedi szurkolói élményt nyújt majd, és ez tükrözni fogja Miami sokrétű és dinamikus jellegét” – mondta Tom Garfinkel, a nagydíj promótere.

Az USA fontos az F1-nek

Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy pontosan mikor rendezik meg az első Miami Nagydíjat, Austinba hagyományosan a szezon vége felé, közvetlenül a mexikói verseny előtt vagy után utazik a mezőny. Logisztikai szempontból kézenfekvő lenne júliusi időpontot választani és összekötni a Kanadai Nagydíjjal (ahogy ezt korábban is tették Indianapolis esetében), azonban a montreali futam sorsa egyelőre kérdéses. Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója szerint a második negyedévre időzítik a Miami GP-t.

A Miami Nagydíj tervezett nyomvonala Forrás: Liberty Media

„Az Egyesült Államok kulcsfontosságú terület számunkra a növekedés szempontjából, és ezt az izgalmasnak ígérkező második verseny is elősegíti” – nyilatkozta Domenicali, egyben azt is megerősítette, hogy a Miami Nagydíj nem az austini futam helyére érkezik.

A verseny annak ellenére valósul meg, hogy helyi aktivisták és politikusok több alkalommal is akadályozták az előkészítést,

ennek köszönhető az is, hogy a nyomvonal végül a Hard Rock Stadium környékére korlátozódik. A tiltakozók elsősorban a zaj- és légszennyezettségtől tartanak, de a promóter ígéretet tett arra, hogy minimalizálják ezeket a hatásokat.

A helyi közösség a turisztika fellendüléséből és ennek gazdasági hozományából, kedvezményes jegyvásárlási lehetőségekből és a nézői élményből részesülhet, valamint támogatásokat kapnak a helyi vállalkozások és oktatási programok is indulnak természettudományi és matematikai (STEM) fókusszal.

„A Hard Rock Stadium egy szórakoztató kampusz a Miami Gardensben, ami azért létezik, hogy a lehető legnagyobb, globális elérésű eseményeket rendezze a Miami régióban, és a Forma-1 a lehető legnagyobb – nyilatkozta Garfinkel. – Köszönetet szeretnék mondani a Forma-1-nek, valamint a Miami Gardens és Miami Dade megye képviselőinek az együttműködésért, hogy egy ilyen nagy jelentőségi eseményt évekre idehozhatunk.”

A Red Bullnál örülnek a bejelentésnek

A Red Bull korábban több promóciós eseményen is részt vett Miamiban, ebből sportszakmai előnyük nem származik, de a csapat a versenyzői így is érdeklődve várják, hogy az új helyszínen vezethessenek.

A Hard Rock Stadium körül kering majd a pálya Forrás: Getty Images/AMA Sports Photo Agency/Matthew Ashton - Ama

„Mindig érdekes új helyre menni, ahol még sohasem versenyeztünk és Miami nagyszerű város. Biztos vagyok abban, hogy ha jó pályát építenek, akkor nagyon jól érezzük majd magunkat és remélhetőleg nagy izgalmakat hozunk és a szurkolók élvezik majd a versenyt. Mindig örömmel megyek Amerikába, olyan érzést ad, hogy bármi lehetséges, ezért izgatottan megyek oda” – nyilatkozta Max Verstappen.

Idei csapattársa, Sergio Pérez hozzátette: „Mindig élvezetes az USA-ban versenyezni, szeretem a városi pályákat, jó kihívást jelentenek. Miami remek helyszín a Forma-1-nek, nagyon mókás város és nagy energiák vannak ott. A latin közösség elég nagy, ezért mindenképpen várom, hogy megérkezzünk. Szerintem Miami és az F1 tökéletes kombináció.”