Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel 33 évesen még nem számít idősnek, mégsem készülhetünk arra, hogy akár még tíz évig láthatjuk őt versenyezni a Forma-1-ben.

Sebastian Vettel nem tekint akkora váltásként a Ferraritól az Aston Martinhoz szerződésére, mint azt sokan kívülről gondolnák. A négyszeres világbajnok eddigi F1-es pályafutása nagy részét két csapatnál töltötte, legutóbb hat szezont húzott le a Ferrarinál, a maranellóiaktól történt elküldéséről pedig azt mondta, nem szeretné megérteni az amögött húzódó okokat. A 33 esztendős versenyző emellett beszélt arról is, hogy menny ideig tervez még a Forma-1-ben lenni, illetve arról, hogy miként tekint arra, hogy nem sikerült a nagy álma, azaz nem lett világbajnok a Ferrarival.

Vettel nem ért fel a csúcsra vörösben, de magában már lezárta ezt a fejezetet Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

A tavalyi szezon elején mindenki arra számított, hogy Vettel és Charles Leclerc párosa akár még évekig megmaradhat a Ferrarinál, a Scuderia csapatfőnöke azonban májusban felhívta Vettelt, és közölte vele, hogy nem hosszabbítják meg az év végén lejáró szerződését. A négyszeres világbajnokot ez bevallottan váratlanul érte, hiszen semmi nem utalt arra korábban, hogy meg akarnának válni tőle. Elmondása szerint akkoriban "összezavarta" a döntés, amelynek miértjeire az azóta eltelt nyolc hónapban sem kapott választ, de nem is nagyon foglalkozik ezzel.

– nyilatkozta a RACER-nek. – Nem így tekintek erre és nem így dolgozom. Rendben van, hogy így döntöttek, teljes mértékben elfogadom. Amikor Mattia közölte velem a döntést a telefonban, egyértelmű volt. Nem próbáltam meg visszavágni, vagy meggyőzni őt. Egyáltalán nem."

Vettel nem győzködte Binottót Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Bryn Lennon - Formula 1/Bryn Lennon - Formula 1

Nagy álma volt, hogy példaképe és barátja, Michael Schumacher nyomdokaiba lépve ő is világbajnok legyen a maranellóiakkal.

Noha ez már soha nem fog megvalósulni, nem érzi úgy, hogy ez a kudarc élete végéig el fogja kísérni.

„A világbajnoki cím volt a nagy cél, úgyhogy nyilván ez hiányzik, de biztos vagyok benne, hogy nem leszek frusztrált miatta az egész hátralevő életemben. Szerintem minden okkal történik, a jó és a rossz dolgok is. Az utóbbi hat évben a pályán nyújtott teljesítménnyel és a többi dologgal kapcsolatban sokat tanultam. Szerintem ez segíteni fog a hátralevő utamon a Forma-1-ben és azon kívül is magammal és más emberekkel kapcsolatban.

Vettel a Ferrari döntése után hónapokig mérlegelte, hogy mi legyen a következő lépés a karrierjében. „Nagyon is úgy gondolom, hogy ha egy ajtó bezárul, akkor egy másik kinyílik. Nyilván beletelt egy kis időbe és sok kérdést vetett fel, hogy eldöntsem, melyik ajtót akarom kinyitni. Nem mintha az összes csapat közül választhattam volna, inkább abból a szempontból mondom, hogy mihez akarok kezdeni, a Forma-1-ben akarok-e maradni vagy nem. Aztán nyilván meghoztam a döntést és kinyitottam az ajtót."

Az Aston Martinnal alighanem F1-es karrierje utolsó fejezetét kezdi meg Forrás: Aston Martin Cognizant Formula One Team

Ez az ajtó az Aston Martiné volt, ahol Vettel az idei szezontól versenyez. Noha pályafutása nagy részét a Red Bullnál és a Ferrarinál töltötte (mindkét csapatban 6 évet húzott le), úgy érzi, nem lesz neki nagy váltás a silverstone-i gárdához igazolás. „Szerintem nem lesz akkora váltás. Szerintem kiváltság, legalábbis én annak látom, hogy mindig úgy alakítottam a dolgokat, ahogyan én akartam. Persze vannak hozzám közel álló emberek, akik segítenek, ne értsenek félre, de soha nem babusgattak. Én ezt kiváltságnak látom. Én tudom irányítani a saját életem, tudom, hogy mire figyeljek és a többi. Nincs szükségem arra, hogy mások fogják a kezem."

Természetesen a Red Bull esetében mindez a junior csapat szárnyai alól történt meg, amelyben felnőttem, de azon belül mindig szabadon hozhattam meg a saját döntéseimet. Visszatekintve ezt kiváltságnak érzem."

Még néhány évig nem akasztja szögre a sisakját Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

És hogy meddig tervez még a Forma-1-ben maradni? Olyan sokáig biztosan nem, mint korábbi csapattársa, Kimi Räikkönen, aki 41 évesen is versenyez, vagy mentora, Michael Schumacher, aki még 43 évesen is a mezőny tagja volt. „Eléggé racionális vagyok ezekben a dolgokban.

Azok után pedig, amit elértem a sportágban, szerintem jogosan megvolt az időm és a terem, hogy végiggondoljam, mihez akarok kezdeni. Most már nyilván tudjuk, hogy miként döntöttem, és majd meglátjuk, hogyan boldogulok."