Jövőre ismét lesz F2-es betétfutam a Magyar Nagydíjon

Forma-2, Mick Schumacher, Prema Racing, Hungaroring
HUNGARORING, HUNGARY - AUGUST 03: Mick Schumacher (DEU, PREMA RACING) during the Hungaroring at Hungaroring on August 03, 2019 in Hungaroring, Hungary. (Photo by Joe Portlock / LAT Images / FIA F2 Championship)
Vágólapra másolva!
Nem vált be az idei szezonra kitalált rotáció az F2-es és az F3-as sorozatokban, jövőre ismét a megszokott menetrenddel, de hosszabb szezonokkal rendezik az utánpótlás-bajnokságokat.

A költségcsökkentés jegyében idén kevesebb hétvégén rendezték meg az F2-es és az F3-as sorozat futamait, ennek köszönhetően a korábbi évekkel ellentétben a Hungaroringre csak az F3-as mezőny látogatott el. A versenyhétvégék lebonyolítása a három futam miatt nehezen volt követhető, így a promóter úgy döntött, hogy jövőre minden visszaáll a régi rendbe.

Két évvel ezelőtt Mick Schumacher aratott emlékezetes győzelmet a Hungaroringen az F2-ben Forrás: Joe Portlock / LAT Images / FIA F2 Championship/LAT Images

Ezt az FIA Motorsport Világtanácsa is jóváhagyta a pénteki ülésén, így 2022-ben a Forma-2-ben összesen 14, a Forma-3-ban 9 versenyhétvégén mérhetik össze tudásukat a pilóták és a hazai közönség számára jó hír, hogy a látványos F2-es sorozat a Hungaroringre is visszatér a megszokott két-két futammal.

Mindkét sorozat eljut Európán túlra is,

ez az F3 esetében kizárólag a közel-keleti Bahreint jelenti, az F2-esek viszont úton maradnak az F1 mezőnyével Szaúd-Arábiába is, majd Ausztráliát kihagyva Imolában folytatódik a juniorok szezonja. Az F3-asok Monaco kivételével az összes európai forduló során a programban maradnak, az Olasz Nagydíjon zárul a szezonjuk 2022. szeptember 9-11. között.

Az F2-esek Monte Carlóba és Bakuba is eljutnak, majd ősszel elutazhatnak Szocsiba és Abu-dzabiba is az F1 előzenekaraként, így áll össze a rekordhosszú, 14 futamos szezonjuk, ami minden korábbinál keményebb mérce lesz a világbajnokság mezőnyébe igyekvő fiatal versenyzők számára. Ráadásul, az F1 menetrendjét követve ők is

felkészülhetnek arra, hogy egymás után három hétvégén is versenyezniük kell.

„Örülök, hogy az eddigi leghosszabb naptárat jelenthetjük be a Forma-2-ben 14 fordulóval és 28 versennyel – mondta Bruno Michel, az F2 és az F3 ügyvezető igazgatója. – Ez annak az eredménye, hogy az értékgazdáink szándéka, hogy az F2 a lehető legtöbb Forma-1-es nagydíjhétvégén versenyezzen.”

Idén Tóth László révén magyar versenyző is indult az F3-ban Forrás: Dutch Photo Agency/Diederik Van Der Laan

„Sok pálya kifejezte az érdeklődését, hogy adjuk hozzá a bajnokságunkat a versenyhétvégéjük programjához, de a költségek miatt ennél tovább nem emelhetjük a fordulók számát. Ez a naptár nyilvánvalóan emelést kíván meg a csapatok költségvetései terén, de támogatni fogjuk őket, így képesek lesznek kezelni a megnövekedett kiadásokat.”