Stewart szerint mindkét világbajnoki éllovas túl sokat enged meg magának

Forma-1, Olasz Nagydíj, Max Verstappen, Lewis Hamilton, Red Bull, Mercedes, baleset
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) and Red Bull's Dutch driver Max Verstappen collide during the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 12, 2021. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Jackie Stewart úgy véli, Lewis Hamilton és Max Verstappen is követett el olyasmit az év során, amit nem szabadott volna. A háromszoros világbajnok expilóta honfitársát egy picit esélyesebbnek tartja a világbajnoki címre.

Lewis Hamilton és Max Verstappen világbajnoki csatájával kapcsolatban már számos korábbi F1-es pilóta, adott esetben világbajnok megszólalt, legutóbb például Nico Rosberg tett így. Ezúttal pedig Jackie Stewartot kérdezték meg, aki az F1 egyik legveszélyesebb időszakában versenyzett, így érthető módon a két éllovas közötti balesetekről is megvan a véleménye.

Stewart úgy véli, néha Hamilton és Verstappen is átlépi a határt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Öt futammal a vége előtt mind az egyéni, mind a konstruktőri világbajnoki cím kérdése nyitott még, és szinte lehetetlen megjósolni, hogy kié lesz a végső győzelem. A 82 esztendős exversenyző is csak óvatosan bocsátkozott találgatásokba, ugyanakkor hozzátette,

Hamiltonnal és Verstappennel is előfordult már, hogy átlépte a határt.

„Mindkét pilóta javára eldőlhet – nyilatkozta a Motorsport-Magazin.com-nak. –Szerintem a Mercedes és a versenyzőjük tapasztalatának köszönhetően végső soron talán nekik van nagyobb esélyük arra, hogy megcsinálják. Ugyanakkor úgy gondolom, jelenleg egy kicsit mindketten túlerőltetik, ahogyan ezt legalább két alkalommal láthattuk. Remélem, hogy ezt a lehető legpozitívabb módon ismerték fel, mert nem akarok csúnya [ütközést] látni. Persze a motorsport manapság nagyon biztonságos, az én időmben [Verstappen] meghalt volna a silverstone-i balesetben.”

A Brit Nagydíjon bekövetkezett incidens mellett a háromszoros világbajnok a monzai esetre utalt, amiről már kifejtette a véleményét. A brit veterán általánosságban úgy gondolja, hogy minden kiválóságuk ellenére többször is túlságosan agresszívan viselkedtek a pályán.

„Néha olyat engednek meg maguknak, amit nem kellene – jelentette ki. – Éppen ezért vigyázni kell, nehogy túlságosan elragadtassuk magunkat a győzelmi kényszer miatt. Ahhoz, hogy az ember elsőként érjen célba, először célba kell érnie.

Ami a silverstone-i balesetet illeti, a sportfelügyelők Hamiltont büntették meg, de valamilyen szinten mindketten felelősek voltak a történtekért. Stewart szerint Hamiltonnak és Verstappennek sem kellett volna így viselkednie, főleg annak tudatában, hogy mindössze az első körben jártak.

Silverstone-ban mindkét pilóta agresszívan vezetett

„A silverstone-i incidensnél mindketten tettek olyasmit, amit a futamnak ennyire korai fázisában nem szabadott volna – folytatta. – Úgy vélem, egy kicsit mindketten túlizgulták a helyzetet. Ezzel együtt a sportág megváltozott, és sokkal biztonságosabbá vált, mint korábban bármikor, emiatt pedig nem ugyanazokat a büntetéseket alkalmazzák. Ennek köszönhetően a pilóták talán egy kicsit többet engednek meg maguknak a kelleténél, amit szerintem el kellene kerülni.”