Vágólapra másolva!
Néhány éven belül világbajnokságot akar nyerni az Aston Martin csapatfőnöke, de tudja, hogy a jelenlegi élen állóknak is kemény munkát kellett végezni ahhoz, hogy ez sikerüljön.

Nagy erőkkel tért vissza a Forma-1-be az Aston Martin-márka, bár az idei eredmények egyelőre elmaradnak a várttól. Lawrence Stroll, az autógyár elnöke és a csapatot irányító konzorcium vezetője már korábban leszögezte, hogy élcsapattá formálná az Aston Martint. Ebben Otmar Szafnauer csapatfőnök is egyetért, ő időtávokat is meghatározott.

Időbe telik, mire az Aston Martinból élcsapat lesz Forrás: Motorsport Images/Steven Tee

„Siker lenne, ha három-négy éven belül világbajnoki címért küzdhetnénk. Úgy gondolom, szintén sikerként értékelnénk, ha öt éven belül meg is nyernénk a világbajnokságot – idézte a Motorsport-Total.com az amerikai szakembert, aki még nem vezetett olyan istállót, ami világbajnoki címet nyert, futamon is csak egyszer győzött tavaly, a Szahíri Nagydíjon.

Szafnauer tudja, hogy a Forma-1-ben rögös a sikerhez vezető út,

és a jelenlegi élcsapatok, a Mercedes és a Red Bull példája is a szeme előtt lebeg, hiszen hiába a hatalmas költségvetés, az eredményeket nem lehet egyszerűen megvásárolni, több éves építkezésre van szükség.

„Ha megnézzük azokat a csapatokat, akik a közelmúltban több világbajnokságot is nyertek zsinórban, akkor láthatjuk, hogy a Mercedesnek négy év kellett, miután megvették a Brawnt, és ha jól emlékszem, hasonló volt az időtáv a Red Bull esetében is, miután megvásárolták a Jaguar Racinget, három-négy év” – tette hozzá.

A Red Bull az ötödik szezonja során győzött először,

ekkor már harcban voltak a világbajnoki címért, de Jenson Button és a Brawn GP végül legyőzte Sebastian Vettelt, a német pilóta viszont utána zsinórban négyszer győzött. A 2014-es motorszabályok bevezetése óta a Red Bull ismét építkezik, 2021-re jutottak el újra oda, hogy a Mercedes kihívójává váltak.

Szafnauer még futamot is alig nyert az F1-ben, viszont már régi motoros a sportágban Forrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Noha a Forma-1-ben már a költségplafont is figyelembe kell venni, az Aston Martin sok szakembert toboroz, már most is sokkal többen vannak annál, mint amikor még Force India néven versenyeztek, és az a cél, hogy a jelenlegi 535 fős munkaerőt 800 köré emeljék. „Próbálunk hasonlóan gondolkodó szakembereket igazolni, akik azért jönnének az Aston Martin Racinghez, hogy a lehető legmagasabb szinten versenyezzenek” – nyilatkozta a csapatfőnök.